Editorial Ziua și accidentele. Oare cine le dă permisul?

  • Mii de accidente petrecute zilnic la nivel mondial.
  • Mii de oamenii decedați zilnic din cauza accidentelor rutiere.
  • Mii de familii distruse din cauza imprudenței la volan.
 
Ziua și accidentele. Și da, zic accidentele pentru că nu este o zi în care să nu se petreacă câteva zeci la nivelul țării noastre. Mai mari, mai mici, cu victime sau fără, șoferii parcă nu reușesc să-și țină banda, să semnalizeze corespunzător sau să păstreze viteza legală.

Nu îi mai luăm în calcul pe cei care se urcă la volan sub influența băuturilor alcoolice sau a narcoticelor de orice fel. Până și Poliția Română face victime pe șosele.

E drept, nu generalizăm. Este acest caz din județul Sibiu în care un polițist a omorât o tânără de 21 de ani după ce a lovit-o în timp ce traversa strada.

Colegii soferului au deschis o anchetă pentru a constata împrejurimile în care s-a petrecut acest accident, dar și dacă polițistul a respectat regulile de circulație.

Revenind la Constanța noastră dragă. Dacă ești șofer începător îți e frică să ieși pe străzi. Mulți dintre veteranii  artei condusului au uitat de semnalizare, au uitat cum se execută corect trecerea de pe o bandă pe alta, să nu mai spunem că cei mai mulți dintre conducătorii auto au multe alte activități la volan și mai scapă din când în când pe două benzi, în loc să-și țină banda lor.

Când te așezi pe scaunul șoferului, tu nu conduci doar mașina ta, tu trebuie să anticipezi (de parcă ai fi Nostradamus) de vor să facă ceilalți 5-7 conducători auto care te înconjoară la fiecare pas. Tu trebuie să fii mereu pregătit să eviți un posibil accident dacă vrei confortul de a ieși cu mașina personală pe străzi.

Și nu, Constanța nu este un caz izolat. În toate celelate orașe ale acestei Românii pe care vrem cu toții să o salvăm se află persoane incompetente cu mulți cai putere care se sinucid sau pot lua viața oricând unui om nevinovat fără să „vrea“.

Îmi plac foarte tare reportajele în care șoferul este dus la audieri, iar reporterul îl întreabă: „Regreți că te-ai urcat băut la volan? Îți pare rău pentru ce ai făcut?“ acolo e vorba de educație, nu e vorba de conșiința pe care mulți dintre noi o activăm abia după ce facem ceva rău.

 
Dacă ești șofer și citești aceste rânduri, te-aș ruga ca data viitoare când te urci la volan să o faci responsabil. Să nu te crezi invincibil pentru că, SURPRIZĂ, nu ești. Și, la fel ca tine, nici noi.
 

Iar pentru autorități, cred că școala de șoferi ar trebui să dureze 1 an, nu 2 luni. Când ieși singur pe șosea să nu îți tremure piciorul pe ambreiaj și totuși să te crezi șmecher că ai permis auto.
 

Citește și:
 
Editorial: Tu trăiești sau supraviețuiești? E alegerea ta!


 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Jurnal de cuplu. Viața în doi într-un apartament cu chirie

16 May 2022 1536

Editorial „Dacă trăiești o viață care nu merită trăită, schimb-o!”

14 May 2022 1141

LIVE TEXT. Constanța Volumul „O viață așa cum s-a nimerit”, de Virgil Andriescu, lansat la Sala Teatrului de Operă și Balet Oleg Danovski (GALERIE FOTO)

13 May 2022 1077

Editorial Începe un nou sezon estival pictat în opulență și falsitate

11 May 2022 1323

Editorial Parcare gratuită în Mamaia?!

09 May 2022 1857

Editorial Cum a fost pervertită prietenia, la noi

07 May 2022 2010

Editorial Cât timp vor mai fi ținuți părinții la gardul școlii? Peste tot s-au relaxat restricțiile impuse de pandemie

05 May 2022 2076

Editorial Distracție pe litoral, fără mască și frică de coronavirus. Mai e Vama ce a fost?

02 May 2022 2196

Editorial Războiul din Ucraina, combustibil pentru „fapte bune” românești

30 Apr 2022 2035

Editorial Stadion nou la Constanța. În rândul fanilor, așteptarea e tot mai grea

28 Apr 2022 3707

Editorial Nimic nu are vreun rost în afară de rostul pe care îl atribuim noi

23 Apr 2022 2326

Editorial Religia mea este iubirea. Mi-am vopsit părul și am spălat duminica. Asta mă face o păcătoasă?

21 Apr 2022 10731

Editorial Săptămâna patimilor

18 Apr 2022 1927

Editorial Să ne îndrăgostim și de arheologia Dobrogei!

14 Apr 2022 1982

Editorial Mediul online, tărâmul măștilor zâmbitoare

11 Apr 2022 2056