ICR. Prostituţie şi politizare cu forţa

ada_noua.jpgMă bucură mobilizarea cineaştilor, a oamenilor de cultură, a unora dintre ziarişti, a ONG-urilor, a societăţii civile împotriva ordonanţei de urgenţă prin care Guvernul Ponta vrea să treacă Institutul Cultural Român sub autoritatea Senatului, revocând în maximum 15 zile conducerea ICR şi permiţând inclusiv schimbarea lui Horia-Roman Patapievici.

Mă bucură fiindcă am impresia unei reale opoziţii faţă de intenţia de politizare a unei instituţii care, începând din 2005, a iniţiat o serie de programe şi de evenimente al căror obiectiv a fost acela de a promova cultura românească în afara graniţelor. Mă bucură mai ales pentru că văd că încă există oameni care consideră că e anormal, e jignitor, e mizerabil ca într-o ţară care mimează democraţia să avem de a face cu o „lichidare" ordinară a unui om care, dincolo de convingerile politice, a făcut performanţă la conducerea unei instituţii.

Înţeleg de ce angajaţii ICR se tem de faptul că, sub conducerea Senatului, instituţia va fi sufocată de numirile politice venite din partea parlamentarilor. Înţeleg de ce se tem că ICR va deveni o maşinărie de „muls" voturi din Diaspora. Înţeleg frica faţă de o politizare, o „prostituţie" forţată a unei instituţii de cultură care trebuie să rămână un reper, dincolo de orice ambiţii abjecte ale unor politicieni extrem de frustraţi, dar dornici să-şi pună în aplicare ceea ce regizorul Cristian Mungiu numeşte „o epurare de cea mai oribilă speţă".

Să presupunem totuşi că Patapievici va fi schimbat acum, deşi până la expirarea mandatului său mai erau doar câteva luni. Pe cine punem în loc? Vreun sfertodoct care nu ştie să-şi scrie CV-ul? Un agramat despre care vom descoperi, ulterior, că e plagiator de profesie? Vreo fostă şefă de cabinet cu enşpe facultăţi şi-un doctorat susţinut pe la vreo universitate de care n-am auzit niciodată? Pe cine? Pe „lăbuşii" de partid, oportuniştii de care ţi-e poate câteodată milă şi cărora le arunci un oscior, să roadă şi ei, că doar au slujit partidul ani de zile?

Aşa numita depolitizare a ICR, căci astfel o consideră ministrul Culturii, Mircea Diaconu, nu este echivalentă cu numirea de directori politici la instituţii deconcentrate, la companii şi autorităţi naţionale. „Depolitizarea" ICR nu este totuna cu „prostituţia" din instituţiile statului, cu angajarea pe funcţii cheie pe criterii de prietenie, rudenie, amantlâc. Cu acelea ne-am obişnuit şi ne consolăm cu ideea că au făcut-o şi cei de dinainte. Ordonanţa care modifică Legea de funcţionare a Institutului Cultural Român este confiscarea ordinară a unui edificiu până acum ferit de decizii politice, departe de negocierile, de trocul senatorilor şi al deputaţilor. Dar de ce să nu murdărim şi zonele în care compromisul, impostura şi trădarea nu şi-au făcut loc?

Cum este însă posibil ca ministrul Culturii, Mircea Diaconu, un liberal, să permită o situaţie atât de gravă, un abuz atât de cras? Nu vă este ruşine, domnule ministru?!


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Take, Ianke și Cadîr”, în interpretarea artiștilor de la Teatrul Jean Bart Tulcea

14 Mar 2024 608

„Muzicanții din Bremen”, la Teatrul Jean Bart din Tulcea

18 Feb 2024 569

„Take, Ianke și Cadîr”, fermecătoarea poveste despre toleranță și prietenie se joacă la Teatrul Jean Bart din Tulcea

07 Feb 2024 883

Documentar proiectat la Muzeul de Artă Constanța pentru celebrarea a 107 ani de la nașterea lui Oleg Danovski

07 Feb 2024 615

18 ani petrecuți la Teatrul Dramatic Constanța In memoriam Ion Maximilian, regizorul atras spre comedie „atât de gena paternă, cât și de natura sa psihică”

19 Jan 2024 765

Un nou proiect pregătit de Teatrul de Stat Constanța Regizorul Andrei Șerban face parte din echipa care va pune pe scenă o piesă de a lui Shakespeare (GALERIE FOTO)

07 Jan 2024 1205

Doliu pe scena culturală şi nu numai! „S-a stins o voce puternică într-un spațiu fundamental pentru societate- cultura“

02 Jan 2024 1504

In memoriam Paul Barbăneagră, regizorul din Tulcea, cu activitate desfășurată în Franța

12 Oct 2023 1134

Gheorghe Vitanidis, nume important în breasla regizorilor, născut la Mangalia

29 Sep 2023 1177

Veteranii Michael Mann și Luc Besson participă la Festivalul de Film de la Veneţia

31 Aug 2023 1026

Andrei Ungureanu, al treilea câștigător al concursului ZIUA de Constanța și florăria Prima Donna Flower Shop. Cadou înmiresmat pentru ziua fiicei sale!

28 Aug 2023 1031

A decedat la Constanța Florin Orezeanu, regizorul ce a activat pentru televiziunea de pe litoral, TV Neptun

27 Jul 2023 1563

Maria Magiru și Lică Gherghilescu, propuși pentru tilul de Cetățean de Onoare al județului Constanța (DOCUMENTE)

20 Jul 2023 1334

Decor ca în filme. „Miresica noastră!“ Cununia religioasă pentru fosta gimnastă Cătălina Ponor, care și-a și botezat fiul (GALERIE FOTO)

09 Jul 2023 7744

Gheorghe Jora, regizor al unor importante spectacole montate la Teatrul Dramatic Constanța

28 Jun 2023 1081