Editorial „Stai ușor, domnule inspector școlar general, că dumneata faci politică, și nu politici educaționale!”


La cea mai recentă videoconferință cu presa organizată de Inspectoratul Școlar Județean Constanța, prof. Sorin Mihai a fost anunțat că prevederile Consiliului Național al Audiovizualului îl „exonerează” să mai răspundă la întrebările mass-media, întrucât este implicat în campania electorală, fiind candidat pe listele pentru Parlament. (Asta după ce s-a aflat, anterior, și pe listele pentru Consiliul Local Mangalia).
 
Șocat de interdicția CNA, prof. Mihai consideră că „se intră într-o zonă de logică bizară. Dacă se suspendă toți cei care candidează și sunt și manageri în diferite domenii, asta ar însemna că ajungem la o altă zonă de blocaj instituțional. Nu mai avem oameni pe care unii îi consideră capabili, nu vorbesc de mine, și pe care obligatoriu îi trec pe linie moartă, pentru că nu este adecvat să vă spun despre anumite situații din teritoriu, care presupun o analiză mai atentă? Dvs. puteți să sesizați dacă distorsionez informația și să-mi spuneți «Stai ușor, domnule inspector școlar general, că dumneata faci politică, și nu politici educaționale!», lucruri diferite ușor, dar nu foarte mult (...).Mi se pare absurdă modalitatea prin care vă este interzisă comunicarea. Să înțeleg că devenim niște paria pur și simplu pentru că ne implicăm. Pentru că politica asta, chiar dacă are o conotație care s-a depreciat, până la urmă este ceea ce face fiecare dintre noi, și este important să ne implicăm”, a mai spus inspectorul școlar general, adăugând că se află pe o listă mai puțin eligibilă. De ce a acceptat, în acest caz? „Pentru că este discuția de o echipă...” (din partid, evident!)
 
Asta apropo și de depolitizarea învățământului??? Replica prof. Sorin Mihai la această pseudo-întrebare a venit într-o cheie halucinantă: „Avem niște politici educaționale transmise de către ministrul educației și cercetării, pe care trebuie să le punem în aplicare. Este o politizare sau nu este o politizare? Facem niște politici pe baza politicii, pentru că așa funcționează democrația”.
 
Chiar mai speră cineva în gogorița asta cu depolitizarea? Poate doar cei care îl mai așteaptă pe Moș Crăciun... Și-atunci ce să ne mai mirăm de anumite „înscăunări” pe funcții – indiferent că vorbim de inspectori sau directori -, ale unor personaje mediocre, „duse în spate” de profesioniști care nu mișcă în front pentru că își pierd, la rândul lor, scaunul.
Și, în ciuda desfășurării concursurilor pentru ocuparea obiectivă a acestor funcții, mandate expirate între timp, în continuare există o presiune din partea puterii politice în școală, resimțită atât de dascăli, cât și de elevi și părinți. Oare când am mai putea fi părtășii unor noi concursuri de ocupare a acestor funcții de conducere, ținând cont mai ales de contextul pandemic? Și-atunci aș propune ca CV-urile în care apar membri de partid să fie excluse din concurs.
 
Citește și:

Editorial Au devenit sindicatele din învățământ portavocea ministrului Educației?

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Activități de debut în cadrul proiectului ISJ Constanța- „S.A.V.E.“. Sute de elevi au participat la eveniment (FOTO)

19 Mar 2024 615

Interviu online cu Sorin Mihai, inspector şcolar general „Cele două simulări organizate la nivelul județului Constanța au arătat că elevii sunt mai buni decât cei din țară“

11 Mar 2024 1438

Doliu în învățământul constănțean! Un fost inspector școlar general a decedat

23 Dec 2022 4165

ZIUA LIVE Sorin Mihai, precizări importante pentru elevii constănțeni (VIDEO)

16 Nov 2022 1270

ZIUA LIVE. Învățământul din Constanța, sub umbrela unor proiecte naționale, unele pilot

15 Nov 2022 1826

Fost inspector școlar general al Constanței, victorie importantă împotriva Ministerului Educației, în instanță! (MINUTA)

28 Oct 2022 1664

Fost inspector școlar general al Constanței, la judecată cu Ministerul Educației. Despre ce este vorba

06 Sep 2022 1647

Nostalgie la început de an școlar Cum a fost prima zi de școală din copilăria prefectul Coșa și inspectorului școlar general Sorin Mihai

05 Sep 2022 1276

Sorin Mihai, despre noutățile pe care le aduce anul școlar 2022-2023. „Este un an cu noi provocări“

05 Sep 2022 1399

Prefectul Coșa, precizări despre școlile cu toaletă în curte. Unde mai există în județul Constanța

05 Sep 2022 1263

LIVE. Prima zi de școală a venit! Prefectul județului Constanța și inspectorul școlar general, declarații la Crucea (GALERIE FOTO+VIDEO)

05 Sep 2022 2315

ZIUA LIVE Sorin Mihai, inspector școlar general ISJ Constanța, despre reformele și controversele noilor Legi ale Educației Naționale (VIDEO)

04 Aug 2022 1650

Începe judecata unui profesor care a șocat învățământul din Constanța!

23 Jul 2022 12905

Premieră în învățământul de la malul mării. Inspectoratul Școlar Județean are oficial în organigramă al treilea post de adjunct. PSD Constanța nu va face nicio nominalizare!

13 Jul 2022 5986

Faliboga Lucian Dorel, înțelegere pe pedeapsă cu procurorii DNA Constanța! Dosarul, trimis Tribunalului pentru admiterea acordului

07 Jul 2022 3317