Editorial Tăvălugul DNA se mută în spitale!



DNA se mută în spitale şi bine face! Procurorii DNA au făcut deja percheziţii la zeci de spitale din ţară. Conform televiziunilor de ştiri, sunt verificate contractele unităţilor medicale cu Hexi Pharma, dar şi contractele pentru aparatură medicală.
 
După mai multe ore de audieri în faţa procurorilor DNA, ieri, managerul Spitalului „Bagdasar - Arseni” a fost reţinut. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări, având suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie comise în perioada 2008 - 2016.
 
Prinşi în offside de tragedia de la Colectiv şi de cazul Hexi, oamenii din vârful sistemului sanitar au intrat în bătaia puştii şi într-o panică vizibilă. Ideal ar fi ca, drept consecinţă a acestor evenimente, să se facă lumină în cazul banilor evaporaţi din sistem; fie că vorbim despre industria medicamentelor supraevaluate la preţ sau a medicamentelor care au eficienţă 0%, fie că ne concentrăm asupra sistemului de spitale în care dreptul la viaţă al pacientului atârnă de grosimea plicului, de toanele din ziua respectivă ale personalului medical, şi, nu în ultimă instanţă, de dotările deficitare.
 
În plus - şi asta este treaba legiuitorului şi a Ministerului Sănătăţii -, atât timp cât personalul sanitar nu va fi asimilat funcţionarilor publici, ceea ce sunt, de fapt, prin natura meseriei, statut care le-ar impune restricţii şi incompatibilităţi specifice, nu se va face nimic. De pildă, medicii merg pe banii firmelor de medicamente unde vor ei (majoritatea, la congrese, unde îmbină plăcutul cu utilul), într-o normalitate strigătoare la cer, şi nu păţesc nimic.
 
Sigur, salariile în România sunt mici, şi aici tot legiuitorul trebuie să intervină de urgenţă, astfel încât acel medic cu dragoste pentru meserie să poată trăi decent din leafa de la spital, fără să mai fie nevoit să alerge ca un apucat de streche între alte două-trei joburi în privat, ca să aibă cu ce-şi întreţine familia sau pur şi simplu pentru a putea să-şi susţină profesional cariera. Nu pentru medicii buni şi oneşti îmi fac griji. Dar ce facem cu cei care au transformat spitalele în fabrică de bani, punând pacienţii să vină la cabinetele lor particulare, în loc să-i consulte în orele de program?
 
Avem foarte multe anchete care vizează achiziţii publice. În ceea ce priveşte frauda în achiziţiile publice în domeniul sănătăţii, sunt în derulare mai multe anchete care vizează spitale şi manageri, produse, aparatură şi medicamente care, din păcate, nu vor reuşi să asaneze decât parţial sistemul, pentru că o filieră o înlocuieşte pe cealaltă şi pare o luptă fără sfârşit între hoţi şi vardişti.
 
Corupţia în sistemul de sănătate ar avea o şansă de diminuare dacă s-ar face prevenire şi investigare. Pentru că, slavă Domnului, avem destui oameni cu experienţă, situaţii de bune practici şi provocări cu duiumul. Primul şi cel mai important pas ar fi o curăţenie generală în legislaţia sistemului sanitar. Altfel, nu se va face nimic şi risipa şi corupţia vor trona ani buni de acum înainte...

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE. Claudiu Palaz (ADU) „Fără viziune nu ai ce căuta la CJC ! Altfel, te duci doar pentru secretară, telefon și mașină!" (VIDEO)

16 Apr 2024 607

Marţi începe perioada de depunere la birourile electorale a candidaturilor pentru alegerile locale

15 Apr 2024 619

Candidatul PSD-PNL pentru Primăria București, Cătălin Cîrstoiu, exclude o retragere a sa din cursa pentru fotoliul de primar

15 Apr 2024 450

Declarații avere Constanța Averea și interesele judecătorului Traian Iancu, locțiitorul președintelui BEJ Constanța (DOCUMENTE)

15 Apr 2024 355

Alegeri electorale 2024 - Tribunalul Constanta UPDATE. Azi are loc ședința de desemnare, prin tragere la sorti, a președinților Birourilor Electorale de Circumscripție și locțiitorilor acestora

15 Apr 2024 1521

Otrăvurile din sondaje Cu cine vor vota constănțenii la alegerile locale?

14 Apr 2024 1249

15 partide și 7 candidați independenți au depus candidaturi pentru alegerile europarlamentare

13 Apr 2024 533

Primarul comunei Peștera, județul Constanța, Nicoleta Vrabie, a intrat în PNL. Candidează pentru un nou mandat (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 638

Ședință de desemnare a președinților birourilor electorale de circumscripție, la Tribunalul Constanța

12 Apr 2024 724

ANI Măsuri de prevenție și conștientizare în contextul alegerilor din luna iunie 2024

11 Apr 2024 426

PNL Constanța își lansează candidații pentru alegerile locale! Președintele PNL, Nicolae Ciucă, prezent la eveniment

10 Apr 2024 739

Alianța Dreapta Unită a stabilit candidatul pentru Primăria Independența, județul Constanța

09 Apr 2024 562

ZIUA LIVE Politica faptelor vs. Constanța proiectelor!

09 Apr 2024 601

Unde și cum vom putea vota la alegerile din 2024? Află care este secția ta de votare în municipiul și județul Constanța! (DOCUMENT)

07 Apr 2024 1500

Deputata Cristina Rizea, aleasă oficial președinte al organizației PSD Valu lui Traian

06 Apr 2024 757