Fug si investitorii

1203624455.jpg

Romania se confrunta cu o criza de forta de munca fara precedent, de cand populatia activa a tarii a luat avionul spre Spania, Italia, Anglia sau spre alte destinatii unde umbla cainii cu covrigi in coada.

Criza se face simtita in majoritatea domeniilor, pentru ca specialistii prost platiti de statul roman au decis ca este mai bine sa-si caute de munca in alte tari, pentru ca in Romania nu aveau un salariu decent. Si este de inteles atata timp cat tara noastra ocupa un loc fruntas in clasamentul statelor cu cele mari preturi la locuinte. Disperarea omului care incearca sa-si puna carca la bataie pentru a-si lua un credit ipotecar este dusa acum la extrem prin cresterea dobanzilor la credite, provocata de scapatarea leului. Prin urmare, nu este nimic de condamnat in faptul ca oamenii parasesc tara pentru o alta unde munca le este rasplatita. Emigrarea, insa, creeaza si o serie de probleme, multe dintre acestea putand avea un impact extrem de periculos asupra generatiilor viitoare. Copiii ramasi in urma familiilor care pleaca la munca peste hotare sunt vizibil afectati de lipsa parintilor. Durerea lor de a fi ramas singuri se vede in rezultatele de la scoala si apoi in relatiile cu cei din jur. Rabufnirile de violenta ale copiilor ramasi fara parinti, in grija cine stie carei rude sau mai rau, in grija nimanui, devin de acum ceva obisnuit. Exemplele sunt similare. Un elev distruge calculatoarele dintr-o sala de clasa sau isi loveste profesoara. El este apoi sanctionat disciplinar cu exmatricularea si chiar cu interzicerea inscrierii intr-o alta unitate de invatamant pentru tot restul vietii. Este strigator la cer modul in care statul se ocupa de copiii celor pe care disperarea si grija zilei de maine i-a facut sa plece in pribegie prin tari straine ca sa poata supravietui. Este jenant si inuman sa interzici dreptul unui copil in formare de invata, de a-si asigura un viitor cat de incert. Asta s-a intamplat cu elevul care si-a lovit profesoara. Fapta adolescentului merita pedepsita aspru, insa, nu cu interzicerea dreptului la educatie. Ar fi fost normal ca statul sa caute si cauzele care au stat la baza rabufnirii violente, inainte de a cantari pedeapsa. Forta de munca redusa de care dispune in prezent Romania, pune pe fuga si investitorii. Nu se pot construi in tara noastra mari parcuri industriale atata timp cat noi importam forta de munca din China. In al treisprezecelea ceas, statul s-a gandit sa adopte un plan incert de masuri pentru revenirea in tara a romanilor din strainatate.

Scris de: {autor}Manuela MOLDOVEANU{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministerul Educației Ghid de întrebări și răspunsuri - Ce acte sunt necesare pentru înscrierea copilului la grădiniță

24 Apr 2024 365

Licitații Tulcea Woodart SRL va dota Școala Gimnazială Ostrov cu mobilier și materiale didactice (DOCUMENT)

19 Apr 2024 350

Licitații directe CJC cumpără servicii de publicitate aferente unui proiect finanțat prin PNNR. Despre ce este vorba?

16 Apr 2024 511

Primăria Tuzla, județul Constanța, organizează licitația pentru achiziția de mobilier școlar și echipamente digitale

14 Apr 2024 431

Centrul Militar Zonal Constanța Înscrierile pentru instituțiile de învățământ superior militar sunt în toi

13 Apr 2024 463

Facultatea de Medicină a Universității Ovidius din Constanța celebrează 34 de ani de învățământ medical constănțean

12 Apr 2024 570

ISJ Județul Constanța, lider în țară la numărul de proiecte acceptate, depuse de liceele agricole

12 Apr 2024 558

Licitații Constanța Licitație pentru dotarea cu echipamente digitale a liceului „Emil Racoviță” din Techirghiol. Când va avea loc (DOCUMENT)

03 Apr 2024 462

Etapa județeană a Concursului de creativitate ”Speak Out”, ediția a XVI-a la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța (FOTO)

02 Apr 2024 665

Licitații Constanța Primăria Topalu, achiziție de la o firmă din Ploiești care vizează Școala Gimnazială nr. 1 din comună (DOCUMENT)

01 Apr 2024 535

Părinții din Constanța susțin instalarea sistemelor de supraveghere audio-video în unitățile de învățământ preuniversitar

01 Apr 2024 479

Primăria comunei Costinești, județul Constanța dotează cu mobilier și materiale didactice Școala Gimnazială „Mihai Eminescu“ (DOCUMENT)

29 Mar 2024 577

Academia Navală Mircea cel Bătrân Constanța Echipa de volei, medaliată la Campionatul Militar (GALERIE FOTO)

28 Mar 2024 694

Cumpărări directe Constanța O firmă de apartament din București va livra Liceului Tehnologic „Gheorghe Duca“ 40 de laptopuri (DOCUMENTE)

27 Mar 2024 464

ISJ Constanța, precizări despre cazul de la Școala Gimnazială Ferdinand, unde o învățătoare este acuzată că ar fi agresivă cu elevii - VIDEO

26 Mar 2024 1283