Editorial Una caldă şi una rece la sfârșitul anului. Alocaţiile pentru copii, majorate, pensiile, plafonate

Alocaţiile pentru copii se majorează cu rata medie anuală a inflaţiei, de la 1 ianuarie 2020. Decizia a fost luată de deputaţi, care au votat proiectul de lege în unanimitate. Plenul Camerei Deputaţilor a votat, săptămâna trecută, în calitate de for decizional, propunerea PSD ce prevede dublarea alocaţiei pentru copiii între 2 şi 18 ani la 300 de lei şi la 600 de lei pentru copiii cu handicap. Pentru aceasta au votat 179 de deputaţi iar 29 s-au abţinut. 
 
Dublarea alocaţiilor pentru copii ar costa bugetul 6 miliarde de lei. Preşedintele Comisiei pentru muncă, deputatul PSD Adrian Solomon, a depus un amendament în care este prevăzută majorarea cuantumului alocaţiei de stat pentru copii astfel: 600 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap; 300 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani; 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap.
 
„Deficitul nu va fi depăşit. Trebuie găsite soluţii să rămână în 3,6% din PIB pentru că nu sunt ministru iresponsabil. Nu voi arunca costul deciziilor din Parlament asupra românilor. Soluţiile (pentru menţinerea deficitului, n.r.) sunt ori tăieri de cheltuieli, ori venituri mai mari. Nu vom introduce taxe”, a declarat ministrul Finanţelor. Potrivit lui, dublarea alocaţiilor pentru copii va avea un impact bugetar de 6 miliarde de lei şi va duce deficitul la 4,1% din PIB.
 
Reamintim că, la începutul acestei luni, deputata PSD Olguţa Vasilescu a anunţat că social-democraţii vor veni la dezbaterile din Parlament privind bugetul de stat pentru anul 2020 cu amendamente, precum dublarea alocaţiilor copiilor, aşa cum a făcut PNL când era în opoziţie. Parlamentul a votat în luna februarie, la dezbaterea bugetului de stat pentru anul 2019, un amendament al PNL care prevede majorarea alocaţiei copiilor.
 

Guvernul Orban nu creşte pensiile în anul 2020

 
Veşti proaste pentru milioane de pensionari din România. Executivul a decis îngheţarea pensiilor pe motiv că pun o presiune prea mare pe actualul buget al statului. Conform ministrului Muncii, Violeta Alexandru, pensia minimă va fi plafonată la suma de 704 lei. Aceasta spune că măsura este generată de presiunea existentă pe buget. 
 
„Cu privire la pensia minimă, în acest moment, plafonul este acelaşi din anul anterior: aprecierea noastră a fost că în raport cu presiunea pe bugetul pe 2020 cuantumul trebuie să rămână acelaşi, vorbim de 704 lei. Este vorba despre pensiile celor care nu au cotizat în sistemul de pensii şi pentru care statul găseşte, totuşi, îndreptăţit, să acorde o sumă pentru acoperirea, e adevărat, insuficientă pentru nevoile acestor oameni. Principiul pe care-l aplicăm în ceea ce priveşte sumele prevăzute pentru pensii, aşa cum cunoaşteţi, se axează pe contributivitate. Acesta este principiul corect pe care ne axăm în toate estimările pe care le-am prins în buget şi ne vom ţine de ele”, a declarat Violeta Alexandru.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Președintele Klaus Iohannis, declarații despre alocațiile copiilor, alegerea primarilor în două tururi și autostrăzile din România

15 Jan 2020 1881

Editorial Copii „vânduţi“ pe bani puţini. Capcana majorării alocaţiilor

18 Feb 2019 2515

Cazurile sociale ar putea primi alocaţii mai mari

05 Oct 2014 2088