Editorial Suntem prinși sub grămada de gunoi pe care nu o selectăm

  • Colectarea selectivă este o bornă mult prea greu de atins în România
Încercăm din răsputeri să implementăm soluții eco-friendly pentru o populație care nu înețelege ce înseamnă eco-friendly. Am ajuns la această soluție după ce am stat o perioadă să urmăresc comportamentul celor din jur legat de mediul înconjurător.
 
Sunt o serie de probleme. Pot să încep cu colectarea selectivă a deșeurilor. Câți dintre voi chiar respectă etichetele de pe coșurile de gunoi în diversele spații unde merg? Adică să fie aruncată hârtia la hârtie, sticla la sticlă, etc? Dar mai ales tu arunci corect, dar alții aruncă resturi alimentare în coșul de hârtie. Acasă nu mai zic. În afară de persoane care aruncă sticlele de plastic separat, nu am văzut vecini care să vină cu diverși saci la ghenă și să arunce separat gunoiul.
 
La noi, practica este aruncatul la grămadă, nepăsarea la grămadă și comentatul pe rețele de socializare la grămadă. Suntem în urmă cu decenii bune în ceea ce privește colectarea selectivă, iar Uniunea Europeană poate să aplice câte amenzi o vrea pentru că oamenii nu sunt interesați de politicile impuse de UE. Asta dacă nu încep să se aplice amenzi către persoanele care aruncă gunoiul la un loc.
 
Mai avem o problemă legată de transportul verde. Este aproape inexistent. Asta pentru că infrastructura din România este din ultimul secol. Pistele de bicicletă din orașe și între localități sunt inexistente în cele mai multe zone, iar mentalitatea populației este să existe 2-3 mașini per familie să aibă inclusiv animalul de companie autoturismul lui. Din păcate, asta duce și la traficul infernal pe care nu îl mai regăsim doar în Capitala României, ci și la malul mării. Multe familii tinere au migrat către localitățile limitrofe, iar în orele de vârf se formează cozi infernale în trafic cu mașini care au o singură persoană în vehicul. Încă nu există un sistem clar de autobuze electrice, iar benzile destinate autobuzelor sunt un vis în cele mai multe zone. La Constanța nici nu mai există tramvai, iar alte opțiuni sunt un pericol – trotinetele electrice sunt folosite ca metode de exprimare pentru o categorie de persoane care simte nevoia să dea cu pumnul în zid, iar mersul pe jos rămâne singura variabilă necuantificabilă. Practic, ori mergi cu mașina și pierzi timp în trafic, ori mergi pe jos căci bicicleta sau trotineta sunt un real pericol.
 
Totul pornește de la educația timpurie. Dacă îi învățăm pe copii să respecte natura, să selecteze deșeurile și să aleagă variante prietenoase cu mediul când vine vorba de transport, atunci viitorul planetei este unul mult mai sigur decât cel în care trăim acum.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministrul Mediului Se vor scoate din circulație 250.000 de vehicule mai vechi de 15 ani

10 Dec 2021 818

Asociația Constanța ReStart invită constănțenii la o acțiune de ecologizare a plajelor în acest weekend

29 Sep 2021 900

Mare Nostrum În apele românești ale Mării Negre avem aproximativ 21.000 de cetacee

20 Aug 2021 940

Oameni de știință și artiști, vizită în Portul Constanța

16 Aug 2021 853

Document oficial Legea pentru depozitarea deșeurilor, votată de Guvern. Măsuri din... 2030

13 Aug 2021 1001

Mare Nostrum Proiectul MARLITER a ajuns la final. Publicul are acces la date de monitorizare a mediului

28 Jul 2021 850

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării a semnat contractul. Cine va derula studiul de evaluare a resurselor acvatice (document)

10 Jul 2021 1604

Bacalaureat 2021 96% dintre absolvenții înscriși s-au prezentat la proba la alegere a profilului și specializării. Ce subiecte au avut de rezolvat (documente)

30 Jun 2021 1037

ONG Mare Nostrum 27 de elevi din Oituz, comuna Lumina, au învățat despre deșeurile marine

18 Jun 2021 694

ONG Mare Nostrum Schimbarea vine de jos în sus. Exemplu de bun simț pe plaja de la Vadu

15 Jun 2021 1425

ONG Mare Nostrum recrutează voluntari. De ce să faci parte din echipă

12 Jun 2021 1948

ONG Mare Nostrum Protecția ecosistemului Mării Negre. Training pentru părinți și copii la Biserica Buna Vestire din Constanța

07 Jun 2021 696

ONG Mare Nostrum Eveniment pe faleza Cazinoului din Constanța. Plaje mai curate, în cadrul campaniei „Leul și Deșeul“

29 May 2021 1414

„Cinstirea memoriei profesorului Ioan Borcea” (1879-1936)

14 Jan 2021 3273

Ziua mondială fără maşini. Astăzi alegem un mijloc de transport prietenos cu mediul

22 Sep 2020 1034