Început de an şcolar, cârpit din banii părinţilor!

Un nou an şcolar va începe în scurt timp. Unii dintre dumneavoastră aveţi copii la şcoală, alţii, nepoţi, fini sau cunoştinţe. Vouă vi se adresează acest material, dar, în egală măsură, autorităţilor care ar trebui să asigure condiţii decente pentru învăţământul obligatoriu.
 
Dincolo de felul în care ar trebui să ne acomodăm copiii cu ideea de şcoală, trebuie să recunoaştem că şi în 2016 începutul de an şcolar rămâne o provocare pentru fiecare părinte. Odată cu şcoala va începe şi goana după manualele pe care statul ar trebui să le ofere gratuit. Dar nu se întâmplă aşa, iar părinţii se văd nevoiţi să le cumpere, ca să aibă copiii din ce învăţa. În cazul în care părintele unui elev de clasa a IX-a, de exemplu, are norocul de a găsi toate manualele necesare, trebuie să plătească pentru ele aproximativ 170 de lei. Asta în condiţiile în care se presupune că deja Inspectoratul Şcolar Judeţean ar fi trebuit să se îngrijească deja de soarta manualelor.
 
Licitaţiile au fost făcute, partea proastă este că, de cele mai multe ori, manualele reeditate conţin greşeli gramaticale sau sunt învechite ca informaţie. Cu puţin efort financiar din partea părintelui, manualele vor fi la timp pe biroul elevilor, la fel şi rechizitele. Că doar nu se va baza bietul părinte pe „ajutorul chior” al Primăriei. N-o spun cu răutate, o spun în cunoştinţă de cauză. Pentru elevii din clasele I – IV, ghiozdanul echipat cu un bloc de desen 16 file tip A4, cinci caiete A5 tip dictando – 48 de file, cinci caiete A5 tip matematică – 48 de file, acuarele cu 18 culori în cutie de plastic cu capac şi un penar cu fermoar, complet echipat, ajunge fix jumătate de semestru. Pentru elevii din clasele V – VIII, cele cinci caiete A4 tip dictando – 60 de file, cinci caiete A4 tip matematică – 60 de file, un penar şi o trusă de geometrie sunt suficiente pentru orele de meditaţie sau de pregătire extraşcolară.
 
Probabil autorul acestui „ghiozdan magic” ori nu are copii la şcoală, ori l-a încropit la mişto! La aproape fiecare disciplină, elevul are nevoie de cel puţin un caiet de clasă, caiet de temă, mapă de proiect, caiet de însemnări, ş.a.m.d. Dar se presupune că nu am făcut copii ca să-i lăsăm în grija Primăriei! Aşa că trecem peste… Uniforma, deşi nu mai este obligatorie, în conformitate cu statutul elevului, există la nivelul fiecărei şcoli şi este tare bine că se întâmplă aşa! În funcţie de modelul ales, uniforma mai uşurează portofelul părintelui de unul - două milioane de lei.
 
Şi începe şcoala! Uneori, după renovare, managerii şcolilor uită să mai cumpere bănci sau scaune. Alţi manageri de şcoli nu cer nimic, de frica repercusiunilor asupra mandatului lor, şi lasă şcoala să „cadă”! Alteori, se merge pe vechiul mobilier, însă este percepută cotizaţia pentru fondul clasei sau al şcolii, în vederea asigurării bunei desfăşurări a unui nou şi fericit an şcolar pe banii părinţilor!
 
În ţara lui „nu sunt bani” sunt însă mii de posturi de consilieri, parlamentari, directori, preşedinţi care nu coboară niciodată în şcoală să-i cunoască neajunsurile şi se limitează să critice legea alocării costurilor per elev - cea mai mare gogomănie legislativă, făcută din pix, fără date relevante.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Activități preventive ale polițiștilor în incinta școlilor din Constanța

28 Mar 2024 370

Județul Constanța Brigada 9 Mecanizată „Mărășești” continuă promovarea carierei militare în școli (GALERIE FOTO)

15 Mar 2024 450

Acțiune a polițiștilor în apropierea școlilor din Constanța. Au fost aplicate amenzi

08 Mar 2024 583

Activități ale polițiștilor în școlile din județul Constanța. Ce au învățat cei mici

07 Mar 2024 423

Polițiștii din Constanța, în acțiuni de prevenire a violenței în școli

05 Mar 2024 526

Abuz sexual asupra unui elev, la o școală din București. Minorul ar fi fost agresat a doua oară

04 Mar 2024 585

Simularea Evaluări Naționale 2024 Ierarhia școlilor din județul Constanța în funcție de media probelor. Colegiul Naţional „Mircea Cel Bătrân“, în fruntea clasamentului

04 Mar 2024 2606

Învățământ Constanța Componența consiliului de administrație de la Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu“

24 Feb 2024 839

Învățământ Constanța Componența consiliului de administrație de la Colegiul Național „Mihai Eminescu“

22 Feb 2024 637

În Constanța Acțiuni de prevenire a bullying-ului în școli

21 Feb 2024 473

Învățământ Constanța Componența consiliilor de administrație ale unităților școlare din Constanța. Lista consilierilor locali și școlile de care sunt responsabili (DOCUMENT)

21 Feb 2024 810

Licitații Constanța Logi Bic SRL va dota, cu peste 100.000 de euro, unitățile școlare din comuna Nicolae Bălcescu (DOCUMENT)

19 Feb 2024 634

Acțiuni ale poliției în unitățile de învățământ preuniversitar

18 Feb 2024 413

Activități preventive ale polițiștilor, în școli din Constanța

13 Feb 2024 696

Razie a polițiștilor în zona școlilor din municipiul Constanța! Au fost aplicate mai multe amenzi

08 Feb 2024 664