Editorial Sângele din tribună şi dragostea pentru Simona Halep



Constănţeanca Simona Halep are un talent imens pentru tenis, dar a fost binecuvântată şi cu darul de a se face plăcută de cei din jur. Frumoasă, deşteaptă, simpatică, dar, în egală măsură, serioasă, reţinută şi plină de modestie, Simona este o comoară a României şi a neamului armânesc. Renumiţi pentru modul în care ştiu să-şi recunoască şi să-şi preţuiască valorile, aromânii o înconjoară pe tânăra tenismenă cu toată dragostea lor.


Într-un weekend în care, în tribunele Arenei Naţionale din Bucureşti, la meciul de fotbal România - Ungaria, a curs sânge românesc, în urma incidentelor şi a intervenţiei forţelor de ordine având de suferit şi persoane nevinovate, de toate vârstele, la Constanţa se desfăşura un altfel de eveniment. Pe când, în capitală, român dădea în român, cu sălbăticie, iar loviturile curgeau gârlă, pe litoral avea loc nunta în cea mai pură tradiţie armânească a fratelui Simonei Halep, Nicolae, jucătoarea de tenis fiind una dintre atracţiile evenimentului.
Căutată de blitzuri şi de camere de filmat, dar şi de fanii dornici de autografe, Simona Halep a fost o prezenţă plăcută, plină de graţie, dar şi de discreţie. Caracteristic ei, de altfel. Câtă deosebire între scenele reprobabile de la fotbal şi modul în care este preţuită şi iubită cunoscuta sportivă! În primul rând, de aromânii ei. Este o lecţie pentru mulţi felul în care aceştia înţeleg să-şi susţină simbolurile (sportive, în cazul de faţă), să le promoveze şi să le ocrotească. Sigur, vorbim de fotbal, sport la care nu se merge ca la teatru, însă, extinzând, cele petrecute pe Arena Naţională nu sunt departe de ura, dezbinarea şi discordia care sapă cu hotărâre, fără întrerupere, precum o carie, la rădăcina societăţii româneşti, din ce în ce mai tentată să rezolve cu pumnul, aplicând legea junglei, problemele cu care se confruntă.
În timp ce, la Bucureşti, român lovea cu sete în român, la Constanţa, la nunta Luminiţei şi a lui Nicolae Halep, se cânta „Ună feată cu anami“ („O fată cu har“), cea mai nouă melodie închinată Simonei Halep. Dani Peanci (de la formaţia Steaua di Vreari), Gigi Sima (Pindu), Hrista Lupci (Iholu Armânescu), Gică Coadă şi Yori Nicolae (acesta din urmă, de la Kavalla şi socru al lui Coli Halep) i-au dedicat din nou cuvinte alese celei mai bune jucătoare de tenis din România. Hrista Lupci mai are câteva cântece cu Simona eroină, dar şi cu alţi sportivi cărora le preamăreşte virtuţile, precum Gică Hagi, Ianis Zicu, Dan Coe şi Cristian Gaţu, după cum, cu ani în urmă, a compus şi imnul echipei de fotbal Săgeata Stejaru.
Sigur, aromânii nu sunt singurii care o elogiază şi o iubesc pe Simona în România, tânăra tenismenă fiind sufocată de dragostea şi a celorlalţi români, a unei întregi ţări. Ca să dau un singur exemplu, grupul de pe Facebook „Simona Halep - Top 10 WTA“ (dedicat tuturor fanilor sportivei), a strâns, din octombrie 2013, de când a fost creat, şi până acum, aproape 20.000 de membri, care se comportă ca adevăraţi suporteri, promovând civilizaţia în sport. Categoric lucru, Simona Halep este un bun exemplu, din care se pot trage multe învăţăminte. De sport, de viaţă şi de educaţie.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.