Editorial Un fost consilier al lui Oprescu va inventaria parcurile și spațiile verzi din Constanța. Care parcuri, poate firele de iarbă?!

Peste trei milioane de lei fără TVA - suma alocată nu pentru crearea efectivă de oaze verzi, ci pentru inventarierea spațiilor verzi existente, 22 de ofertanți, contestații la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor și aproape doi ani de frământări - cam acesta ar fi rezumatul licitației organizate de Primăria Constanța pentru atribuirea contractului „Elaborarea Registrului local al spațiilor verzi din municipiul Constanța“.
 
Într-un final, a fost atribuit unor bucureșteni, pentru suma de 1.716.828 de lei fără TVA. De fapt, câștigătoare este Asocierea SC Theotop SRL (București) - ESRI Romania SRL (București) - Synergetics Corporation SRL (București).
 
Primăria Constanța a fost sancționată contravențional de două ori în perioada 2014-2015. Sancțiunile au venit de la Garda Națională de Mediu - Comisariatul Județean Constanța, pentru nerespectarea unor prevederi cuprinse în Legea 24 din 2007, cunoscută și sub denumirea de Legea spațiilor verzi. Potrivit legii, autoritățile locale aveau obligația să întocmească Registrul spațiilor verzi până la data de 1 ianuarie 2011, adică pe vremea când era încă primar Radu Mazăre.
 
Revenind la câștigătorii contractului de „numărat” firele de iarbă ale Constanței, SC Theotop SRL, lider al asocierii, îi are ca asociați pe Teofan Manolache și pe Valeriu Manolache. Primul, un venerabil pensionar de 87 de ani, să-i dea Dumnezeu sănătate, are și calitatea de administrator, iar celălalt, cel mai probabil fiul, a fost consilier general al capitalei în perioada 2012-2016, în mandatul lui Sorin Oprescu. Presa națională a scris că amicul doctorului Oprescu ar avea o avere de peste 10 milioane de lei, construită, printre altele, dintr-un contract cu Primăria București, precum și din închirierea unor proprietăți. Firma familiei Manolache a câștigat numeroase contracte de cartografiere a spațiilor verzi în marile orașe din țară, fie singură, fie ca parte a unor asocieri.
 
Să sperăm că înțelegerea cu Primăria condusă de Decebal Făgădău nu-i va pune în dificultate pe cei de la Theotop SRL, care vor trebui să inventarieze toate spațiile verzi, de la cele cu acces nelimitat (parcuri, grădini, scuaruri, fâșii plantate), la cele publice cu folosință specializată, cele pentru agrement (baze de agrement, poli de agrement, complexuri și baze sportive), spații verzi pentru protecția lacurilor și cursurilor de apă, culoarele de protecție față de infrastructura tehnică, pădurile de agrement etc.
 
La final, Registrul local al spațiilor verzi trebuie să cuprindă un set de date, informații și planuri privind identificarea terenurilor definite ca spații verzi și a celor degradate, posibil de a fi reabilitate ca spații verzi (cu identificarea stării de viabilitate a vegetației de pe aceste terenuri, a caracteristicilor ei, a indicilor de cantitate și calitate aferenți). Poate abia atunci vom avea speranța că vor dispărea betoanele de pe firul ierbii proaspete!
 
Citește și:
 
Licitația pentru Registrul spațiilor verzi din Constanța, contestată de o firmă din București. Ce a decis CNSC (document)
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Eforie, achiziție directă pentru servicii de publicare webGIS Registrul Local al Spațiilor Verzi

10 Sep 2023 893

Una dintre companiile care au elaborat Registrul spațiilor verzi câștigă un nou contract de la Primăria Constanța (DOCUMENT)

08 Feb 2023 1339

După împădurirea făcută de Regele Carol I, erau 855 de hectare. Senatorul USR Remus Negoi, un nou semnal pe tema Comorova - „Dispare jumătate din pădurea din Neptun”!

12 Jan 2023 1709

ZIUA Live. Interviu cu viceprimarul municipiului Constanța, Florin Cocargeanu, despre guvernare locală după patru luni de mandat

17 Feb 2021 5428

Observațiile Asociației Verde Urban la proiectul Registrului Spațiilor Verzi aflat în dezbatere publică

11 Nov 2020 1960

Constănțeanul supărat. Draftul Registrului Local al Spaţiilor Verzi, greu de descifrat "Au apărut și au dispărut zone verzi, de ce?"

17 Oct 2020 7070

Registrul Spațiilor Verzi din Constanța, în consultare publică

12 Oct 2020 1666

#alegerilocale2020 Alianța USRPLUS Constanța a pregătit o strategie coerentă de dezvoltare a spațiilor verzi din Constanța

20 Aug 2020 1822

Primarul Constanţei a transmis că anul acesta nu sunt bani. Registrul Spaţiilor Verzi trebuia să fie gata din 2009

02 Aug 2019 1573

Ce se va întâmpla când vor începe construcțiile? Asociaţia Verde Urban a realizat câteva hărţi ale fostelor spaţii verzi vândute în epoca Mazăre!

27 Mar 2019 2306

Registrul spațiilor verzi trebuia finalizat din decembrie 2009 Deputatul Stelian Ion (USR) - „Tupeul primarului Făgădău nu are margini!”

26 Mar 2019 1700

Preşedinte USR Constanţa, despre Registrul spaţiilor verzi din Constanţa

22 Mar 2019 1704

Constanţa ar putea avea două parcuri noi la CET şi în cartierul Abator

21 Mar 2019 2154

Asocierea Theotop - ESRI România - Synergetics Corporation elaborează Registrul local al spaţiilor verzi din Constanţa (document)

19 Mar 2019 2613

Licitația pentru Registrul spațiilor verzi din Constanța, contestată de o firmă din București. Ce a decis CNSC (document)

31 Dec 2017 2738