Editorial

Editorial Vine, vine primăvara electorală! Alegerile europarlamentare, un test pentru prezidenţiale

Nu mai e mult până când vom intra în campanie electorală pentru alegerile europarlamentare. Trebuie să hotărâm ce politicieni iluştri ne vor reprezenta în Parlamentul European, pentru nişte salarii demne de SF-urile mioritice.
 
Să ne amintim că noi le-am trimis pe doamnele Viorica Dăncilă, actual prim-ministru al României, cât şi pe Maria Grapini, care este acolo din anul 2014 şi nu prea vrea să plece. Cu toţii ştim ce au special aceste două doamne - problema comună cu limba română. Totuşi, ele au prins locurile eligibile pentru a fi mandatate. Viorica Dăncilă a renunţat la fotoliul comod de la Bruxelles pentru funcţia incomodă de a conduce Guvernul României, la sfătuirea apropiată a liderului PSD, Liviu Dragnea.
 
Să revenim la alegerile din primăvara aceasta. Miza nu este doar trimiterea de nume pentru a ocupa fotoliile vacante din Parlamentul European, ci testarea (din nou) a electoratului. PSD va pune mare accent pe scorul pe care îl va obţine la aceste alegeri, pentru a elabora strategia pentru prezidenţiale. Un candidat din partea partidului nu a fost conturat încă, dar mulţi vorbesc de un candidat comun alături de ALDE, în persoana lui Călin Popescu Tăriceanu. Întrebat adeseori de jurnalişti dacă va candida, el a fost evaziv în răspunsuri, dar a confirmat uneori dorinţa de a fi pe lista electorală.
 
Totuşi, celelalte partide vor să vadă şi ele cum stau în cifre. PNL trebuie să gândească o strategie pentru a fi din nou un combatant atroce al PSD-ului. PMP trebuie să iasă de sub umbrela comună a PSD-ului, cu care a tot fost asociat în ultima perioadă, mai ales din pricina înţelegerilor la nivel local ale celor două grupări politice. USR, PLUS şi restul partidelor ar trebui să găsească un candidat comun la prezidenţiale pentru a avea şanse reale să se lupte pentru „titlul” de preşedinte al României.
 
Aşadar, alegerile europarlamentare vor fi un test electoral. Ultimul semnal de alarmă a fost la referendumul pentru familia tradiţională, unde PSD a primit o lovitură urâtă sub centură, când pragul nu a fost atins. Miza nu a fost modificarea Constituţiei, aşa cum spuneam şi în trecut, ci testarea electoratului. De ce zic asta? Aţi mai auzit ceva de Coaliţia pentru Familie? Aţi mai auzit discuţii post-referendum legate de familia tradiţională? A fost un sondaj de opinie pe banii publici pentru a verifica procentele de care dispun partidele. Şi a eşuat. Şi testul, şi referendumul. Următorul test, cu miză dublă, desigur, îl reprezintă scrutinul din mai. Aşadar, spor la vot, spor la pregătit alegerile prezidenţiale, dragi români!
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Autoritatea Electorală Permanentă recomandă cetăţenilor cu drept de vot din străinătate să opteze pentru votul prin corespondenţă

12 Aug 2019 281

Decebal Făgădău (PSD) - „La Constanța, plecăm în alegerile prezidențiale de pe locul trei. Firește, ne propunem o evoluție“

01 Aug 2019 928

Felix Stroe va candida pentru un nou mandat de președinte al PSD Constanța

25 Jul 2019 600

UPDATE Cum arată echipa lui Făgădău de la PSD (galerie foto)

25 Jul 2019 2091

Astrocafe.ro La ce foloseste confuzia

24 Jul 2019 437

Decebal Făgădău, candidat unic pentru funcţia de preşedinte al filialei municipale a PSD Constanţa?!

24 Jul 2019 1179

Astăzi aflăm cine va fi noul prim-ministru al Marii Britanii. Vezi cine este favoritul

23 Jul 2019 584

Dan Barna, a fost desemnat candidatul Alianței 2020 USR-PLUS la alegerile prezidențiale

20 Jul 2019 484

Declaraţii oficiale. Când au loc alegerile în PSD Constanţa?!

20 Jul 2019 1499

Surprize în bătălia pentru Cotroceni. Vezi cine mai candidează!

18 Jul 2019 406

Sondaj CURS Dacă duminică ar fi alegeri, cu cine ați vota?

15 Jul 2019 510

Liderul PSD, Viorica Dăncilă „Cu siguranţă prezidenţiabilul PSD va intra în turul doi al alegerilor şi noi sperăm să şi câştigăm”

13 Jul 2019 524

Preşedintele USR, Dan Barna, validat drept candidat pentru alegerile prezidenţiale

13 Jul 2019 403

Ce spune președintele PSD, Viorica Dăncilă despre viitorul candidat din partea partidului la alegerile prezidențiale

13 Jul 2019 400

Alegerile prezidențiale 2019 vor avea loc pe 10 noiembrie. Ce noutăți vor fi la alegerile din Diaspora

09 Jul 2019 633