Editorial Stăm printre excremente de câini, pe plajă? Doar cele de om sunt acceptate



Când cei certați cu bunul-simț văd plaja ca pe un closet întins pe zeci de kilometri, reacțiile celorlalți se lasă așteptate. Dacă un cățel a ridicat piciorul, automat este luat în vizor de trecătorii vigilenți.

La începutul săptămânii, deputatul Cristina Rizea anunța o veste bună pentru iubitorii de animale – aceștia se vor putea plimba pe plajă cu patrupedul, cu respectarea anumitor măsuri, bineînțeles.

De aici, a pornit o isterie generală pe rețelele de socializare, internauții făcând-o cu ou și cu oțet pe doamna parlamentar, „că vom sta la și plajă printre fecale, nu erau de ajuns mucurile de țigări și semințele”.

Dar iar vine sezonul estival și grămezile de gunoaie cuceresc din nou litoralul românesc. Sub privirile neputincioase ale celor care acum apasă tastele cu ură. Cu adevărat șocant este când vedem rezultatele „educației alese”, după „7 ani de acasă” în care copiii n-au fost învățați că nu este frumos să facă pipi la mal, în apă sau pe nisip. Dar oamenii înțeleg - „e mic și nu poate să se țină”.

Una dintre condițiile care oferă accesul pe plajă cu animalul este ca stăpânul să strângă după câine. Perfect normal. Oamenii care au respect față de comunitatea în care trăiesc o vor face, iar cei pe care nu-i interesează vor lăsa „îngrășămintele” la locul lor, asemenea părinților care-și păzesc copiii la locul în care i-a „împins” nevoia. Și ne bucurăm dacă e doar al celor mici...

Am o întrebare pentru cei care au fost oripilați când au aflat că animalele au acces liber pe plajă - de ce treceți cu vederea când un om, indiferent de vârstă, își face nevoile pe plajă, pe unde apucă? La sfârșitul zilei vorbim despre același lucru, singura diferență fiind specia care produce „materialul finit”.

Sunt sigură că epidemia de e-coli, deja celebră în fiecare sezon estival, nu se trage de la excrementele de câini. Tind să cred că are legătură cu igiena (și nu numai) făcută în apa mării, că doar românii sunt curați.

De asemenea, aș vrea să aduc în discuție și câinii comunitari, din ce în ce mai numeroși în Constanța. Și da, umblă în haită și pe plajă. Sunt convinsă că ei se țineau, săracii, să nu scape niciun strop, că e ilegal. Dacă-i vedea cineva?

Să mai spun ceva de pisici? Și ele au aceleași nevoi fiziologice, chiar dacă îngroapă. Așadar, când vrei să bagi cât mai adânc mucul de țigară în nisip, amintește-ți că e posibil să sapi în litiera unei pisici comunitare care a încălcat legea flagrant, cu ochii larg deschiși și cu coada tremurândă.


Așadar, mă întreb – câți dintre cei care se opun accesului animalelor cu stăpân pe plajă sunt dispuși măcar să le atragă atenția celor care fac mizerie pe plajă? Că la campaniile de curățare a litoralului am văzut câți „se înghesuie”...
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial „Revenirea la origini“, o strategie care își arată din plin roadele la Farul Constanța în play-off

19 Apr 2024 504

„Poezii fără apus” Lansare de carte la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

19 Apr 2024 337

Editorial Imaginea durerii – protest pentru dreptate după cazul Pascu de la 2 Mai

17 Apr 2024 427

La Universitatea „Ovidius” Constanța se va lansa volumul „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”

14 Apr 2024 597

Editorial Părinții cu copii în rame!

12 Apr 2024 550

Editorial Încep înscrierile la clasa pregătitoare! Ce fac părinții să fie siguri că micuții vor urma cursurile școlii mult-visate

10 Apr 2024 566

Editorial Studenția și locul de muncă. Navigând într-o lume interconectată pentru succesul personal și profesional

05 Apr 2024 422

Editorial Păcăleala, un atribut al societății noastre

31 Mar 2024 516

Editorial Am intrat în Postul Paștelui! Se caută rețetă pentru suflet

29 Mar 2024 729

Editorial Timpul nu mai are răbdare cu oamenii

27 Mar 2024 476

Editorial Ziua în care Simona Halep s-a bucurat din nou pe terenul de tenis

24 Mar 2024 816

Constanța Scriitoarea Aurelia Lăpușan, despre lansarea volumului „Flori de busuioc” (GALERIE FOTO)

23 Mar 2024 469

Editorial Constanța, orașul sensurilor unice... fără sens

22 Mar 2024 829

LIVE TEXT+VIDEO Eveniment editorial la Biblioteca Județeană Constanța Volumul „Enciclopedie. Centenarul Războiului de Întregire și al Marii Uniri (2014-2020)” (FOTO)

22 Mar 2024 670

LIVE VIDEO+TEXT Romanul „Flori de busuioc” al Aureliei Lăpușan, lansat la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Mar 2024 929