Editorial

Editorial Vreau să îmi donez nevoia! Să învăţăm să facem gesturi mici pentru cei din jur!

Ne naştem, trăim, consumăm, aruncăm. Sau vindem ce nu ne mai este de folos cu gândul să recuperăm o mică parte din investiţia făcută. Aşa suntem noi, oamenii, nu suntem mari experţi în a găsi utilitatea unui obiect pe care îl înlocuim cu un alt produs actual, proaspăt achiziţionat.
 
Să luăm electrocasnicele. Mulţi oferim frigidere, maşini de spălat şi alte aparate înapoi magazinului pentru o reducere de 100 de lei. Este mult mai bine decât să îl lăsăm să zacă în casă sau să îl ducem la gunoi. La fel facem şi cu televizoarele sau aparatele mici de bucătărie pe care le înlocuim. Ori alegem să le scoatem la vânzare pe diverse reţele de socializare sau site-uri specializate în vânzarea produselor la mâna a doua. Unii fac asta şi cu haine, încălţăminte, lenjerii de pat etc.
 
Ce ar fi dacă am reflecta câteva secunde la motivul pentru care am achiziţionat acel produs? Ne-am da seama că cel mai simplu răspuns este: pentru că aveam nevoie de el. Da, nevoia. Dar, în acelaşi timp, ne aducem aminte şi de faptul că sunt persoane ce nu îşi permit o maşină de spălat, un televizor. Şi vorbim aici de cazurile sociale, care sunt înregistrate la unitatea administrativ-teritorială a localităţii, la serviciul de asistenţă socială, la centrele de adăpost pentru nefamilişti sau la centrele de copii fără părinţi. Da, ei au nevoie. Şi nu doar de sărbători! Observăm cum, an de an, donaţiile se fac în câteva perioade: Crăciun, Paşte, 1 Iunie, iar atunci donăm haine şi dulciuri, dar şi jucării. Rareori ne întrebăm dacă adăpostul are televizor pentru ca cei mici să vadă desene animate, un frigider ca să îşi pună dulciurile primite vara, o maşină de spălat ca să facă faţă la spălările intense ale hainelor primite sau chiar poate un cuptor cu microunde, un mixer. Nu vorbim aici doar de centrele care primesc bani de la stat şi mai acoperă din aceste nevoi, care ni se par atât de uşor de satisfăcut nouă. Vorbim de familii monoparentale cu 3-4 copii ale căror venituri nu se ridică la limita decenţei.
 
Vorbim de copii care nu ştiu ce sunt acelea desene animate, jocuri pe calculator sau cărţi de colorat. Vorbim de bătrâni care încă se chinuiesc să amestece compoziţia pentru o prăjitură cu telul, când un mixer i-ar ajuta să nu îşi mai obosească carnea bătătorită de timp.
Vorbim de suflete, ca şi noi, dar cu mai multe nevoi. De ce să nu renunţăm la reducerea de 100 de lei pentru o nouă maşină de spălat şi să o donăm pe cea veche unei familii ai cărei copii spală la mână în rând cu mama hainele pentru şcoală? De ce să nu donăm un televizor către un centru de copii, pentru ca aceştia să poată vedea emisiunile şi filmele tematice de sărbători? De ce să nu facem acest gest indiferent de lună, nu doar de sărbători?
Haideţi să nu mai avem nevoi aşa de ridicate şi să fim oamenii de care au nevoie alţii!
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Glicheria

06 Apr, 2019 23:16

Da, vrem sa donam diverse lucruri care mai pot fi folosite imbracaminte, incaltaminte ....chiar si lenjerie de pat.... In Brasov am reusit sa donam chiar si bani la "Casa sperantei" si la "Bucuria darului" unde am organizat, in mod civilizat, un PARASTAS cu slujba de pomenire ....o masa pentru cei neputinciosi, pentru cei in nevoi... Nu ni s-a impus o anumita suma, iar pentru banii donati am primit chitanta si mii de multumiri. Am daruit si imbracaminte.. curata (de bun simt), pe care am pus-o i sacose sortata dupa marime/sex Unde putem dona si in Constanta ?? As fi foarte multumita sufleteste daca cineva s-ar folosi de produsele donate de mine. Nu suntem asa de bogati ca sa renuntam la diverse obiecte ....de multe ori vrem sa vindem un produs nou (primit cadou) dar nu mai exista nici un Magazin de CONSIGNATIE in Constanta (....pe OLX e foarte greu...) ....cu banii obtinuti ne putem cumpara ceva de folos

Articole asemanatoare

Constanța. Sute de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în minivacanța de Rusalii. Cei mai mulți pacienți au fost copii

18 Jun 2019 906

FC Viitorul U13 s-a clasat pe locul secund la turneul semifinal. Cum arată clasamentul competiției

18 Jun 2019 836

UPDATE Accident rutier grav la Lazu. O maşină a luat foc. Un copil a avut nevoie de îngrijiri medicale (galerie foto+video)

15 Jun 2019 12650

UPDATE. Imagini de la eveniment Pompierii în alertă! Iese fum dintr-un apartament din Constanţa. O persoană a avut nevoie de îngrijri medicale (galerie foto)

14 Jun 2019 856

Acţiune de donare de sânge la Hârşova! Când va avea loc

13 Jun 2019 430

Revista presei locale

13 Jun 2019 586

Turist polonez, rănit în munții Făgăraș. Elicopterul SMURD, chemat în ajutor

12 Jun 2019 379

O nouă amânare a CNAS. De când vor putea să îşi procure românii medicamentele de la orice farmacie din ţară

12 Jun 2019 1183

Copacii au nevoie de oameni! Primăria Constanța răspunde apelului și ajută copacii sufocați de vremea caniculară

09 Jun 2019 578

Guvernul României, apel la toate forțele politice din Republica Moldova să respecte procesul democratic

09 Jun 2019 365

Apel urgent al Centrului de Transfuzii Sanguine Constanța. Este nevoie de donatori de sânge

08 Jun 2019 1255

Panică. S-a dat alarma la pompieri. Persoană blocată în lift în Constanţa. Unde intervin, pompierii, în toiul nopţii

08 Jun 2019 831

centrulnatura.ro Vara și consumul de apă

07 Jun 2019 1427

#sărbătoreșteDobrogea. ZIUA de Constanța, partener într-un proiect în premieră Mini-interviu cu Anca Ciofîrlă - „«Gestul în desen», un proiect puternic, care are nevoie de public activ“

06 Jun 2019 707

Reuniunea Consiliului Național Tripartit, convocată la Palatul Victoria. Au fost dezbatute Legea Dialogului Social și noua Lege a Pensiilor

05 Jun 2019 379