Editorial Scrisoare deschisă către cititor



Dragă cititor,
 
Nu cred că am mai vorbit de ceva timp, chiar dacă tu citești zilnic știri. Fie la noi pe ziar sau în altă parte, ești conectat cu noi, cum și noi suntem conectați cu tine. Noi culegem informații, le îmbrăcăm cu context și le livrăm către tine.
 
Înainte, pe vremuri, când jurnalismul se făcea fără acces la Internet, feedback-ul pe care îl primeam era scăzut. Lumea cumpăra ziarul pentru că era singura sursă de informare a cotidianului. Și atunci citea lumea bârfe, glumițe, completau rebusul de pe ultima pagină sau se amuza la un banc aruncat pentru a umple ziarul.
 
Jurnalistul muncea zile, săptămâni, uneori luni pentru o anchetă și chiar dacă nu primea un răspuns de la cititor pe o rețea de socializare, cum este astăzi, auzea în tramvai că se discuta despre ceea ce a scris. Stătea la coadă la alimentară și auzea șușoteli despre subiect. Vorbele sale erau transportate prin viu grai mai departe. Conducerea țării, persoanele publice făceau revista presei la prima oră să știe cum să își adapteze discursul în funcție de cum dicta media.
 
Jurnalismul era și este a patra putere în Stat. Libertatea presei constă în scrierea fără constrângeri a evenimentelor și faptelor care influențează la un anumit nivel opinia publică.
 
Acum, în anul 2022, rețelele de socializare a tăiat granița între jurnalist și cititor. Acea graniță a fost redusă la o reacție, un share, un comentariu. Și de multe ori ceea ce se comentează nu are legătură cu ceea ce este scris. Omul a deprins un obicei straniu, din punctul meu de vedere – de a comenta ca expert la orice subiect. Brusc, neprofesionistul devine profesionist, necunoscătorul devine atotcunoscător, jurnalismul devine un simplu roboțel care tastează, iar în opinia multora nu are personalitate.
 
Jurnalismul nu mai este respectat în multe grupuri sociale căci este confundat cu ceea ce alții numesc „can-can”.
 

Eu îmi doresc ca tinerii care aspiră să devină jurnaliști nu se confundă cu ceea ce își proiectează anumiți cititori despre cariera în media. Jurnalismul nu înseamnă doar vorbe în vânt, clickbait, can-can, ci este o datorie sacră de a informa cetățeanul despre ceea ce îl privește.
 
Anul acesta, pe 3 mai am sărbătorit Ziua Mondială a Libertății Presei. Iar tema din acesta an a fost „Journalism under Digital Siege”, care pe scurt se axează pe era digitală și impactul ei asupra libertății de exprimare, cât și de siguranța jurnalistului într-o eră în care pandemia, războiul și pericolul social este la ordinea zilei. Accesul la informație a fost un alt punct forte al celebrării acestei zile.

 
A trecut o lună de la această sărbătoare și am simțit nevoia de a reaminti – jurnalistul are datoria sacră de a se informa și informa mai departe.
 
Atât,
Claudia CORBU
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Imaginea durerii – protest pentru dreptate după cazul Pascu de la 2 Mai

17 Apr 2024 286

La Universitatea „Ovidius” Constanța se va lansa volumul „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”

14 Apr 2024 563

Editorial Părinții cu copii în rame!

12 Apr 2024 522

Editorial Încep înscrierile la clasa pregătitoare! Ce fac părinții să fie siguri că micuții vor urma cursurile școlii mult-visate

10 Apr 2024 552

Editorial Studenția și locul de muncă. Navigând într-o lume interconectată pentru succesul personal și profesional

05 Apr 2024 411

Editorial Păcăleala, un atribut al societății noastre

31 Mar 2024 497

Editorial Am intrat în Postul Paștelui! Se caută rețetă pentru suflet

29 Mar 2024 720

Editorial Timpul nu mai are răbdare cu oamenii

27 Mar 2024 460

Editorial Ziua în care Simona Halep s-a bucurat din nou pe terenul de tenis

24 Mar 2024 805

Constanța Scriitoarea Aurelia Lăpușan, despre lansarea volumului „Flori de busuioc” (GALERIE FOTO)

23 Mar 2024 460

Editorial Constanța, orașul sensurilor unice... fără sens

22 Mar 2024 818

LIVE TEXT+VIDEO Eveniment editorial la Biblioteca Județeană Constanța Volumul „Enciclopedie. Centenarul Războiului de Întregire și al Marii Uniri (2014-2020)” (FOTO)

22 Mar 2024 647

LIVE VIDEO+TEXT Romanul „Flori de busuioc” al Aureliei Lăpușan, lansat la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Mar 2024 913

Universitatea Ovidius Constanța Lansarea volumului „Conciones Latinae Muldavo”, editat de acad. Gheorghe Chivu și prof. univ. dr. habil. Florentina Nicolae

20 Mar 2024 491

Cea mai recentă apariție editorială a lui Constantin Cheramidoglu „Arhive dobrogene”, un volum de documente care își propune să aducă la cunoaștere istoria Dobrogei

19 Mar 2024 774