Editorial Trăim în România…

Că România e statul care îţi dă impresia că te fură - atenţie, legal! - nu mai e o noutate pentru nimeni. De la frageda vârstă de doi ani, copilul român descoperă, înţelege şi îşi asumă faptul că, de acum înainte, toată viaţa, statul îi va băga - repet, legal - mâna în buzunar.
 
La cei doi anişori împliniţi, copilul descoperă că alocaţia „exorbitantă“ de 200 de lei îi e tăiată, brusc, la mai puţin de jumătate: 84 de lei. Motivul? A făcut doi ani.
 
Bun, mergem mai departe. Te angajezi legal, cu contract de muncă şi tot ce îţi trebuie? Perfect! Statul român va veni peste proaspătul angajat şi îi lua impozit pe venit, CAS, CASS, STS, SPP, PCR... Evident, glumesc cu ultimele trei acronime, dar, din păcate, e un fel de haz de necaz. OK, nu le plăteşte direct angajatul (momentan doar, că le-a venit şi ideea asta), ci angajatorul... Dar angajatorul nu vine şi spune „ţi-aş da un salariu de 2.000 de lei, dar ar trebui să plătesc impozit 800 de lei, ceea ce ar însemna fie să rămâi tu cu 1.200 în mânã, fie să cheltuiesc eu cu tine 2.800 de lei în loc de 2.000, cât îmi permit“.
 
Aşa că avem variantele cu munca la negru sau mai călduţa muncă la gri.
 
Şi dacă eşti îndrăzneţ şi nu vrei să fii angajat, ci îţi deschizi o firmă... să te ţii, nenică, taxe şi impozite! Plus controale de la Antifraudă, OPC, DSV, audit, etc. etc... Asta daca vrei să fii corect şi cinstit. Dacă „o arzi“ pe şpagă şi încuscriri, ajungi un ditamai conglomeratul cu miliarde datorii la stat, care beneficiază de amnistie fiscală... URA!
 
Dar dacă eşti un amărât cinstit cu taxele la zi, primeşti înştiinţare de la ANAF că au uitat să îţi calculeze nu ştiu ce taxă/impozit acum cinci ani (sau nu au uitat, dar nu exista acel impozit atunci), aşa că suma pe care o datorezi statului (!) actualizată cu indicele de inflaţie plus dobânzi sau penalizări ajunge la câteva mii de lei. (Pe bune??? Într-o ţară a cărei Constituţie spune clar că singura lege care se aplică retroactiv este legea penală mai favorabilă???... Da, pe bune!)
 
Dar să mergem mai departe cu japca legală: plăteşti iarna întreţinerea de te ustură posteriorul (mai ales dacă eşti din Constanţa) şi totuşi ai căldură din an în Paşte şi apă caldă doar dacă se spală vecinul de deasupra?
 
Iar cea mai recentă formă de jecmăneală pe faţă am trăit-o recent la o altă regie de stat. Ai nevoie de o adeverinţă de jumătate de pagină a cărei întocmire nouă ne-a luat 30 de zile (un A5, jumătate de A4)? Perfect! Te costă 35 de lei. Pe bune? Cinci rânduri? Da, pe bune. Plăteşti sau pa! Altul la rând!
 

Exemple sunt cu sutele. Sunt mii. În fiecare zi, ne mai jefuieşte câte un pic. Legal, se înţelege. Trăiască România!

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Trăim într-o ţară ciudată! România, ţara tuturor posibilităţilor!

27 Jan 2017 6935

Editorial Asta ne lipsea? - După graţiere şi amnistie, vă ocupaţi de Sănătatea şi Învăţământul din România?

24 Jan 2017 5325

Editorial Oare cerul e mai albastru după graniţele ţării?

30 Sep 2014 2391