Ieri la profesori, azi la primari Salarii pentru voturi

Vor avea primarii de oraşe salarii aproape egale cu cele ale preşedintelui ţării...
Potrivit legii aprobate, prin vot secret, de senatori, un primar de municipiu va primi aproximativ 6.000 de lei lunar (faţă de 6.895 de lei cât are preşedintele ţării), iar primarii de comune vor primi, între 4.012 lei şi 3.331 lei, în funcţie de mărimea administraţiei.
Este singurul as din mâneca guvernării useliste de a-i atrage pe primarii dezamăgiţi de partea ei, în contextul alegerilor europarlamentare şi a celor prezidenţiale de anul viitor.

Nu are însă cum să ţină o astfel de schemă, mai degrabă aceasta poate să dezbine administraţia publică locală. Dacă primarii ajung să aibă astfel de salarii şi subalternii rămân tot la remuneraţiile de 600 - 1.500 de lei, este clar că nu vorbim de o măsură pentru administraţiile locale, ci împotriva lor şi exclusiv pentru primari, în vederea mobilizării acestora la vot. Odată mobilizaţi primarii, este mobilizată şi populaţia, realizându-se mult doritul transfer al voturilor de la alegerile locale la cele europarlamentare şi prezidenţiale.
Se pune însă problema că Guvernul nu are fondurile necesare pentru a susţine acest demers pre-electoral.

Spre deosebire de parlamentari, Ministerul de Finanţe nu poate susţine proiectul legislativ. Suma de 5 milioane de lei necesară majorării salariilor de primar nu este prevazută în bugetul statului. Dacă se face majorarea, ea va afecta indicatorii macroeconomiei, avertizează cei de la Finanţe. Dar un astfel de sacrificiu, realizat doar pe durata unui singur an (aşa cum ne-am obişnuit în anii electorali), mai că nu ar deranja pe nimeni, nici pe mama macroeconomiei.

Am putea în acelaşi timp asista la un episod bine cunoscut tuturor şi, în special, profesorilor, cărora li s-au aprobat majorări salariale doar pe hârtie şi care s-au dovedit a fi temporare şi greu de obţinut, fiind onorate cu ţârâita şi doar cu mijlocirea instanţelor judecătoreşti.
Dacă deputaţii adoptă legea aprobată de senatori, primarii vor avea şi ei, cum au avut odinioară cadrele didactice, o lege de majorare a salariilor cu 30%, o lege la fel de electorală şi, dacă ne luăm după Ministerul de Finanţe, la fel de mincinoasă, ca aceea dată în cazul profesorilor.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Declarații de avere Alexandrina Elena Șocarici, secretar la Primăria Dumbrăveni, averea și interesele (DOCUMENTE)

19 Apr 2024 530

Tulcea Peste 80 de angajați ai combinatului de alumină, fără locuri de muncă

01 Apr 2024 725

A cerut eșalonarea contribuțiilor restante aferente lefurilor pentru 2023 Primarul Cristian Radu jonglează iar cu salariile angajaților din administrația locală de la Mangalia! (DOCUMENT)

26 Mar 2024 1040

Decizie de ultimă oră în dosarul dintre Carmen Răducu și ITM Constanța. Iată ce au decis magistrații constănțeni

22 Mar 2024 902

Vești bune pentru militari! Guvernul majorează salariile personalului din MApN

21 Mar 2024 5988

Declarații de avere Constanța Camelia Dumitrache, șef serviciu în Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, avere și interese (DOCUMENTE)

20 Mar 2024 726

Municipalitatea trebuie să achite dr. Halichidis, fostul manager SCBI Constanța, salariile restante! Răspunsul Judecătoriei la contestarea executării (MINUTA)

13 Mar 2024 1107

Averea și interesele Adelei Mihalcea, director economic la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (DOCUMENTE)

05 Mar 2024 846

Primarul Radu Cristian spune că jumătate dintre aceștia nu au ce căuta în administrație Angajații Primăriei Mangalia nu și-au primit salariile de aproape două săptămâni

25 Feb 2024 4725

Declarații de avere Teodora Pintilie, director general adjunct la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, averea și interesele (DOCUMENTE)

14 Feb 2024 872

Birourile permanente au decis veniturile angajaților senatorilor și deputaților Cât câștigă un consilier parlamentar?

07 Feb 2024 845

Una dintre cele mai mari bănci din România a fost pusă la vânzare. Iată care este aceasta

01 Feb 2024 1592

Dr. Laurențiu Bădescu, fostul manager SAJ Constanța, pierde definitiv procesul deschis Agenției Naționale de Integritate! (MINUTA)

01 Feb 2024 1412

Procurorii DNA Constanța, sesizați pentru banii de pensii, de la Liceul Dimitrie Cantemir, din Babadag! Curtea de Conturi estimează un prejudiciu de aproape 2,15 milioane de lei (DOCUMENT)

31 Jan 2024 1176

Decizie aprobată în ședința Guvernului! Ce salarii vor avea directorii din învățământul preuniversitar

18 Jan 2024 950