În Constanţa nu-i ca-n Sydney!

Teodora_DUMI.jpgCum ar fi să fie şi Constanţa, ca o metropolă europeană care se vrea a fi, împărţită în cartiere, dar nu de orice fel, ci nişte cartiere specifice etniilor? În Sydney - Australia, de exemplu, există cartier franţuzesc, german, turcesc, chinezesc, vietnamez, chiar şi portughez sau brazilian.

Iar în fiecare dintre aceste cartiere există restaurante cu specificul respectivei etnii reprezentate, au tot felul de magazine care comercializează numai produse care vin din ţările pe care le deservesc şi acolo poţi trăi pe propria piele sărbătorile propriei naţiei. Aşa că, dacă ai chef, orice zi poate fi altfel, poţi să trăieşti în oraşul tău experienţe de neuitat, fără să mai dai bani pe avion şi cazare la hotel (pentru români, acestea trebuie să fie de cel puţin cinci stele). Având în vedere etniile care convieţuiesc în Constanţa, poate că o asemenea idee nu este bună, din toate punctele de vedere. De ce? Pentru că, probabil, unul dintre cele mai mici cartiere ar fi cel al românilor din tată în fiu. Dacă ne luăm după datele recensământului din 2002, tot mici ar fi şi cartierele maghiarilor, cu aproximativ 1.000 de locuitori, al ucrainenilor, germanilor, sârbilor, slovacilor, bulgarilor, grecilor, evreilor, cehilor, polonezilor, italienilor, armenilor (culmea!) şi chiar al chinezilor, cel mai interesant dintre toate, de unde ai ce cunoştinţe culturale şi gastronomice să-ţi însuşeşti. Dar, să trecem la cele trei mari aglomeraţii umane: turci, tătari şi, evident, romi - cu toate că, dacă s-ar face astăzi un recensământ, aceştia ar reprezenta etnia cea mai răspândită, mai ales că există şi turci-romi, maghiari-romi (ceangăi), dar şi români-romi, o specie foarte răspândită. Am să mă opresc asupra cartierului de romi şi, chiar dacă par a face o discriminare, cea discriminată în toată povestea ultimilor 10 ani sunt eu şi chiar fiecare român. Da, românii sunt cei discriminaţi în România! Păi, să vedem de ce... Romii fac scandal pe stradă noaptea şi niciun poliţist nu are curaj să le spună ceva, pentru că bastonul de la cingătoare ar putea să-i articuleze din încheietura mâinilor dibace ale romilor. Ce dacă în toate mijloacele de transport în care se urcă fac mizerie, dezastru, nu au bilet? Nimeni nu le spune nimic, de frică. Iar exemplele pot curge. De câte ori nu v-aţi dorit ca aceştia să aibă un cartier al lor, eventual împrejmuit cu sârmă ghimpată, să nu poată fugi de acolo? Eu vreau cartiere etnice în Constanţa şi dacă un viitor candidat la primărie îmi promite aşa ceva, eu îl votez!


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

mda

17 Jan, 2011 12:23

ok... un prim pas ar fi sa candidezi tu la primarie..cu siguranta te vor vota fooooaaaarte multi. O mare greseala am observat la tine ,de ce romi? incurajezi astfel de tampenii ? cartiere separate pe etnii este o diversiune perfecta pentru o urmatoare solutie si ultima :)

joe

17 Jan, 2011 00:42

District 9 :)

Articole asemanatoare

Cumpărări directe Constanța Primăria Cernavodă investește în servicii de proiectare pentru amenajarea unei bretele de legătură în cartierul Prund (DOCUMENT)

12 Apr 2024 607

Coloană de fum dens este observat în Tomis Nord, Constanța. Constănțenii se întreabă ce este (FOTO+VIDEO)

10 Apr 2024 3434

Primăria Constanța Continuă lucrările de reabilitare a carosabilului în cartierul Tomis Plus (GALERIE FOTO)

10 Apr 2024 438

Primăria Constanța Lucrările de reabilitare a carosabilului se extind pe străzile din cartierul Tomis Plus (GALERIE FOTO)

05 Apr 2024 437

Orașele cu cel mai bun scor de trai Află unde se află cartierul tău în topul calității vieții în municipiul Constanța (DOCUMENTE)

31 Mar 2024 6745

Editorial Constanța, orașul sensurilor unice... fără sens

22 Mar 2024 826

Metalica Pro Vest SRL obține un certificat de urbanism de la Primăria Constanța, pentru imobilul de pe strada Zorelelor

21 Mar 2024 861

Un adolescent de 16 ani, suspectat că ar fi dezumflat pneurile mai multor mașini parcate într-un cartier din Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO

03 Mar 2024 1263

Parc nou în Constanța, în memoria celor dragi trecuți în neființă (Galerie FOTO+VIDEO)

02 Mar 2024 6983

În Constanța Polițiștii locali au depistat patru indivizi care dețineau substanțe interzise

28 Feb 2024 501

PUZ pentru documentația de urbanism în Cartierul Compozitorilor nu se suspendă și nici nu se anulează (MINUTA)

27 Feb 2024 758

Primul modul de parcări biciclete este disponibil pentru o parte din locuitorii Tulcei

22 Feb 2024 727

Primăria Poarta Albă, județul Constanța Au început lucrările pentru viitorul bloc de locuințe tip ANL

20 Feb 2024 668

UPDATE Apă oprită la robinete din cauza unei avarii, în localitatea Mihail Kogălniceanu, județul Constanța

15 Feb 2024 584

Constanța Primarul Vergil Chițac despre relocarea cartierului social Henri Coandă - „Elaborăm documentația de urbanism pentru un teren situat în zona industrială“

14 Feb 2024 1210