Editorial Vine, vine primăvara electorală! Alegerile europarlamentare, un test pentru prezidenţiale

Nu mai e mult până când vom intra în campanie electorală pentru alegerile europarlamentare. Trebuie să hotărâm ce politicieni iluştri ne vor reprezenta în Parlamentul European, pentru nişte salarii demne de SF-urile mioritice.
 
Să ne amintim că noi le-am trimis pe doamnele Viorica Dăncilă, actual prim-ministru al României, cât şi pe Maria Grapini, care este acolo din anul 2014 şi nu prea vrea să plece. Cu toţii ştim ce au special aceste două doamne - problema comună cu limba română. Totuşi, ele au prins locurile eligibile pentru a fi mandatate. Viorica Dăncilă a renunţat la fotoliul comod de la Bruxelles pentru funcţia incomodă de a conduce Guvernul României, la sfătuirea apropiată a liderului PSD, Liviu Dragnea.
 
Să revenim la alegerile din primăvara aceasta. Miza nu este doar trimiterea de nume pentru a ocupa fotoliile vacante din Parlamentul European, ci testarea (din nou) a electoratului. PSD va pune mare accent pe scorul pe care îl va obţine la aceste alegeri, pentru a elabora strategia pentru prezidenţiale. Un candidat din partea partidului nu a fost conturat încă, dar mulţi vorbesc de un candidat comun alături de ALDE, în persoana lui Călin Popescu Tăriceanu. Întrebat adeseori de jurnalişti dacă va candida, el a fost evaziv în răspunsuri, dar a confirmat uneori dorinţa de a fi pe lista electorală.
 
Totuşi, celelalte partide vor să vadă şi ele cum stau în cifre. PNL trebuie să gândească o strategie pentru a fi din nou un combatant atroce al PSD-ului. PMP trebuie să iasă de sub umbrela comună a PSD-ului, cu care a tot fost asociat în ultima perioadă, mai ales din pricina înţelegerilor la nivel local ale celor două grupări politice. USR, PLUS şi restul partidelor ar trebui să găsească un candidat comun la prezidenţiale pentru a avea şanse reale să se lupte pentru „titlul” de preşedinte al României.
 
Aşadar, alegerile europarlamentare vor fi un test electoral. Ultimul semnal de alarmă a fost la referendumul pentru familia tradiţională, unde PSD a primit o lovitură urâtă sub centură, când pragul nu a fost atins. Miza nu a fost modificarea Constituţiei, aşa cum spuneam şi în trecut, ci testarea electoratului. De ce zic asta? Aţi mai auzit ceva de Coaliţia pentru Familie? Aţi mai auzit discuţii post-referendum legate de familia tradiţională? A fost un sondaj de opinie pe banii publici pentru a verifica procentele de care dispun partidele. Şi a eşuat. Şi testul, şi referendumul. Următorul test, cu miză dublă, desigur, îl reprezintă scrutinul din mai. Aşadar, spor la vot, spor la pregătit alegerile prezidenţiale, dragi români!
 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cifre surprinzătoare în sondajul CURS! Vizate femeile pe listele electorale

03 Dec 2023 267

Premierul Marcel Ciolacu „Societatea românească nu este pregătită încă pentru un preşedinte independent“

02 Dec 2023 437

Mircea Geoană „Alegerile de la anul sunt cele mai importante alegeri din ultimii 30 de ani din România“

24 Nov 2023 601

Ovidiu Cupșa, varianta optimă a AUR pentru Primăria Municipiului Constanța (VIDEO)

23 Nov 2023 736

Alegeri inteligente pentru viitor! Oferta educațională pentru 2024 - 2025 a liceelor cu care colaborează Asociața Firmelor Constănțene

21 Nov 2023 496

PNL şi-a desemnat echipa de campanie pentru alegerile europarlamentare. Lucian Bode – şef de campanie

20 Nov 2023 643

Republica Moldova Prezență slabă, la al doilea tur de scrutin al alegerilor locale. Care era situația, la ora 18.00

19 Nov 2023 883

Rusia Cine este primul contracandidat al lui Putin, la alegeri

19 Nov 2023 597

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, despre candidatura sa la alegerile prezidențiale. „Nu pot să le cer ceva colegilor si eu să mă dau la o parte” (VIDEO)

17 Nov 2023 485

Alegeri pentru conducerea Colegiului Medicilor Stomatologi!

11 Nov 2023 820

PSD, PNL și AUR sunt într-un ușor regres al intenției de vot comparativ cu luna precedentă

06 Nov 2023 610

Republica Moldova, în alegeri electorale Electoratul, chemat la urne, pentru votarea primarilor și consilierilor locali

05 Nov 2023 552

Alegeri electorale, Republica Moldova Candidaturile unui partid politic suspectat de a fi finanțat de Federația Rusă au fost anulate

03 Nov 2023 614

PNL a decis să meargă singur la alegerile din 2024 Bogdan Huțucă - „Opoziția dintre PNL și PSD la Constanța rămâne una clară"!

03 Nov 2023 735

Editorial Tragem linie și o luăm de la capăt, doar pentru a greși din nou

01 Nov 2023 715