Editorial Vine, vine primăvara electorală! Alegerile europarlamentare, un test pentru prezidenţiale

Nu mai e mult până când vom intra în campanie electorală pentru alegerile europarlamentare. Trebuie să hotărâm ce politicieni iluştri ne vor reprezenta în Parlamentul European, pentru nişte salarii demne de SF-urile mioritice.
 
Să ne amintim că noi le-am trimis pe doamnele Viorica Dăncilă, actual prim-ministru al României, cât şi pe Maria Grapini, care este acolo din anul 2014 şi nu prea vrea să plece. Cu toţii ştim ce au special aceste două doamne - problema comună cu limba română. Totuşi, ele au prins locurile eligibile pentru a fi mandatate. Viorica Dăncilă a renunţat la fotoliul comod de la Bruxelles pentru funcţia incomodă de a conduce Guvernul României, la sfătuirea apropiată a liderului PSD, Liviu Dragnea.
 
Să revenim la alegerile din primăvara aceasta. Miza nu este doar trimiterea de nume pentru a ocupa fotoliile vacante din Parlamentul European, ci testarea (din nou) a electoratului. PSD va pune mare accent pe scorul pe care îl va obţine la aceste alegeri, pentru a elabora strategia pentru prezidenţiale. Un candidat din partea partidului nu a fost conturat încă, dar mulţi vorbesc de un candidat comun alături de ALDE, în persoana lui Călin Popescu Tăriceanu. Întrebat adeseori de jurnalişti dacă va candida, el a fost evaziv în răspunsuri, dar a confirmat uneori dorinţa de a fi pe lista electorală.
 
Totuşi, celelalte partide vor să vadă şi ele cum stau în cifre. PNL trebuie să gândească o strategie pentru a fi din nou un combatant atroce al PSD-ului. PMP trebuie să iasă de sub umbrela comună a PSD-ului, cu care a tot fost asociat în ultima perioadă, mai ales din pricina înţelegerilor la nivel local ale celor două grupări politice. USR, PLUS şi restul partidelor ar trebui să găsească un candidat comun la prezidenţiale pentru a avea şanse reale să se lupte pentru „titlul” de preşedinte al României.
 
Aşadar, alegerile europarlamentare vor fi un test electoral. Ultimul semnal de alarmă a fost la referendumul pentru familia tradiţională, unde PSD a primit o lovitură urâtă sub centură, când pragul nu a fost atins. Miza nu a fost modificarea Constituţiei, aşa cum spuneam şi în trecut, ci testarea electoratului. De ce zic asta? Aţi mai auzit ceva de Coaliţia pentru Familie? Aţi mai auzit discuţii post-referendum legate de familia tradiţională? A fost un sondaj de opinie pe banii publici pentru a verifica procentele de care dispun partidele. Şi a eşuat. Şi testul, şi referendumul. Următorul test, cu miză dublă, desigur, îl reprezintă scrutinul din mai. Aşadar, spor la vot, spor la pregătit alegerile prezidenţiale, dragi români!
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Conferința Municipală a PSD Constanța „se joacă" pe scena mică de la Casa de Cultură!

18 Apr 2024 615

Situația geopolitică crește ratingul alegerilor europarlamentare 60% dintre cetățenii europeni declară că sunt interesați de alegerile din iunie 2024 !

17 Apr 2024 352

ZIUA LIVE. Claudiu Palaz (ADU) „Fără viziune nu ai ce căuta la CJC ! Altfel, te duci doar pentru secretară, telefon și mașină!" (VIDEO)

16 Apr 2024 603

Marţi începe perioada de depunere la birourile electorale a candidaturilor pentru alegerile locale

15 Apr 2024 610

Candidatul PSD-PNL pentru Primăria București, Cătălin Cîrstoiu, exclude o retragere a sa din cursa pentru fotoliul de primar

15 Apr 2024 444

Declarații avere Constanța Averea și interesele judecătorului Traian Iancu, locțiitorul președintelui BEJ Constanța (DOCUMENTE)

15 Apr 2024 349

Averea și interesele Iuliei-Laura Opariuc-Dan, desemnată președintele Biroului Electoral Județean Constanța

15 Apr 2024 466

Ședință de desemnare a președinților birourilor electorale de circumscripție, la Tribunalul Constanța Magistratul Iulia Opariuc Dan, aleasă președinte BEJ și magistratul Traian Iancu Laurențiu, locțiitor

15 Apr 2024 1164

Ultima săptămână din aprilie vine cu alegeri interne în PSD Constanța?!

15 Apr 2024 797

Alegeri electorale 2024 - Tribunalul Constanta UPDATE. Azi are loc ședința de desemnare, prin tragere la sorti, a președinților Birourilor Electorale de Circumscripție și locțiitorilor acestora

15 Apr 2024 1510

Sondaj de opinie Dacă mâine ar avea loc alegerile, ați merge la vot? Da, au răspuns 72 % dintre participanți

14 Apr 2024 581

Otrăvurile din sondaje Cu cine vor vota constănțenii la alegerile locale?

14 Apr 2024 1240

LIVE TEXT + VIDEO PNL Tulcea își prezintă, azi, echipa în perspectiva alegerilor din acest an. Printre invitați se află și Nicolae Ciucă

13 Apr 2024 743

15 partide și 7 candidați independenți au depus candidaturi pentru alegerile europarlamentare

13 Apr 2024 529

Declarațiile primarului Chițac și ale lui Nicolae Ciucă referitor la stadionul Farul din Constanța (VIDEO)

13 Apr 2024 847