Editorial

Editorial Zona istorică a Constanţei trebuie să devină pietonală. Nu e un moft, e de bun-simţ!

Municipalitatea intenţionează să limiteze accesul autovehiculelor în Piaţa Ovidiu, iar majoritatea străzilor vor deveni astfel strict pietonale. Intenţia administraţiei locale nu este deloc nouă, de altfel, se vorbeşte despre ea de mai bine de doi ani.
 
Astfel, în zonă vor mai putea intra cu autoturismele doar riveranii şi cei care desfăşoară acolo activităţi ce impun folosirea de maşini. Pentru aceştia vor fi eliberate mai multe tipuri de permise, eliberate în baza unor documente doveditoare. La fel se procedează în toate ţările civilizate unde patrimoniul cultural naţional sau local valorează mai mult decât o ceapă degerată.
 
În acest moment, nu riveranii sunt cei care nu doresc restricţionarea accesului, ci mai degrabă patronii care au afaceri în Piaţa Ovidiu şi împrejurimile acesteia. Unii spun că Primăria ar fi trebuit să ia această decizie mai demult, alţii afirmă însă că măsura o să aducă falimentul localurilor din zonă, deoarece clienţii vor dispărea din cauză că nu vor mai avea unde să îşi parcheze autoturismele. Acelaşi lucru l-au susţinut stimaţii patroni de terase şi la momentul adoptării legii care interzice fumatul în spaţiile închise şi iată că timpul a dovedit că cine vrea să-şi cultive viaţa socială o face în orice condiţii. Sau poate vor chiar să administreze singuri peninsula şi să-şi desemneze şi un primar din rândul lor?! Sau s-o pună de-o firmă privată care să administreze centrul vechi, după ideea pe care la un moment dat o avansau şi agenţii economici din staţiunea Mamaia?!
 
Peninsula este şi va rămâne un cartier al oraşului. Încărcat de istoria locului, poate cel mai frumos, dacă ar fi mai bine gospodărit.
Fie că se va aplica cu caracter permanent, fie doar în timpul sezonului estival, restricţionarea accesului auto în centrul istoric al Constanţei vine să descongestioneze traficul din zonă. Dacă sunteţi constănţeni, ştiţi foarte bine că locurile de parcare sunt foarte puţine raportat la o zonă cu un potenţial turistic atât de mare şi din acest motiv Piaţa Ovidiu se aglomerează, iar mersul pe străduţe devine un calvar chiar şi pentru pietoni. Reducerea poluării aerului şi a celei fonice reprezintă un alt motiv întemeiat pentru care autorităţile vor să restricţioneze circulaţia în centrul vechi. Nu în ultimul rând, deteriorarea pavajului, despre a cărui calitate mă abţin să mă pronunţ.
 
Mă aştept ca primarul Făgădău să nu cedeze niciun milimetru în faţa afaceriştilor din zonă, chiar dacă şi-a programat o nouă rundă de „negocieri“ cu aceştia din urmă, să îmbunătăţească/completeze acel regulament ca la carte şi să pregătească aşa cum se cuvine măcar viitorul sezon estival, pentru că mă tem că acum nu prea mai este timp pentru măsuri radicale.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Dan

25 Aug, 2018 17:31

Da de acord cu dvs dar o să vedeți numai mașini ale celor din primărie , prefectura , consiliului județean și local etc care nu au nici o legătură cu riveranitatea sau vreun business pe acolo . Cat despre parte istorică toată e îngropată în țigănie clădirile retrocedate se dărâmă geamuri sparte totul e paragină că și cazinoul de altfel unde vedeți frumusețea sa te plimbi pe străzile din peninsula , oare când ați fost ultima dată pe acolo hai sa din serioși sunt multe altele de făcut

fani

04 Aug, 2018 11:03

Totusi o mica nedumerire ,caile de acces spre poarta 1 si spre Liceul Eminescu vor fi exclusiv pietonale sau nu.

Articole asemanatoare

CLM, chemat în judecată Asociația „Piața Ovidiu“ a atacat în instanță regulamentul de acces în zona peninsulară

19 Apr 2019 1103

Bolarzi retractabili în zona peninsulară din Constanţa. Primăria consultă piaţa. Ce sunt aceştia şi cum funcţionează (document)

03 Apr 2019 1780

Statuia Lupa Capitolina din Constanţa, readusă la starea iniţială. Remus şi Romulus au fost aşezaţi la locul lor

29 Mar 2019 394

Răspunsul Primăriei Constanţa Cine l-a mutat pe Romulus de lângă Remus, de sub statuia Lupa Capitolina, din zona peninsulară? (galerie foto)

29 Mar 2019 708

Primăria Constanța A început montarea noilor indicatoare rutiere, în zona peninsulară. Unde poți depune cererile pentru obținerea permiselor de acces (galerie foto)

11 Mar 2019 866

Confort Urban începe montarea indicatoarelor rutiere în zona peninsulară

09 Mar 2019 761

Primăria Municipiului Constanța Permise de acces şi noi indicatoare rutiere în zona peninsulară

07 Mar 2019 476

Începând cu data de 15 martie, constănțenii pot depune cererile pentru obținerea permiselor de acces în zona peninsulară

07 Mar 2019 711

Sondaj de opinie Majoritatea respondenţilor sunt mulţumiţi că zona peninsulară a Constanţei va deveni pietonală

18 Feb 2019 465

Sondaj de opinie Sunteţi mulţumiţi de faptul că zona peninsulară a municipiului Constanţa va deveni pietonală?

11 Feb 2019 1127

Zona peninsulară a Constanței, pietonală! Care sunt zonele cu restricţii ?

10 Feb 2019 589

Recomandări adoptate în Biroul Permanent Local Propunerile PNL Constanţa privind Planul Urbanistic Zonal al Peninsulei (document)

23 Jan 2019 663

Opiniile, filtrate în cadrul unor comisii de specialitate S-a prelungit termenul pentru propunerile referitoare la PUZ-ul preliminar „Zona peninsulară a municipiului Constanţa“

19 Jan 2019 552

Mai sunt trei zile pentru transmiterea de propuneri Asociaţia „Constanţa Altfel“ cere transparenţă în dezbaterea PUZ-ului preliminar al zonei peninsulare

15 Jan 2019 1091

Regulamentul de acces în Zona Peninsulară, afişat pe site-ul Primăriei Constanţa

17 Oct 2018 1081