Închiderea repartitoarelor, neconstituţională!

Am ajuns să trăim şi să auzim şi de Legea caloriferelor. După ce tot românul s-a arătat încrezător în câştigurile pe care le-ar putea obţine odată cu montarea repartitoarelor, s-a grăbit să culeagă roadele unei astfel de soluţii care, în definitiv, s-a dovedit a fi păgubitoare. Dar iată că după ani de la îmbrăţişarea mai mult sau mai puţin entuziastă a acestei metode, s-a trezit un şef al ANRSC să ne spună cum să le folosim, semn că nu le-am înţeles bine rostul lor... constituţional! „Citiţi articolul 44 din Constituţie. Să-l respectăm! E pe asigurarea confortului oamenilor şi sănătatea clădirilor”, ne avertizează preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), Doru Ciocan, oferindu-ne lecţii în privinţa folosirii corecte a repartitoarelor.

Preşedintele ANRSC explică şi de ce avem nevoie de Legea caloriferelor. El, în numele a zeci de reclamanţi, vrea să fie interzisă prin lege închiderea caloriferelor în apartamentele cu repartitoare, pe motiv că „şmecheria” de a beneficia de căldura venită prin pereţi de la vecini şi de a te încălzi prin pereţi, ar fi o încălcare a Constituţiei, în legătură cu care s-au primit numeroase plângeri.
În final, totul se rezumă la bani, banii pe care RADET-ul nu-i încasează odată cu închiderea repartitoarelor, şi pe care doreşte să-i obţină cu orice preţ, în cazul nostru intrând cu forţa în casele oamenilor. „Poţi să pleci şi la Paris, nu contează!”, spune Ciocan... trebuie să ţii repartitoarele deschise şi bineînţeles trebuie să plăteşti pentru încălzire.

Din dorinţa de a proteja sistemul centralizat de încălzire, ale cărui zile sunt numărate, oficialii inventează pe bani publici legi precum cea a caloriferelor. Situaţia le-a scăpat de mult de sub control. Şi nu ar fi ajuns astăzi inventatori, dacă ar fi făcut investiţii în reţeaua de distribuţie a energiei termice care să împiedice prezenţa unui cost mare al gigacaloriei. Tocmai aceste neajunsuri i-au determinat pe mulţi să caute surse alternative de încălzire. Iar cu Legea caloriferelor românii vor avea un motiv în plus să părăsească sistemul centralizat şi să găsească acea alternativă care să le permită să facă ce vor în casa lor şi să plătească exact cât consumă.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Data până la care Camera Deputaţilor a amânat obligativitatea montării repartitoarelor în apartamente

07 Dec 2021 1108

Guvernul României ne liniștește în privința montării obligatorii a repartitoarelor de căldură

14 Apr 2016 8615

Revista presei locale

25 Sep 2015 1967

Revista presei locale

22 Jan 2015 1741

Revista presei locale

18 Sep 2014 2201

Revista presei locale

17 Sep 2014 1595

Isteria repartitoarelor din faţa uşii Liviu Popa, director RADET - „Ar fi necesară modificarea instalaţiilor interioare“

17 Sep 2014 4508

Revista presei locale

16 Sep 2014 1749

Toți locatarii, obligați să-și monteze repartitoare de costuri!

10 Sep 2014 1902

Contorizarea individuală din Capitală aduce Primăriei economii anuale de peste 13 milioane euro

12 Jun 2013 1161