Editorial

Editorial Teatrul de Stat Constanţa, la ceas aniversar. 65 de ani de poveste. 65 de ani de tradiţie şi artă (II) (galerie foto)

De la sărbătorirea semicentenarului până astăzi, la Teatrul de Stat Constanţa au montat ca invitaţi regizorii: Ovidiu Lazăr, Dan Vasile, Ana Maria Colţeanu, Felicia Dalu, Paul Bargetto (SUA), Beatrice Rancea, Radu Afrim, Felix Alexa, Ioan Cărmăzan, Gordon Edelstein (SUA), Vincent Masterpaul (SUA), Ion Lucian, Radu Dinulescu, Sorin Militaru, Adrian Tamaş, Marcel Top, Mc. Ranin; scenografii: Doina Levintza, Nic Ularu, Mihai Pastramagiu, Luana Drăgoiescu, Mihai Mădescu, Sanda Mitache, Carmencita Brojboiu, Rodica Arghir, Alina Herescu ş.a.
 
Nu puţine sau lipsite de importanţă au fost numele unor compozitori şi coregrafi care au contribuit cu talentul lor la valoarea spectacolelor teatrului constănţean: Iosif Herţea, Dorin Liviu Zaharia, Harry Tavitian, Corneliu Stroe, Mihnea Brumăriu, Mireille Savopol, Trixy Checais, Gigi Căciuleanu, Oleg Danovski, Călin Hanţiu, Fănică Lupu, Mălina Andrei.
 
Se înscriu în memoria culturală a oraşului şi chiar a ţării câteva iniţiative ale acestui teatru, printre ele situându-se la loc de mare cinste  spectacolul dedicat, în anul 1958, sărbătorii bimileniului naşterii poetului Ovidius: tragedia în versuri „Ovidius”, de Grigore Sălceanu; Festivalul „Seri de teatru antic” (două ediţii), Festivalul de teatru politic (două ediţii), turneele şi participările la festivaluri naţionale şi internaţionale de teatru (Bulgaria, Spania, Turcia, Marea Britanie, Ungaria, Franţa), programul româno-britanic finalizat prin coproducţia „Cu dragoste, Nicolae”, pe un text de Lin Coghlan.
 
O iniţiativă de mare valoare a fost activitatea continuă a studioului, ale cărui producţii au fost în unanimitate premiate în concursuri şi festivaluri.
 
Dintre iniţiativele de fixare a teatrului în atenţia publicului spectator, teatrul constănţean a organizat peste 100 de conferinţe experimentale (după ştiinţa mea, o iniţiativă singulară în peisajul teatral românesc), adevărata facultate de teatru pe care au onorat-o nume dintre cele mai însemnate ale culturii româneşti: Ion Marin Sadoveanu, Petru Comarnescu, George Ivaşcu, Mihnea Gheorghiu, Victor Eftimiu, Valentin Silvestru, Alexandru Balaci, Octavian Gheorghiu, Ovidiu Drîmba, Horia Deleanu.
 
Sfera colaborărilor s-a extins şi teatrul se poate  lăuda cu nu mai puţin de 15 spectacole transmise de postul naţional de televiziune şi cu spectacole realizate cu sau pentru radio (premiera absolută a piesei „Geamandura”, de Tudor Muşatescu, de exemplu). Cea mai recentă colaborare cu Televiziunea Naţională a fost spectacolul „Trei surori”, de A.P. Cehov, în regia lui D. Dembinski.
 
Dramaticul constănţean se poate lăuda, de asemenea, cu o prezenţă semnificativă în paginile presei româneşti şi străine. Premiile şi distincţiile pe care teatrul şi actorii lui  le-au primit, în decursul anilor, la festivaluri naţionale, gale şi alte manifestări de gen se ridică la peste 50. În muzeele ţării şi de peste graniţă, teatrul este prezent cu ample materiale vizuale: la Muzeul „Vasile Alecsandri” de la Mirceşti, la Muzeul Schiller - Weimar, Germania, la Muzeul Lermontov - Moscova, în Argentina.
 
În anul în care sărbătorim cei 65 de ani de viaţă artistică, Teatrul de Stat Constanţa a organizat Festivalul Internaţional de Teatru „Miturile Cetăţii”, ediţia l. Ca un arc peste timp, înnodând un fir de aur, prin acest eveniment, Teatrul de Stat Constanţa continuă o frumoasă tradiţie, prin care îşi propune să dăruiască publicului  opere pe care părinţii teatrului le-au turnat în tipare nemuritoare, prin spectacole de intensitate şi sens novator, dar şi producţii teatrale în care se regăsesc idei şi gânduri cuprinse în universul sensibil al omului contemporan.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Inima Reginei Maria” cea mai recentă premieră a Teatrului de Stat Constanța revine să încânte publicul constănțean

17 Jan 2019 328

„Gâlcevile din Chioggia” la Teatrul de Stat Constanța

15 Jan 2019 382

O comedie excelentă la Teatrul de Stat Constanța

14 Jan 2019 577

„De dragoste… cu Eminescu”, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, la Teatrul de Stat Constanța

13 Jan 2019 355

Imagini de la eveniment. Accident rutier în intersecția de la Teatrul de Stat din Constanța. Două mașini implicate. Una s-a oprit într-o clădire (galerie foto+video)

08 Jan 2019 3489

„Testosteron”, o comedie-cult la Teatrul de Stat Constanța

08 Jan 2019 407

„Inima Reginei Maria” revine la Teatrul de Stat Constanța

07 Jan 2019 439

Primul spectacol din acest an al Teatrului de Stat Constanţa este o comedie.

03 Jan 2019 517

Teatrul de Stat Constanţa, o instituţie de cultură care nu s-a lăsat doborâtă de greutăţile timpului (galerie foto)

01 Jan 2019 1251

Manager de la Bucureşti? Ţuţuianu-"Nu sunt mulţumit de situaţia din Teatrul de Stat Constanţa. Lucrurile nu merg cum ar trebui. În ianuarie voi anunţa măsurile"!

19 Dec 2018 1057

Două comedii și o piesă cu iz istoric în ultimul weekend din acest an la Teatrul de Stat Constanța

11 Dec 2018 681

„Inima Reginei Maria”, un spectacol-oglindă care te așază în faţa unei mentalităţi a vremurilor vechi pus în practică astăzi.

10 Dec 2018 625

Iată ce spectacole vă oferă instituțiile culturale din Constanța în acest weekend

07 Dec 2018 679

UPDATE "Inima Reginei Maria", un nou spectacol la Teatrul de Stat Constanţa

06 Dec 2018 574

Spectacolul "Inima Reginei Maria", la Teatrul de Stat Constanţa

04 Dec 2018 652