Editorial Un nou an școlar în condiții impuse de pandemie începe luni, 13 septembrie. Se caută soluții la probleme rămase nerezolvate

 
  • În municipiul Constanța, la începutul anului școlar mai multe unități de învățământ se află în reabilitare.
  • Altă problemă cu care se confruntă unii părinți o reprezintă faptul că nu au reușit să își înscrie micuții la clasa pregătitoare.
  • Reprezentanții Ministerelor Educației și Sănătății au emis mai multe măsuri ce trebuie respectate de toți cei implicați în procesul de învățământ. 
Anul școlar 2021-2022 începe luni, 13 septembrie 2021 cu multe reguli ce trebuie respectate, atât de elevi, cât și de cadre didactice și părinți, dar și probleme cu care se confruntă părinții și elevii.
 
În municipiul Constanța, la începutul anului școlar mai multe unități de învățământ se află în reabilitare, astfel că activitatea elevilor se va desfășura fie în plin șantier, fie în online. Un exemplu în acest sens este Școala Gimnazială Nr. 38 Dimitrie Cantemir Constanța unde doar elevii de clasa pregătitoare și cei de clasa a VIII-a vor începe fizic școala în bănci. Pentru celelalte clase au existat mai multe variante, unele neagreate de părinți. Cea care a trezit indigarea părinților a fost relocarea elevilor în alte unități de învățământ, care ar fi situate la distanță destul de mare de domiciliu,. În plus, cursurile ar fi trebuit să se desfășoare după amiază, ceea ce nu ar fi tocmai în regulă pentru copiii din ciclul primar.  Nemulțumiți, părinții au cerut ajutor și la Inspectoratul Școlar al Județului Constanța în speranța că se va făsi soluția cea mai bună pentru micuții lor.
 
Rămâne de văzut de variantă va alege conducerea unității de învățământ astfel încât toată lumea să fie mulțumită.
 
O altă problemă cu care se confruntă unii părinți o reprezintă faptul că nu au reușit să își înscrie micuții la clasa pregătitoare. O mămică încearcă din luna mai să își înscrie copilul la școala la care se află și copilul cel mare al familiei, fără succes. Problema a apărut după modificarea circumscripției la școala de care aparținea inițial, când a aflat că acum trebuie să înscrie al doilea copil la altă școală decât cea la care avea deja copilul cel mare înscris. Regula cu prioritatea celor care au frați înscriși în aceeași unitate de învățământ se pare că nu a mai funcționat anul acesta. Astfel, fiind în imposibilitatea de a duce doi copii de ciclu primar la aceeași oră la școli situate la distanță considerabilă una de alta, mama copilului caută disperată soluții. Până în prezent a obținut numai promisiuni de la factorii de decizie, promisiuni care însă nu s-au concretizat, astfel că, deși luni începe anul școlar băiețelul nu se află înscris la nicio unitate de învățământ.   
 
Pe de altă parte, cu câteva săptămâni înainte de debutul noului an școlar reprezentanții Ministerelor Educației și Sănătății au emis mai multe măsuri ce trebuie respectate de toți cei implicați în procesul de învățământ.
 
De la festivitatea de deschidere, până la desfășurarea propriu-zisă a cursurilor, totul a fost cuprins în ordinul semnat de către cei doi miniștri. Astfel, sunt permise festivitățile de deschidere doar dacă se desfășoară în aer liber, nu durează mai mult de o oră și jumătate iar toți participanții poartă mască de protecție. 
 
În ceea ce privește desfășurarea cursurilor, ministrul Educației a menționat că nu se renunță la purtarea măștii de protecție în interior, iar școlile vor avea la dispoziție stocuri de măști de protecție pentru a le pune la dispoziția elevilor și cadrelor didactice.
 
Cu toate că anul școlar începe cu prezență fizică pentru toată lumea, acest lucru se poate schimba în funcție de situația epidemiomiologică din fiecare localitate în parte. Ministrul Educației a precizat că până la atingerea ratei de infectare de 6 la mie într-o localitate, toate creșele, grădinițele și școlile vor funcționa cu prezență fizică. După depășirea acestei rate, toți elevii vor intra în învățământ online, cu excepția învățământului special.
 

Conform Ordinului comun emis de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății, se ia în calcul rata de infectare valabilă pentru ziua de vineri a fiecărei săptămâni, iar scenariul stabilit este valabil pentru întreaga săptămână.
 
În ceea ce privește desfășurarea cursurilor în sistem online, ministrul Sorin Cîmpeanu susține că situația accesului elevilor la tablete și internet este mult mai bună decât la începutul anului școlar trecut, dar, încă departe de a se asigura condițiile unei educații satisfăcătoare.

 
Pe de altă parte, comparativ cu anul școlar trecut, noul an școlar va veni cu unele schimbări pentru elevi. Astfel, conducerea Ministerului Educației dorește ca în anul școlar 2021-2022 să se dea teze în mod normal, în condițiile în care atât în anul școlar trecut, cât și în semestrul al doilea din anul școlar 2019-2020, ele au fost suspendate din cauza pandemiei și a școlii online.
 
De asemenea, în noul an școlar și simulările pentru examenele naționale se vor derula în mod normal. Nici la examenele naționale, Evaluarea Națională și Bacalaureat, nu vor exista schimbări față de anul școlar trecut.
 
Anul școlar 2021-2022, care începe în 13 septembrie, va fi structurat astfel:
 
Semestrul I va avea 14 săptămâni de cursuri, în intervalul 13 septembrie 2021- 22 decembrie 2021.
 
Semestrul al II-lea va avea 20 săptămâni de cursuri, în intervalul 10 ianuarie 2022- 10 iunie 2022, cu includerea programului „Școala Altfel“ în perioada 8- 14 aprilie, interval în care se pot organiza fazele naționale ale olimpiadelor școlare.
 
Vacanțele elevilor în anul școlar 2021- 2022 sunt structurate astfel:
 
25- 31 octombrie 2021: vacanța pentru învățământ preșcolar și primar;
23 decembrie 2021- 9 ianuarie 2022: vacanța de iarnă;
15 aprilie 2022- 1 mai 2022: vacanța de primăvară;
11 iunie 2022 - până la data din septembrie 2022 la care vor începe cursurile anului școlar 2022 – 2023, vacanța de vară.
 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Timpul nu mai are răbdare cu oamenii

27 Mar 2024 293

Editorial Ziua în care Simona Halep s-a bucurat din nou pe terenul de tenis

24 Mar 2024 674

Constanța Scriitoarea Aurelia Lăpușan, despre lansarea volumului „Flori de busuioc” (GALERIE FOTO)

23 Mar 2024 379

Editorial Constanța, orașul sensurilor unice... fără sens

22 Mar 2024 712

LIVE TEXT+VIDEO Eveniment editorial la Biblioteca Județeană Constanța Volumul „Enciclopedie. Centenarul Războiului de Întregire și al Marii Uniri (2014-2020)” (FOTO)

22 Mar 2024 545

LIVE VIDEO+TEXT Romanul „Flori de busuioc” al Aureliei Lăpușan, lansat la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Mar 2024 788

Universitatea Ovidius Constanța Lansarea volumului „Conciones Latinae Muldavo”, editat de acad. Gheorghe Chivu și prof. univ. dr. habil. Florentina Nicolae

20 Mar 2024 424

Cea mai recentă apariție editorială a lui Constantin Cheramidoglu „Arhive dobrogene”, un volum de documente care își propune să aducă la cunoaștere istoria Dobrogei

19 Mar 2024 674

Editorial Cui îi trebuie BAC-ul?!

17 Mar 2024 873

Editorial Rețelele de socializare, terenuri fertile pentru dezinformare și propagandă, în contextul viitoarelor alegeri

15 Mar 2024 606

Editorial Momentul cel mai frumos

13 Mar 2024 571

Editorial Pentru o minte bogată și o inimă deschisă. Importanța delectării în lectură

10 Mar 2024 621

Editorial Femeia, eterna poveste

08 Mar 2024 642

LIVE TEXT Constantin Cheramidoglu își lansează noul volum la Biblioteca Județeană Constanța (FOTO+VIDEO)

07 Mar 2024 602

Editorial. Simona Halep se poate întoarce pe teren „Binele și adevărul înving mereu” - sintagma de basm transpusă în realitate

06 Mar 2024 699