Editorial Sărbătorile de iarnă, cu suişuri şi coborâşuri

Sărbătorile de iarnă sunt după colţ. Toată lumea a intrat în febra cumpărăturilor pe ultima sută de metri. Magazinele sunt pline de decoraţiuni care mai de care mai colorate, mai frumoase, mai mari şi mai mici, pentru toate gusturile şi buzunarele, dar şi de oameni care cumpără necumpătat.
 
Cei chibzuiţi nu cumpără acum, la doar câteva zile distanţă de Crăciun, ci, dacă s-au organizat temeinic, au luat cadourile din timp. Aceştia au putut evita atât aglomeraţia din magazine, cât şi preţurile care - ştim cu toţii - cresc în prag de sărbători.
 
Un exemplu bun de urmat ar fi o persoană care, încă de la începutul lunii decembrie, şi-a făcut o listă de cumpărături şi a mers să testeze piaţa. Cadourile pentru familie şi prieteni primează în acest caz. Şi? Ce, cum cumperi şi pentru cine? Ce primează? Nevoia pe care o are acea persoană de acel lucru sau plăcerea ta de a lua ce consideri, fără să te gândeşti dacă îi este de vreun folos sau nu?
 
Dar noi, în schimb, cumpărăm mult şi fără să ne gândim prea mult, dirijaţi de ceea ce ne face cu ochiul în magazine şi lăsându-ne purtaţi de ofertele care de fapt sunt în mare parte o păcăleală, o strategie de marketing pusă în practică de ani buni de marile lanţuri de magazine şi de variatele branduri româneşti, dar şi străine.
 
În privinţa banilor pe care îi cheltuieşti pentru un cadou, cel mai probabil mulţi ar zice că un cadou scump e mai apreciat, însă realitatea este de fapt alta. Un cadou dat din suflet, cumpărat cu toată dragostea, poate chiar ceva simbolic, va conta mult mai mult decât ceva ce are un preţ exorbitant şi e impersonal.
 
Să vorbim şi despre cheltuiala pentru „bucatele alese” care se pun pe masă de sărbători. Impresia lăsată de noi, de români, ar fi că mâncăm, teoretic, de trei-patru ori pe an. De Crăciun, de Paşte, de Anul Nou şi de Sfânta Maria. De ce? Pentru că ne place să facem exces de zel de sărbători. Mă refer la excesul de a cumpăra multă mâncare, care, cu siguranţă, nu va fi consumată şi va ajunge la gunoi. Evident, dacă îţi permiţi acest lucru o poţi face şi în restul anului, dar ca tine nu sunt mulţi. Poate există persoane care nu mănâncă cu zilele, în timp ce tu „te lăfăi” în tot felul de bunătăţi pe care de multe ori nu pui preţ, pentru că îţi permiţi. Nu te interesează.
 
Reiese de aici ideea aia veşnică - „Să fim mai buni de sărbători”. Greşit! Total greşit! Să fim mai buni ori de câte ori avem ocazia, nu doar de sărbători. Cele mai multe campanii, de orice natură, sunt făcute în preajma sărbătorilor de orice fel şi, ne vine să credem sau nu, oamenii mai puţin norocoşi decât noi au nevoie de ajutor tot timpul, nu doar de trei ori pe an. Ar fi de preferat să ne gândim şi la aproapele nostru mai des, cu mai mult interes şi, în momentul în care cumpărăm ceva, să ne gândim dacă vom folosi acel lucru vreodată sau l-am cumpărat dirijaţi de impuls şi nu ne va folosi niciodată. 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Limita extremă a geloziei. Când disperarea devine fatală

21 Apr 2024 385

Apariție editorială de excepție la Muzeul Național de Istorie a României

20 Apr 2024 412

Editorial „Revenirea la origini“, o strategie care își arată din plin roadele la Farul Constanța în play-off

19 Apr 2024 634

„Poezii fără apus” Lansare de carte la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

19 Apr 2024 371

Editorial Imaginea durerii – protest pentru dreptate după cazul Pascu de la 2 Mai

17 Apr 2024 481

La Universitatea „Ovidius” Constanța se va lansa volumul „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”

14 Apr 2024 618

Editorial Părinții cu copii în rame!

12 Apr 2024 564

Editorial Încep înscrierile la clasa pregătitoare! Ce fac părinții să fie siguri că micuții vor urma cursurile școlii mult-visate

10 Apr 2024 577

Editorial Studenția și locul de muncă. Navigând într-o lume interconectată pentru succesul personal și profesional

05 Apr 2024 433

Editorial Păcăleala, un atribut al societății noastre

31 Mar 2024 527

Editorial Am intrat în Postul Paștelui! Se caută rețetă pentru suflet

29 Mar 2024 737

Editorial Timpul nu mai are răbdare cu oamenii

27 Mar 2024 488

Editorial Ziua în care Simona Halep s-a bucurat din nou pe terenul de tenis

24 Mar 2024 833

Constanța Scriitoarea Aurelia Lăpușan, despre lansarea volumului „Flori de busuioc” (GALERIE FOTO)

23 Mar 2024 482

Editorial Constanța, orașul sensurilor unice... fără sens

22 Mar 2024 843