Editorial Școala în vremea pandemiei și teama de infectare cu temutul virus. Mii de copii infectați de la începutul anului școlar


 
  • Unii părinți au fost mulțumiți de decizia autorităților prin școala rămâne în format fizic până la apariția unui caz în clasă, alții nu
  • 12.978 de preșcolari și elevi au fost confirmați cu Covid-19 de la începutul anului școlar
  • Situația din întreaga țară nu pare să își revină curând, din punct de vedere epidemiologic
 
De la începutul școlii, pe 13 septembrie, părinții au stat mereu în stand-by, așteptând de la zi la zi vestea că elevii vor trece în sistem on-line și că vor trebui să găsească, astfel, o soluție pentru a sta cu micuții acasă și a-i ajuta să lucreze în on-line. Incertitudinile au fost alimentate și de autoritățile care nu au căzut de acord de la început asupra unor reguli și au decis să schimbe de la zi la zi hotărârile oficiale prin care se decide modalitatea de învățare.
 
Dacă inițial se știa că după trecerea pragului de șase infectări la mia de locuitori toți elevii vor trece în sistem online, după ce s-a observat că incidența crește alarmant și în multe localități, printre care și București și Constanța, a trecut pragul de 6 cazuri la mia de locuitori, autoritățile au decis să ridice acest prag și clasele să treacă în online doar dacă apare un caz în clasa respectivă.
 
Unii părinți au fost mulțumiți de decizie, alții nu. Acum, când s-a observat că numărul de infectări crește alarmant, la fel și cel al pacienților internați la ATI, mulți părinți solicită ministerului să decidă trecerea de urgență a școlilor în sistem online pentru a nu-și pune în pericol micuții.
 
Conform ultimelor informații centralizate pe baza raportărilor din unitățile de învățământ preuniversitar, în data de 6 octombrie 2021, se înregistra următoarea situație epidemiologică:
 
  • Preșcolari/elevi confirmați Covid-19: 12.978;
  • Angajați din învățământ confirmați Covid-19: 4.392 de persoane
  • Clase/grupe cu activitate față în față suspendată ca urmare a cazurilor confirmate: 11.090;
  • Număr copii/elevi din clasele/grupele cu activitate față în față suspendată ca urmare a cazurilor confirmate: 278.024;
  • Școli cu activitate integral online: 121.
 
Medicii atenționează că majoritatea spitalelor de pediatrie sunt pline de copii infectați cu noul coronavirus, iar în București doctorii au ajuns în situația în care trebuie să decidă cine are prioritate la internare. Vestea îi sperie pe părinți și încearcă să găsească soluții pentru a-și ști copiii în siguranță.
 
Ieri, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți a solicitat miniștilor Educației și Sănătății să ia decizia trecerii în sistem online a școlilor din localitățile în care incidența a trecut pragul de 6 cazuri la mia de locuitori. Decizia a fost luată tocmai din cauza numărului mare de copii infectați cu Covid 19 de la începutul anului școlar, mai exact în mai puțin de o lună.
 
Cu câteva zile înainte, ministrul Sorin Cîmpeanu a vorbit chiar despre temerile părinților, dar a menționat că vaccinul ar înlătura o parte din aceste temeri.
 

„Nu poți condamna un părinte pentru că este temător în raport cu starea de sănătate a propriului copil. Poți să înțelegi această teamă, dar poți să-i explici încă o dată, că nu copiii sunt cei care trebuie să plătească costurile unei atitudini generalizate în rândul întregii populații a României. Acei părinți care au o frică foarte mare pot face ceva extrem de util pentru copii: să se vaccineze. Și ei, și bunicii. Fac un apel ca părinții să nu își trimită copiii la școală, dacă au simptome specifice”, a precizat ministrul Sorin Cîmpeanu.

 

Situația din întreaga țară nu pare să își revină curând, din punct de vedere epidemiologic. Zi de zi situația oficială transmisă de Guvernul României aduce vești care nu sunt bune, recordurile fiind depășite cu mult față de cele înregistrate anul trecut în primele valuri ale pandemiei. În spitale sunt deja pacienți care așteaptă în sala de gardă să se elibereze un pat la terapie intensivă pentru a putea fi tratați corespunzător.
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Explorând drumul independenței. Perspectiva asupra plecării studenților de acasă

24 Apr 2024 261

Editorial Limita extremă a geloziei. Când disperarea devine fatală

21 Apr 2024 417

Apariție editorială de excepție la Muzeul Național de Istorie a României

20 Apr 2024 433

Editorial „Revenirea la origini“, o strategie care își arată din plin roadele la Farul Constanța în play-off

19 Apr 2024 667

„Poezii fără apus” Lansare de carte la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

19 Apr 2024 381

Editorial Imaginea durerii – protest pentru dreptate după cazul Pascu de la 2 Mai

17 Apr 2024 519

La Universitatea „Ovidius” Constanța se va lansa volumul „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”

14 Apr 2024 632

Editorial Părinții cu copii în rame!

12 Apr 2024 572

Editorial Încep înscrierile la clasa pregătitoare! Ce fac părinții să fie siguri că micuții vor urma cursurile școlii mult-visate

10 Apr 2024 583

Editorial Studenția și locul de muncă. Navigând într-o lume interconectată pentru succesul personal și profesional

05 Apr 2024 440

Editorial Păcăleala, un atribut al societății noastre

31 Mar 2024 534

Editorial Am intrat în Postul Paștelui! Se caută rețetă pentru suflet

29 Mar 2024 747

Editorial Timpul nu mai are răbdare cu oamenii

27 Mar 2024 501

Editorial Ziua în care Simona Halep s-a bucurat din nou pe terenul de tenis

24 Mar 2024 845

Constanța Scriitoarea Aurelia Lăpușan, despre lansarea volumului „Flori de busuioc” (GALERIE FOTO)

23 Mar 2024 494