Editorial Unde ne sunt poliţiştii şi jandarmii?

Aţi văzut filmele alea americane în care un personaj (de regulă, secundar) dă fuga la poliţistul de la colţul străzii (care, probabil, serveşte clişeic o gogoaşă) şi îi raportează cine ştie ce faptă antisocială în desfăşurare? Sau aţi văzut carabinierii italieni postaţi la „îndemână“ în intersecţii? Dar pe poliţiştii români i-aţi văzut pe la colţurile străzilor „de cartier“ sau măcar prin intersecţiile importante? Nici eu.
 
Pe bune, acum. Chiar nu am nimic cu poliţiştii. Sau jandarmii. Sau poliţia locală. Sunt de acord că sunt puţini pentru câtă muncă este. Sunt de acord că salariile nu sunt corespunzătoare muncii depuse. Ba chiar cred în respectul faţă de uniformă şi faţă de lege (aşa sunt eu, de modă veche).
 
Dar cu ce mă ajută să ştiu sau să simt toate astea dacă sunt victima unei infracţiuni sau a unei fapte antisociale? Cu nimic. De la celebrele cerşeto-şantejării de genul „dă-mi un leu sau te scuip“, trecând prin ocazionalul exhibiţionist din autobuz ori de la colţul străzii, ori mai agresivul „mişto“ al găştilor de adolescenţi dornici să îşi afirme tupeul şi până la „micile“ încălcări ale legii din trafic (şmecherul care forţează semaforul pe cârca pietonilor pentru care se face verde), cine, unde, cum ne protejează/ajută/salvează în astfel de situaţii? Nimeni.
 
Iar dacă sun la 112, că simt că-mi este pusă integritatea fizică (de psihică nu mai zic) în pericol, surpriză: amendă 1.000 de lei - cazul nu reprezintă o urgenţă. Fain, nu?
 
Iar dacă mă iau la trântă cu atacatorii, mă apăr de ce mă paşte din partea lor, surpriză: dosar penal pentru tulburarea liniştii şi ordinii publice. Sau amendă. Sau dosar pentru loviri şi alte violenţe, dacă agresorul îşi simte mândria rănită şi îşi scoate certificat medico-legal pentru o eventuală vânătaie. Iarăşi fain, nu?
Revin şi arăt: aşadar, eu, ca cetăţean simplu, plătitor de taxe şi impozite, vorba aia, ce mă fac în astfel de situaţii? Unde găsesc un om al legii?
 
Aaa, gata: îmi dau check-in pe Facebook - «simţindu-se agresat/hărţuit şi waiting for a miracle while looking for a cop la intersecţia Tomis cu Mircea cel Bătrân“, eventual cu hashtag #numairezist, că poate îşi verifică celebrul poliţist Marian Godină Facebook-ul şi îl tag-uiesc şi pe el. Păi nu?
 
Nu există suficienţi poliţişti şi jandarmi? Foarte bine! Angajaţi!
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Nicoleta

24 Mar, 2017 09:15

Daca vrem politisti ca afara trebuie sa le dam ce trebuie si salarii ca afara. Daca nu...noi ne facem ca-i platim, ei se fac ca ne pazesc

Articole asemanatoare

Percheziții la Constanța într-un dosar de tentativă de tâlhărie calificată Doi constănțeni, acuzați că ar fi intrat în casa unei femei pe care au bătut-o (VIDEO)

18 Apr 2024 389

Acțiune cu radare în județul Constanța. Iată ce au constatat polițiștii (FOTO)

17 Apr 2024 390

IPJ Constanța În nici 24 de ore, accidente cu șoferi băuți sau drogați

16 Apr 2024 439

Acțiuni de amploare efectuate de polițiștii de la transporturi! Au fost aplicate mai multe amenzi

14 Apr 2024 374

Știri Constanța Teribilism pe DN2A! Un motociclist a fost prins cu o viteză enormă de politiști

13 Apr 2024 500

Județul Constanța Activități preventive desfășurate de polițiști. Iată în ce școli au fost

12 Apr 2024 454

​Acțiuni ale polițiștilor din județul Constanța. Iată câte amenzi au fost aplicate

12 Apr 2024 459

Scandal între doi bărbați, în Constanța! Unul dintre ei avea droguri asupra sa

12 Apr 2024 537

Constanța Persoană decedată găsită pe trotuar în zona Casa de Cultură (GALERIE FOTO + VIDEO)

12 Apr 2024 3220

Justiție Constanța Mugur Mitrana, primarul din 23 August, la judecată cu Poliția - „Mă întorceam de la munte și aveam 0,03% alcool în sânge. E o nebunie cu etilotestele astea!“

11 Apr 2024 780

Județul Constanța Pescuit ilegal pe fluviul Dunărea între orașul Hârșova și satul Vadu Oii (GALERIE FOTO)

11 Apr 2024 396

Oficial al IPJ Constanța despre cazul scandalului de noaptea trecută (VIDEO)

11 Apr 2024 646

Două persoane bătute în Constanța. Scandalul ar fi pornit de la un telefon

11 Apr 2024 877

Razie a polițiștilor în mai multe cartiere din municipiul Constanța

10 Apr 2024 468

Acțiuni de control ale polițiștilor în Constanța, Murfatlar și Năvodari. au fost aplicate amenzi

09 Apr 2024 471