Editorial Trist. Cuvântul care descrie sistemul medical din România

Natalitatea în România nu este la standardele cele mai optimiste, şi asta deoarece mulţi dintre tineri nu sunt convinşi că, în situaţia în care vor aduce pe lume un copilaş, vor reuşi să îi asigure un viitor mai bun. Mai mult, cu toate că, teoretic, tratamentul medical este gratuit atât pentru viitoarele mămici, cât şi pentru copii, în realitate, toate acestea costă. Sumele achitate pentru aceste servicii medicale nu sunt de neglijat, iar dacă, atunci când ai cea mai mare nevoie, nu ai banii necesari, este o mare problemă.
 
Trist este atunci când copilaşul tău se confruntă cu o problemă medicală şi ai nevoie urgent de tratament de specialitate.
O vizită la Urgenţă este, de cele mai multe ori, soluţia salvatoare în astfel de cazuri. Dar, după aplicarea unei doze de tratament, începe adevărata distracţie.
 
„Acum facem o injecţie, dar pentru celelalte doze trebuie să mergeţi la o clinică privată să le cereţi să i se pună copilului o branulă pentru a-i fi administrat tratamentul în continuare“, a fost o recomandare primită de părintele unui copilaş suferind.
 
Aşa se face că, deşi mare parte din tratamentul medical ar fi gratuit pentru copii, doar pentru aplicarea unei branule şi administrarea tratamentului injectabil, o singură doză, părintele în cauză a scos din buzunar suma de 70 de lei. După administrarea tratamentului prin branulă, costul dozei scade la 20 de lei. La aceste sume se adaugă şi costul altor medicamente. Având în vedere că tratamentul recomandat în acest caz a fost de cinci zile, la un interval de opt ore, un simplu calcul matematic ne arată „cât“ de gratuit este tratamentul medical în România.
 
Un alt aspect de care se lovesc părinţii este faptul că, în cazul în care problema de sănătate apare în zilele în care medicul de familie nu este la cabinet, eventualele medicamente compensate sunt cumpărate la preţ întreg.
 
Pentru a economisi, se poate încerca şi la cabinetul medicului de familie, unde poate fi administrat tratamentul, dar aici apare o altă problemă. Nu toate asistentele fac tratament în branulă. Aşa că această variantă nu este întotdeauna una bună.
 
În acest caz, ce mai putem spune despre sistemul medical din România?! A, putem să ne mulţumim cu faptul că locuim într-un oraş mare, în care afaceriştii au investit în sistemul medical privat, astfel că avem de unde alege în caz de maximă necesitate. Dar ce pot face părinţii care locuiesc la ţară, unde medicul ajunge o dată la câteva zile? Rămâne doar varianta apelului la Ambulanţă sau cea a internării în spital pe toată durata tratamentului.
 
Concluzia este aceeaşi: trist. Nimic nu este gratuit, cu toate că statul face tot posibilul ca, lunar, să reţină din salarii valoarea necesară pentru cotizaţia cetăţenilor la sistemul medical.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Loturi de echipamente medicale, furnizate către o unitate militară din Constanţa. Ce firme au câştigat licitaţia (document)

24 Aug 2018 2958

Editorial Radiografia unui sistem medical bolnav

12 May 2016 2836