Editorial

Editorial Sărbătorile de iarnă, cu suişuri şi coborâşuri

Sărbătorile de iarnă sunt după colţ. Toată lumea a intrat în febra cumpărăturilor pe ultima sută de metri. Magazinele sunt pline de decoraţiuni care mai de care mai colorate, mai frumoase, mai mari şi mai mici, pentru toate gusturile şi buzunarele, dar şi de oameni care cumpără necumpătat.
 
Cei chibzuiţi nu cumpără acum, la doar câteva zile distanţă de Crăciun, ci, dacă s-au organizat temeinic, au luat cadourile din timp. Aceştia au putut evita atât aglomeraţia din magazine, cât şi preţurile care - ştim cu toţii - cresc în prag de sărbători.
 
Un exemplu bun de urmat ar fi o persoană care, încă de la începutul lunii decembrie, şi-a făcut o listă de cumpărături şi a mers să testeze piaţa. Cadourile pentru familie şi prieteni primează în acest caz. Şi? Ce, cum cumperi şi pentru cine? Ce primează? Nevoia pe care o are acea persoană de acel lucru sau plăcerea ta de a lua ce consideri, fără să te gândeşti dacă îi este de vreun folos sau nu?
 
Dar noi, în schimb, cumpărăm mult şi fără să ne gândim prea mult, dirijaţi de ceea ce ne face cu ochiul în magazine şi lăsându-ne purtaţi de ofertele care de fapt sunt în mare parte o păcăleală, o strategie de marketing pusă în practică de ani buni de marile lanţuri de magazine şi de variatele branduri româneşti, dar şi străine.
 
În privinţa banilor pe care îi cheltuieşti pentru un cadou, cel mai probabil mulţi ar zice că un cadou scump e mai apreciat, însă realitatea este de fapt alta. Un cadou dat din suflet, cumpărat cu toată dragostea, poate chiar ceva simbolic, va conta mult mai mult decât ceva ce are un preţ exorbitant şi e impersonal.
 
Să vorbim şi despre cheltuiala pentru „bucatele alese” care se pun pe masă de sărbători. Impresia lăsată de noi, de români, ar fi că mâncăm, teoretic, de trei-patru ori pe an. De Crăciun, de Paşte, de Anul Nou şi de Sfânta Maria. De ce? Pentru că ne place să facem exces de zel de sărbători. Mă refer la excesul de a cumpăra multă mâncare, care, cu siguranţă, nu va fi consumată şi va ajunge la gunoi. Evident, dacă îţi permiţi acest lucru o poţi face şi în restul anului, dar ca tine nu sunt mulţi. Poate există persoane care nu mănâncă cu zilele, în timp ce tu „te lăfăi” în tot felul de bunătăţi pe care de multe ori nu pui preţ, pentru că îţi permiţi. Nu te interesează.
 
Reiese de aici ideea aia veşnică - „Să fim mai buni de sărbători”. Greşit! Total greşit! Să fim mai buni ori de câte ori avem ocazia, nu doar de sărbători. Cele mai multe campanii, de orice natură, sunt făcute în preajma sărbătorilor de orice fel şi, ne vine să credem sau nu, oamenii mai puţin norocoşi decât noi au nevoie de ajutor tot timpul, nu doar de trei ori pe an. Ar fi de preferat să ne gândim şi la aproapele nostru mai des, cu mai mult interes şi, în momentul în care cumpărăm ceva, să ne gândim dacă vom folosi acel lucru vreodată sau l-am cumpărat dirijaţi de impuls şi nu ne va folosi niciodată. 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Se repartizează dividende. Nimeni de la stat nu renunță. Totul funcționează după logica prefectului din „Las Fierbinți“

23 Mar 2019 381

Editorial Cartierul Mamaia stă pe un butoi de pulbere. Investitorii construiesc în neştire şi sufocă staţiunea

21 Mar 2019 2363

Editorial Banii nu au miros pentru guvernanţi. Toaletele din curte, dar şi fosele septice, interzise prin lege

18 Mar 2019 781

Editorial Unde duce campania #şîeu? PSD a anunţat în ziua protestului demararea proiectului Autostrăzii Moldovei

16 Mar 2019 587

Editorial FC Viitorul, din nou campioană a României? De ce nu?

14 Mar 2019 516

Editorial Începe simularea Evaluării Naţionale. Emoţii pentru elevi, stres pentru părinţi

11 Mar 2019 803

Editorial Cât ne costă propriul gunoi?!

09 Mar 2019 639

Editorial Locatarii blocului S6, Tomis Nord, Constanța, România, din nou în stradă, împotriva unui proiect imobiliar care le-a furat liniștea!

07 Mar 2019 1151

Editorial Inconștiența „gospodarilor“ care igienizează terenuri provoacă adevărate dezastre naturale. Sute de hectare afectate într-o singură zi la Constanța

04 Mar 2019 779

Editorial Un senator de Constanța, uitările sau neștiința domniei sale

02 Mar 2019 1012

Editorial Ce se ascunde în spatele protestelor

28 Feb 2019 637

Editorial Metode de predare neatractive, birocraţie, dotări ce lasă de dorit. Realităţile dure ale şcolii româneşti, scoase în evidenţă de un sondaj

25 Feb 2019 782

Editorial Vine, vine primăvara electorală! Alegerile europarlamentare, un test pentru prezidenţiale

23 Feb 2019 732

Editorial Bugetul pe anul 2019, destinat bunăstării PSD

21 Feb 2019 636

Editorial Copii „vânduţi“ pe bani puţini. Capcana majorării alocaţiilor

18 Feb 2019 1303