Editorial Un nou an, noi rezoluții. Ce schimbări aduce 2018

Ca în fiecare an, ne întocmim o listă cu obiective. Este un bun exercițiu să ne conturăm un parcurs pe care am vrea să-l urmăm în anul ce vine. Să facem mai mult sport, să-i ajutăm pe cei din jur, să ne cumpărăm o mașină ș.a.m.d. Însă, pe lângă doleanțele noastre, vin și schimbările obișnuite de început de an.
 
2018 nu se lasă mai prejos de anii anteriori și vine și el cu noi modificări importante. Ce ne așteaptă în noul an? Pentru început, salariul minim brut pe economie creşte de la 1.450 la 1.900 de lei, iar punctul de pensie va crește și el. Sună bine, dar plata contribuțiilor sociale trece din sarcina angajatorilor în cea a angajaţilor. Totodată, avem o nouă taxă auto prin care șoferii care dețin mașini Euro 2, 3 sau 4 vor plăti mai mult decât cei cu bolizi de sute de mii de euro. De asemenea, va crește și punctul de amendă.
 
Taxele şi impozitele locale pentru populaţie şi firme se majorează cu până la 20% în mai multe judeţe, inclusiv în Constanța.
 
Schimbări vor fi și la nivelul învățământului. Bacalaureatul începe din luna februarie cu probele orale, ministrul Pop implementează un nou manual unic, iar elevii de liceu vor putea avea opționale precum Astronomia, Arheologia sau Fotografia Digitală.
 
Codul Rutier va suferi mici modificări, la care se adaugă și intervenția Ministerului Sănătății, care dorește să restricționeze dreptul de a conduce persoanelor care suferă de anumite boli precum diabetul zaharat sau afecțiuni cardiovasculare.
 
La nivelul companiilor, pragul pentru microîntreprinderi se majorează, în funcţie de venituri, de la 500.000 de euro la 1 milion de euro. În ceea ce privește Split TVA, pragurile de îndatorare pentru care firmele sunt înscrise automat în acest sistem sunt de 15.000 de lei pentru contribuabilii mari, 10.000 de lei pentru cei mijlocii, iar pentru ceilalţi, inclusiv persoane fizice, a fost stabilit la 5.000 de lei.
Să nu mai vorbim despre schimbările în justiție...
 
2018 se anunță a fi un an plin. Cât de pregătiți suntem rămâne de văzut. Ar mai fi o opțiune: să emigrăm în Madagascar.
 
 

 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Nelu Enache

10 Jan, 2018 07:28

Pot fi de acord că e un comentariu pertinent. Ce mă derutează mai mult e îndemnul de la sfârșit “SĂ EMIGRĂM ÎN MADAGASCAR“. E o glumă? E o metaforă? Chiar e un îndemn serios? Din editorial voi pune accentul doar pe schimbările privind circulația rutieră. De ce ? Pentru că în fiecare zi mor oameni în accidente rutiere, pentru că rămân mulți cu sechele (zeci de dosare de persoane cu grad de handicap se întocmesc zilnic). Așa că îmi pun firesc întrebarea: Până când? Încotro? Știați că, în Anglia de exemplu, nu vedeți o mașină cu volan pe stânga? La noi se poate cu volan pe dreapta. Imaginați-vă cum faceți o depășire pe un drum public. Știați că majoritatea taxiurilor care circulă în România au în portbagaj recipientul cu gaz? În caz de impact taxiul devine o bombă cu ceas. Cele mai multe decese sunt în rândul pietonilor. De ce? Una din principalele cauze e faptul că și pietonul trebuie să respecte anumite reguli. Înainte de a traversa strada (mai ales pe trecerea de pietoni) trebuie să se asigure. Observ de multe ori în zona Dacia, bdul Tomis sau Lăpușneanu, trec pietonii dintr-o parte în alta că mașinile fac slalom printre ei. De cel puțin zece ani am propus LINIE CONTINUĂ la intersecția Lăpușneanu cu Hașdeu, nu ia nimeni nicio măsură. Dacă vorbești la PRIMĂRIE te trimite la POLIȚIA RUTIERĂ și invers. Eu descriu aici doar un domeniu pe care îl cunosc dar și altele sunt la fel. Așa că, aș fi intitulat editorialul: ROMÂNI, SUNTEȚI PE CONT PROPRIU. AVEȚI GRIJĂ DE VOI!

Articole asemanatoare

Educator din Brașov, menținut în arest la Constanța!

04 Apr 2023 919

„Cazat“ la Penitenciarul Poarta Albă! Un fost educator, acuzat că ar fi abuzat mai mulți copii, cere să fie pus în libertate

19 Mar 2023 935