Editorial

Editorial Vreau să îmi donez nevoia! Să învăţăm să facem gesturi mici pentru cei din jur!

Ne naştem, trăim, consumăm, aruncăm. Sau vindem ce nu ne mai este de folos cu gândul să recuperăm o mică parte din investiţia făcută. Aşa suntem noi, oamenii, nu suntem mari experţi în a găsi utilitatea unui obiect pe care îl înlocuim cu un alt produs actual, proaspăt achiziţionat.
 
Să luăm electrocasnicele. Mulţi oferim frigidere, maşini de spălat şi alte aparate înapoi magazinului pentru o reducere de 100 de lei. Este mult mai bine decât să îl lăsăm să zacă în casă sau să îl ducem la gunoi. La fel facem şi cu televizoarele sau aparatele mici de bucătărie pe care le înlocuim. Ori alegem să le scoatem la vânzare pe diverse reţele de socializare sau site-uri specializate în vânzarea produselor la mâna a doua. Unii fac asta şi cu haine, încălţăminte, lenjerii de pat etc.
 
Ce ar fi dacă am reflecta câteva secunde la motivul pentru care am achiziţionat acel produs? Ne-am da seama că cel mai simplu răspuns este: pentru că aveam nevoie de el. Da, nevoia. Dar, în acelaşi timp, ne aducem aminte şi de faptul că sunt persoane ce nu îşi permit o maşină de spălat, un televizor. Şi vorbim aici de cazurile sociale, care sunt înregistrate la unitatea administrativ-teritorială a localităţii, la serviciul de asistenţă socială, la centrele de adăpost pentru nefamilişti sau la centrele de copii fără părinţi. Da, ei au nevoie. Şi nu doar de sărbători! Observăm cum, an de an, donaţiile se fac în câteva perioade: Crăciun, Paşte, 1 Iunie, iar atunci donăm haine şi dulciuri, dar şi jucării. Rareori ne întrebăm dacă adăpostul are televizor pentru ca cei mici să vadă desene animate, un frigider ca să îşi pună dulciurile primite vara, o maşină de spălat ca să facă faţă la spălările intense ale hainelor primite sau chiar poate un cuptor cu microunde, un mixer. Nu vorbim aici doar de centrele care primesc bani de la stat şi mai acoperă din aceste nevoi, care ni se par atât de uşor de satisfăcut nouă. Vorbim de familii monoparentale cu 3-4 copii ale căror venituri nu se ridică la limita decenţei.
 
Vorbim de copii care nu ştiu ce sunt acelea desene animate, jocuri pe calculator sau cărţi de colorat. Vorbim de bătrâni care încă se chinuiesc să amestece compoziţia pentru o prăjitură cu telul, când un mixer i-ar ajuta să nu îşi mai obosească carnea bătătorită de timp.
Vorbim de suflete, ca şi noi, dar cu mai multe nevoi. De ce să nu renunţăm la reducerea de 100 de lei pentru o nouă maşină de spălat şi să o donăm pe cea veche unei familii ai cărei copii spală la mână în rând cu mama hainele pentru şcoală? De ce să nu donăm un televizor către un centru de copii, pentru ca aceştia să poată vedea emisiunile şi filmele tematice de sărbători? De ce să nu facem acest gest indiferent de lună, nu doar de sărbători?
Haideţi să nu mai avem nevoi aşa de ridicate şi să fim oamenii de care au nevoie alţii!
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Simona Halep a vorbit despre o colaborare cu Boris Becker. Ce schimbare vrea să facă sportiva

13 Jan 2019 370

A fost declanșat Planul Roșu Microbuz înmatriculat în Constanța, implicat într -un accident rutier în județul Gorj. Șase victime, printre care și copii

12 Jan 2019 1313

FC Viitorul a demarat pregătirea Gică Hagi - „Am simţit mult entuziasm, încredere şi convingerea că vom reuşi un nou an bun“

10 Jan 2019 505

Accident rutier pe DJ 602. O mașină răsturnată. O victimă. Intervine SMURD-ul (galerie foto+video)

10 Jan 2019 367

Militar de la Batalionul 341 Infanterie „Rechinii Albi” Topraisar, județul Constanța, internat în stare gravă în spital. Are nevoie de ajutor (galerie foto)

10 Jan 2019 13447

Viorica Dăncilă - „Pentru a stabili foarte clar ce avem de făcut în acest an, avem nevoie de un raport detaliat al măsurilor adoptate în 2018”

09 Jan 2019 239

Fisticul este indicat pentru copii în perioada de creștere

09 Jan 2019 185

Decizii. Ecaterina Andronescu vine la Constanţa să discute cu conducerea Universităţii „Ovidius“ despre Centrul Multicultural de Excelenţă

09 Jan 2019 1257

Ce tricicletă se potrivește copilului meu? - recomandările oferite de Nichiduță

08 Jan 2019 326

Revista presei locale

08 Jan 2019 418

Incendiu lângă Autogara Constanţa. Intervenţie de urgenţă a pompierilor. Imobilele, din zonă, sunt lipite unul de altul

08 Jan 2019 3433

Retrospectivă 2018 Incendii și explozii produse în centre comerciale și alte clădiri din Constanța. Mai multe vieți curmate (galerie foto + video)

05 Jan 2019 1100

Mii de amenzi au fost aplicate de poliţişti într-o singură zi. Zeci de şoferi au rămas fără permis

29 Dec 2018 347

O societate din Teleorman, care apelase la CNSC, va asigura paza Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Constanţa (document)

29 Dec 2018 834

Tentativă de înşelăciune prin "Metoda Accidentul", la Constanţa. Poliţiştii fac cercetări

27 Dec 2018 666