Editorial Suntem prinși sub grămada de gunoi pe care nu o selectăm

  • Colectarea selectivă este o bornă mult prea greu de atins în România
Încercăm din răsputeri să implementăm soluții eco-friendly pentru o populație care nu înețelege ce înseamnă eco-friendly. Am ajuns la această soluție după ce am stat o perioadă să urmăresc comportamentul celor din jur legat de mediul înconjurător.
 
Sunt o serie de probleme. Pot să încep cu colectarea selectivă a deșeurilor. Câți dintre voi chiar respectă etichetele de pe coșurile de gunoi în diversele spații unde merg? Adică să fie aruncată hârtia la hârtie, sticla la sticlă, etc? Dar mai ales tu arunci corect, dar alții aruncă resturi alimentare în coșul de hârtie. Acasă nu mai zic. În afară de persoane care aruncă sticlele de plastic separat, nu am văzut vecini care să vină cu diverși saci la ghenă și să arunce separat gunoiul.
 
La noi, practica este aruncatul la grămadă, nepăsarea la grămadă și comentatul pe rețele de socializare la grămadă. Suntem în urmă cu decenii bune în ceea ce privește colectarea selectivă, iar Uniunea Europeană poate să aplice câte amenzi o vrea pentru că oamenii nu sunt interesați de politicile impuse de UE. Asta dacă nu încep să se aplice amenzi către persoanele care aruncă gunoiul la un loc.
 
Mai avem o problemă legată de transportul verde. Este aproape inexistent. Asta pentru că infrastructura din România este din ultimul secol. Pistele de bicicletă din orașe și între localități sunt inexistente în cele mai multe zone, iar mentalitatea populației este să existe 2-3 mașini per familie să aibă inclusiv animalul de companie autoturismul lui. Din păcate, asta duce și la traficul infernal pe care nu îl mai regăsim doar în Capitala României, ci și la malul mării. Multe familii tinere au migrat către localitățile limitrofe, iar în orele de vârf se formează cozi infernale în trafic cu mașini care au o singură persoană în vehicul. Încă nu există un sistem clar de autobuze electrice, iar benzile destinate autobuzelor sunt un vis în cele mai multe zone. La Constanța nici nu mai există tramvai, iar alte opțiuni sunt un pericol – trotinetele electrice sunt folosite ca metode de exprimare pentru o categorie de persoane care simte nevoia să dea cu pumnul în zid, iar mersul pe jos rămâne singura variabilă necuantificabilă. Practic, ori mergi cu mașina și pierzi timp în trafic, ori mergi pe jos căci bicicleta sau trotineta sunt un real pericol.
 
Totul pornește de la educația timpurie. Dacă îi învățăm pe copii să respecte natura, să selecteze deșeurile și să aleagă variante prietenoase cu mediul când vine vorba de transport, atunci viitorul planetei este unul mult mai sigur decât cel în care trăim acum.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Licitații Tulcea ARBDD, un nou contract subsecvent pentru studii de evaluare a resurselor acvatice vii (DOCUMENT)

06 Feb 2024 591

Polaris M Holding Grupa mijlocie „Raze marine” de la Grădinița PP nr. 6 Constanța a ajuns la stația de sortare și reciclare. Iată ce au învățat (FOTO)

27 Oct 2023 656

Elevii clasei a-I-a de la Școala Gimnazială nr. 30 “Gheorghe Țițeica” Constanța în vizită la stația de sortare și reciclare a Polaris M Holding (GALERIE FOTO)

13 Jun 2023 766

Polaris M Holding Lecții de ecologie pentru elevii de la Şcoala Gimnazială nr. 18 „Jean Bart” Constanţa, în cadrul programului Național Săptămâna Verde (GALERIE FOTO)

24 May 2023 1248

Polaris M Holding Constanța Lecție de educație ecologică cu Școala Gimnazială Spectrum (GALERIE FOTO)

17 May 2023 952

Polaris Holding Acțiune de ecologizare pe plaja Perla a preșcolarilor grădiniței „Tărâmul basmelor“ din Constanța

13 May 2023 917

Polaris M Holding Lecția de educație ecologică, alături de elevii clasei a II-a de la Școala Gimnazială nr. 8 Constanța

25 Apr 2023 943

Constanța culturală Film, muzică și artă, la Festivalul „Eforie Colorat”

08 Jul 2022 2209

Jason Momoa își duce rolul de protector al adâncurilor subacvatice din filmul „Aquaman“ și în afara marilor ecrane

27 Jun 2022 1325

Ciucă „A trăi în echilibru cu natura ne asigură o viață mai sănătoasă”

05 Jun 2022 899

Muniţia perforant-termobarică a intrat în faza finală de omologare

29 Apr 2022 1299

Bancul zilei Băiatul bine crescut

11 Feb 2022 1748

Ministrul Mediului Se vor scoate din circulație 250.000 de vehicule mai vechi de 15 ani

10 Dec 2021 1518

Asociația Constanța ReStart invită constănțenii la o acțiune de ecologizare a plajelor în acest weekend

29 Sep 2021 1740

Mare Nostrum În apele românești ale Mării Negre avem aproximativ 21.000 de cetacee

20 Aug 2021 1708