Editorial Tupeu. Taximetristul de Mamaia nu bagă cheia în contact fără 50 de lei!



Cine nu are cel puţin o amintire neplăcută legată de un taximetrist? Cu siguranţă fiecare dintre noi. Ei bine, cu tot planul de reorganizare, staţiunea Mamaia arată jalnic la toate capitolele. De la servicii, la aspect şi viceversa. O specie aparte de comercianţi de sezon o reprezintă taximetriştii care se cantonează în staţiune pe timpul sezonului estival.
 
Deşi sunt colaboratori ai dispeceratelor, iau comenzi şi sunt dotaţi cu aparat de taxare, cu un tupeu nesimţit te anunţă, din momentul în care le deschizi portiera, că dacă mergi în Mamaia, indiferent de zonă sau de kilometrii parcurşi, cursa costă 50 de lei. Ca să pleci de la club spre casă, indiferent de cartier, suplimentul ajunge până la 100 de lei. În cazul în care te supui negocierii, este foarte posibil ca, odată ajuns la destinaţie, ai plătit cursa şi cobori resemnat din taxi, saluţi, nu ţi se răspunde înapoi. Eşti nedumerit, dar îţi continui drumul. Ajungi pe trotuar, auzi geamul de la maşina galbenă din care tocmai ai ieşit deschizându-se, te întorci şi-l vezi pe taximetrist bătându-ţi obrazul cu tupeu: „Da' puteaţi să mai lăsaţi cinci lei!” Îţi juri că data viitoare vei evita un astfel de compromis, dar ce folos, ai făcut-o deja!
 
O altă specie de taximetrist născută în această vară în nordul litoralului este cel care pur şi simplu refuză cursa pe motiv că distanţa este prea mică şi realizează din capul locului că nu are spor să te „fraierească”! În nopţile de weekend sunt şanse infime să-ţi răspundă vreun dispecerat şi, dacă ai noroc să prinzi linia liberă, cu siguranţă nu vor avea maşină, cu toate că staţiile sunt arhipline.
 
Ori vechea generaţie de dispeceri a ieşit la pensie sau a sucombat, iar noii angajaţi, de cele mai multe ori, fie nu ştiu să comunice, fie nu cunosc meserie, cert este că s-a ajuns în situaţia în care taximetristul nu preia comanda ca să se răzbune pe dispecerul de serviciu care „l-a sărit” la comenzi, iar cel care pierde în final este clientul. Şi atunci, soluţia este să ieşi în stradă şi… acolo eşti la mila lor.
 
Este veche practică a constănţenilor să bată fierul vara şi să agonisească cât să le ajungă peste an pe spatele bieţilor turişti, dar povestea asta se întoarce ca un bumerang şi împotriva constănţenilor!
 
Trece vara şi nu am văzut o razie pe străzile Constanţei! Înţeleg că pentru Mamaia exista un armistiţiu între fostul primar şi poliţie, ca aceasta din urmă să fie cât mai puţin prezentă, pentru a „speria” turiştii de weekend! Dincolo de faptul că mi se pare o mare gogomănie, vin din nou şi întreb: noi, constănţenii, ce vină avem să îndurăm nesimţirea acestor tupeişti cărora nici măcar nu ai voie să le replici ceva, că altfel „te aranjează ei”? Nici amenzile nu îi mai sperie, deşi sunt destul de usturătoare.
 
O specie aparte sunt lefterii! Ei nu au niciodată  să dea rest, fie că e vorba de doi lei, fie de la 10 lei în sus. E logic că nu te urci în taxi cu bancnote de 500, 200 sau 100 de lei, însă,  când cursa valorează 13 lei şi el n-are rest la 20 de lei, te cam ia pe şira spinării. Sigur, poţi face o reclamaţie la dispeceratul unde ai făcut comanda sau la firma inscripţionată pe căsuţa maşinii, dacă în toată zarva creată ai avut inspiraţia să reţii datele de identificare! Și ce dacă? N-ai cerut bon, nu primeşti banii înapoi! N-ai depus reclamaţia în ziua respectivă, s-a perimat problema ta! Nu exclude însă posibilitatea ca maşina care circulă pe stradă cu un indicativ la una dintre firme să fie, de fapt, un taxi pirat sau demult plecat de la societatea respectivă, astfel încât „ţeapa” din ziua respectivă ţi-a fost pecetluită!
 

Apropo, cine-i mai verifică pe taximetriştii scăpaţi de sub control care au licenţă de funcţionare pe raza municipiului Constanţa şi în staţiunea Mamaia?

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Maximilian

04 Aug, 2016 23:08

Sa vedeți ce se schimba situația cind apare Uber. Or sa te roage sa mergi cu ei.

Articole asemanatoare

Închisoare cu executare pentru un taximetrist din Constanța! Și-a bătut un client

31 Jan 2023 7582

O companie de taximetrie din Franța a suspendat folosirea de maşini Tesla în urma unui accident grav la Paris

14 Dec 2021 1410

Astăzi este condus pe ultimul drum un bărbat în vârstă de 35 de ani, răpus de COVID-19 (GALERIE FOTO și VIDEO)

21 Nov 2021 7391

ZIUA LIVE. Taximetriștii nu renunță la proteste dacă nu vor ajunge la consens cu autoritățile în privința Regulamentului de organizare și executare a serviciului de transport în regim de taxi

25 Jun 2021 2483

Taximetriștii și Primăria Constanța, discuții despre regulamentul de transport în regim de taxi

17 Jun 2021 2498

Polițiștii constănțeni controlează taximetriștii

28 Apr 2021 1810

ZIUA LIVE. Primăria înlocuiește licitațiile pentru parcările rezidențiale cu o aplicație. Municipiul Constanța, cel mai mare buget de investiții din ultimii ani!

07 Apr 2021 7576

ZIUA LIVE. Cum se împart banii din bugetul municipiului Constanța în 2021?

05 Apr 2021 3450

Discuții ale dispeceratelor care desfășoară activitatea de taximetrie în municipiul Constanța cu reprezentanții primăriei. Se modifică regulamentul

19 Jan 2021 3755

Acțiuni ale polițiștilor pentru siguranța transporturilor. Au verificat firmele de agrement de pe litoral

18 Aug 2020 1320

Șofer versus Poliția Rutieră Constanța. Acuzații de taxi pirat. Cazul a fost tranșat de judecători

15 Apr 2020 3821

Acțiune a Poliției Transporturi Constanța, pentru combaterea activităților de taximetrie ilegală

17 Feb 2020 1986

Dezbaterea privind regulamentul pentru taximetriști a strâns zeci de participanți la Constanța (galerie foto)

04 Nov 2019 2274

Intilnire cu scântei între viceprimarul Dumitru Babu și reprezentanții taximetriștilor din Constanța

21 Aug 2019 3337

Noul regulament privind activitatea de taximetrie din municipiul Constanţa, lansat în dezbatere publică (documente)

19 Jul 2019 5659