Editorial

Editorial Sărbătorile de iarnă, cu suişuri şi coborâşuri

Sărbătorile de iarnă sunt după colţ. Toată lumea a intrat în febra cumpărăturilor pe ultima sută de metri. Magazinele sunt pline de decoraţiuni care mai de care mai colorate, mai frumoase, mai mari şi mai mici, pentru toate gusturile şi buzunarele, dar şi de oameni care cumpără necumpătat.
 
Cei chibzuiţi nu cumpără acum, la doar câteva zile distanţă de Crăciun, ci, dacă s-au organizat temeinic, au luat cadourile din timp. Aceştia au putut evita atât aglomeraţia din magazine, cât şi preţurile care - ştim cu toţii - cresc în prag de sărbători.
 
Un exemplu bun de urmat ar fi o persoană care, încă de la începutul lunii decembrie, şi-a făcut o listă de cumpărături şi a mers să testeze piaţa. Cadourile pentru familie şi prieteni primează în acest caz. Şi? Ce, cum cumperi şi pentru cine? Ce primează? Nevoia pe care o are acea persoană de acel lucru sau plăcerea ta de a lua ce consideri, fără să te gândeşti dacă îi este de vreun folos sau nu?
 
Dar noi, în schimb, cumpărăm mult şi fără să ne gândim prea mult, dirijaţi de ceea ce ne face cu ochiul în magazine şi lăsându-ne purtaţi de ofertele care de fapt sunt în mare parte o păcăleală, o strategie de marketing pusă în practică de ani buni de marile lanţuri de magazine şi de variatele branduri româneşti, dar şi străine.
 
În privinţa banilor pe care îi cheltuieşti pentru un cadou, cel mai probabil mulţi ar zice că un cadou scump e mai apreciat, însă realitatea este de fapt alta. Un cadou dat din suflet, cumpărat cu toată dragostea, poate chiar ceva simbolic, va conta mult mai mult decât ceva ce are un preţ exorbitant şi e impersonal.
 
Să vorbim şi despre cheltuiala pentru „bucatele alese” care se pun pe masă de sărbători. Impresia lăsată de noi, de români, ar fi că mâncăm, teoretic, de trei-patru ori pe an. De Crăciun, de Paşte, de Anul Nou şi de Sfânta Maria. De ce? Pentru că ne place să facem exces de zel de sărbători. Mă refer la excesul de a cumpăra multă mâncare, care, cu siguranţă, nu va fi consumată şi va ajunge la gunoi. Evident, dacă îţi permiţi acest lucru o poţi face şi în restul anului, dar ca tine nu sunt mulţi. Poate există persoane care nu mănâncă cu zilele, în timp ce tu „te lăfăi” în tot felul de bunătăţi pe care de multe ori nu pui preţ, pentru că îţi permiţi. Nu te interesează.
 
Reiese de aici ideea aia veşnică - „Să fim mai buni de sărbători”. Greşit! Total greşit! Să fim mai buni ori de câte ori avem ocazia, nu doar de sărbători. Cele mai multe campanii, de orice natură, sunt făcute în preajma sărbătorilor de orice fel şi, ne vine să credem sau nu, oamenii mai puţin norocoşi decât noi au nevoie de ajutor tot timpul, nu doar de trei ori pe an. Ar fi de preferat să ne gândim şi la aproapele nostru mai des, cu mai mult interes şi, în momentul în care cumpărăm ceva, să ne gândim dacă vom folosi acel lucru vreodată sau l-am cumpărat dirijaţi de impuls şi nu ne va folosi niciodată. 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Bate vântul schimbării în spitale? Ce au propus sindicatele

14 Jan 2019 433

Editorial Străinii care sunt mai români decât liderii noştri. De ce a devenit viral discursul lui Donald Tusk

12 Jan 2019 502

Editorial Ce aşteptăm de la sportul constănţean în 2019

10 Jan 2019 574

Semnal editorial „Împotriva nisipului“ Prozatorul dobrogean Paul Diaconescu - un „Pierde-Ţară“... suedez, mereu cu gândul acasă

08 Jan 2019 495

Editorial Nici nu a început bine anul, că avem ce discuta. De la primul accident grav pe 2019, până la șoferul gol care a produs un carambol

07 Jan 2019 702

Editorial Constanţa, oraş bogat. Depinde din ce unghi priveşti

05 Jan 2019 568

Editorial Despre setarea obiectivelor. Lista dorinţelor pentru 2019

31 Dec 2018 746

Editorial Crăciunul, petrecut alături de prietenii virtuali de pe Facebook prin schimburi de mesaje şi imagini cu mese îmbelşugate

29 Dec 2018 628

Editorial Ruleta rusească. Pleci de-acasă, dar nu ştii dacă te mai întorci

24 Dec 2018 856

Editorial Primele victime ale vremii reci, oamenii străzii

20 Dec 2018 515

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Cotidianul ZIUA de Constanţa, iniţiatorul recunoaşterii, post-mortem, a istoricului Adrian V. Rădulescu ca cetăţean de onoare al judeţului Constanţa

18 Dec 2018 672

Editorial Tradiţia din şcoala românească. Voi cu cât aţi cotizat la cadourile de Crăciun pentru profesori?

17 Dec 2018 734

Editorial În Constanţa, Crăciunul a fost declarat „închis“ înainte de termen

15 Dec 2018 946

Editorial Micul magician s-a făcut mare. În jobenul său se ascund faze ireale!

13 Dec 2018 564

Editorial Iohannis vs Dăncilă. De la ce au pornit acuzațiile grave ale președintelui

10 Dec 2018 479