Editorial

Editorial Sărbătorile de iarnă, cu suişuri şi coborâşuri

Sărbătorile de iarnă sunt după colţ. Toată lumea a intrat în febra cumpărăturilor pe ultima sută de metri. Magazinele sunt pline de decoraţiuni care mai de care mai colorate, mai frumoase, mai mari şi mai mici, pentru toate gusturile şi buzunarele, dar şi de oameni care cumpără necumpătat.
 
Cei chibzuiţi nu cumpără acum, la doar câteva zile distanţă de Crăciun, ci, dacă s-au organizat temeinic, au luat cadourile din timp. Aceştia au putut evita atât aglomeraţia din magazine, cât şi preţurile care - ştim cu toţii - cresc în prag de sărbători.
 
Un exemplu bun de urmat ar fi o persoană care, încă de la începutul lunii decembrie, şi-a făcut o listă de cumpărături şi a mers să testeze piaţa. Cadourile pentru familie şi prieteni primează în acest caz. Şi? Ce, cum cumperi şi pentru cine? Ce primează? Nevoia pe care o are acea persoană de acel lucru sau plăcerea ta de a lua ce consideri, fără să te gândeşti dacă îi este de vreun folos sau nu?
 
Dar noi, în schimb, cumpărăm mult şi fără să ne gândim prea mult, dirijaţi de ceea ce ne face cu ochiul în magazine şi lăsându-ne purtaţi de ofertele care de fapt sunt în mare parte o păcăleală, o strategie de marketing pusă în practică de ani buni de marile lanţuri de magazine şi de variatele branduri româneşti, dar şi străine.
 
În privinţa banilor pe care îi cheltuieşti pentru un cadou, cel mai probabil mulţi ar zice că un cadou scump e mai apreciat, însă realitatea este de fapt alta. Un cadou dat din suflet, cumpărat cu toată dragostea, poate chiar ceva simbolic, va conta mult mai mult decât ceva ce are un preţ exorbitant şi e impersonal.
 
Să vorbim şi despre cheltuiala pentru „bucatele alese” care se pun pe masă de sărbători. Impresia lăsată de noi, de români, ar fi că mâncăm, teoretic, de trei-patru ori pe an. De Crăciun, de Paşte, de Anul Nou şi de Sfânta Maria. De ce? Pentru că ne place să facem exces de zel de sărbători. Mă refer la excesul de a cumpăra multă mâncare, care, cu siguranţă, nu va fi consumată şi va ajunge la gunoi. Evident, dacă îţi permiţi acest lucru o poţi face şi în restul anului, dar ca tine nu sunt mulţi. Poate există persoane care nu mănâncă cu zilele, în timp ce tu „te lăfăi” în tot felul de bunătăţi pe care de multe ori nu pui preţ, pentru că îţi permiţi. Nu te interesează.
 
Reiese de aici ideea aia veşnică - „Să fim mai buni de sărbători”. Greşit! Total greşit! Să fim mai buni ori de câte ori avem ocazia, nu doar de sărbători. Cele mai multe campanii, de orice natură, sunt făcute în preajma sărbătorilor de orice fel şi, ne vine să credem sau nu, oamenii mai puţin norocoşi decât noi au nevoie de ajutor tot timpul, nu doar de trei ori pe an. Ar fi de preferat să ne gândim şi la aproapele nostru mai des, cu mai mult interes şi, în momentul în care cumpărăm ceva, să ne gândim dacă vom folosi acel lucru vreodată sau l-am cumpărat dirijaţi de impuls şi nu ne va folosi niciodată. 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Uzun de la ABADL stă la umbra aerului condiţionat şi se face că nu observă dispreţul administratorilor de plajă?!

20 Jun 2019 692

Editorial Litoralul de Rusalii și nenorociri cât în juma’ de vară

16 Jun 2019 5996

Editorial Preșcolarii și elevii au intrat de astăzi în vacanța de vară! Urmează emoții mari pentru elevii din clasele terminale

15 Jun 2019 1672

Semnal editorial - scriitori dobrogeni „Timpul posibil“, de Ioan Florin Stanciu (galerie foto)

14 Jun 2019 651

Editorial De ce merg românii la bulgari? Diferenţa care te face să scoţi banul din buzunar

13 Jun 2019 2885

Editorial Schimbări în Educaţie. Se elimină calificativele. Elevii din clasele primare vor primi note de la 1 la 10

10 Jun 2019 3372

Editorial Înfrângerea Simonei Halep de la Roland Garros, privită şi altfel

08 Jun 2019 1279

Editorial Klaus Iohannis a propus un pact politic partidelor. Se răstoarnă guvernul Dăncilă?

06 Jun 2019 943

Editorial Opoziţia, cu braţele amputate, fardează mortul PSD

03 Jun 2019 816

Editorial Astăzi este Ziua Copilului! Ce surprize le sunt pregătite micuților din Constanța cu această ocazie

01 Jun 2019 944

Editorial Numai la noi se poate aşa ceva. Facem alegeri europarlamentare şi vrem să schimbăm Guvernul

30 May 2019 2254

Editorial Plasticul, interzis în UE. Un pas mic spre salvarea planetei

23 May 2019 857

Editorial Două finale într-o săptămână. FC Viitorul, mai vrem o minune!

20 May 2019 924

Editorial Extrădat, Mazăre, util pentru PSD până în ultimă clipă!

18 May 2019 1881

Editorial „Noaptea Muzeelor“ revine în weekend la Constanţa. Ce surprize le sunt pregătite vizitatorilor

16 May 2019 2213