Editorial Te-ai născut să mori nemuritor. Până la moarte și dincolo de ea, online, pe Facebook

„Întru-una, sfântă, sobornicească și apostolească platformă
Mărturisesc lipsa de viață, spre iertarea păcatelor
Aștept reconectarea
Și viața veacului ce va să vie.
Like!“
(Academia Cațavencu)

Nimeni nu știe exact ce mistere ne așteaptă dincolo de mormânt , dar un lucru este destul de clar: nu au Facebook în lumea de dincolo. De aceea, administratorii rețelei au implementat o facilitate: contul de Facebook se poate lăsa moștenire. Da! Ați auzit bine! S-a lansat opțiunea „Legacy Contact“, prin care utilizatorii au posibilitatea de a alege un prieten care să le administreze contul după moartea lor.
 
Reușești astfel, prin interpuși, să dai like-uri și după moarte, să distribui pisicuțe, postările lui Tony Poptămaş, feluri de mâncare preferate sau să te înjuri sârguincios. Prin această opțiune, pagina ta de Facebook nu va fi o dispută între prietenii tăi. O viaţă de apoi digitală ar putea reprezenta, în acelaşi timp, o provocare legală şi emoţională.
 
Înainte să iei bilet dus pentru această excursie într-o țară nedescoperită, asigură-te că pagina ta de Facebook va fi pe mâini bune. Pentru a numi o persoană de contact moștenitor, pur și simplu accesați setările, apoi selectaţi „securitate“ și, într-un final, „Legacy Contact“, apoi alegeţi o singură persoană (dar numai o singură persoană!) să acționeze în calitate de avatar digital pentru spiritul vostru.
Acest proces este opțional, dacă nu doriţi un executor, Facebook va îngheța pur și simplu pagina în loc. Astfel, ea va trăi în eternitate ca un fel de memorial digital. Totodată, utilizatorii vor putea alege să-şi şteargă complet prezenţa de pe Facebook.
 
Totuşi, ce sens ar avea ca utilizatorii să rămână online şi după moarte, chiar dacă vizionăm postări ale unor persoane dispărute? Administratorii rețelei au răspunsul: moştenitorii conturilor de Facebook vor putea transforma pagina decedatului într-un „mormânt digital“ (oricât de morbid ar suna). Aceştia vor putea să scrie mesaje care să apară pe pagina memorială, să schimbe fotografia de profil şi chiar să răspundă la cererile de prietenie, în numele celui mort, vor putea descărca o arhivă de mesaje şi fotografii ale decedatului, dar nu şi pe cele private.
 

Este uimitor cum Facebook s-a integrat atât de puternic în vieţile noastre şi ne ajută să ne organizăm zilele de naştere, relaţiile, joburile şi, mai nou, „viaţa de apoi“. Pentru a deosebi paginile celor vii de cele ale decedaților, în fața numelui profilului celor din urmă va scrie „Remembering“ (trad. - în amintirea). Facebook promite că nu va afişa niciodată reclame pe conturile memoriale!
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.