Editorial

Internati sistemul sanitar!

corina_editorial.jpgPresa centrală titra ieri: „Bazac taie sporurile angajaţilor de la leprozeria Tichileşti". Şi mă întreb... leproşi sunt ei, cei de la Tichileşti, sau cei care populează scaune udate de frica lipsei de bani?

Bun, criza ne paşte pe toţi. Este o realitate. Şi, din câte se pare, urgia nu ne-a lovit încă. Va fi din ce în ce mai rău. Toată lumea ia măsuri anti-criză. Măsuri motivate, aşteptate şi înţelese. Angajatorii îşi fac griji pentru afacerile lor, salariaţii se tem pentru locurile de muncă, mii de oameni sunt concediaţi. Însă... dragii mei, sănătatea nu este un loc de muncă. Oamenii din sănătate nu ar trebui să fie trataţi ca nişte leproşi, nu ar trebui să fie consideraţi roboţi capabili să facă suturi şi să dea tratamentul vindecător. Mai presus de orice, medicii sunt oameni. Am blamat de prea multe ori sistemul sanitar românesc pentru a mă da vreo fană de-a lui acum. Am hulit, în nenumărate rânduri, întâmplările macabre petrecute în sănătate, am înjurat în gând şi am urlat înlăuntru-mi. Dar am realizat că nimic nu poate fi schimbat. Însă, un fapt mi-a deschis ochii, mintea şi sufletul. Imaginaţi-vă o sâmbătă seară de mijloc de februarie... frigul încă ne mai sperie. Spitalul este sumbru. Urgenţa copii supraaglomerată, iar pe secţie, medicul de gardă abia mai face faţă. „Crede-mă că nu mai suport, spune femeia în halat alb, cu stetoscopul atârnând la gât. Şi parcă firavul obiect îi împovărează mersul. „Mă doare capul, mi-e rău, sunt singură pe gardă şi am un copil internat în stare foarte gravă, cu care ar trebui să stau mereu. Am încă vreo patru cazuri grave. Cum pot eu să am grijă de toţi?", răsuflă greu şi continuă: „Ştiţi că, acum câteva luni, s-a pensionat un coleg? A făcut comoţie la o săptămână după ce s-a lăsat de muncă. Altă colegă a făcut infarct în ultima zi de gardă, înainte de a se pensiona. Suntem doar câţiva care facem de gardă şi nu mai rezistăm. Am de stat toată noaptea şi mi-e frică să nu mi se facă rău". Da, aşa este... au şi medicii problemele lor, fac şi ei multe nefăcute, dar ăsta este un tratament inuman. Şi să le mai şi tai din sporuri este de-a dreptul crud. Vrem un sistem sanitar sănătos? Nu-l vom avea niciodată. În momentul ăsta este mai lepros decât leproşii de la Tichileşti. Internaţi-l, domnule Bazac!

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

A început montarea indicatoarelor rutiere Mai multe străzi din cartierul Coiciu devin străzi cu sens unic

06 Aug 2019 549

Atenție, șoferi! Sensuri unice în cartierul Coiciu din Constanța. Vezi noua configurație a străzilor!

05 Aug 2019 865

Virgil Coman, un istoric dobrogean plecat prea devreme dintre noi

05 Aug 2019 1769

Atenție, șoferi! De săptămâna viitoare, începe resistematizarea rutieră a cartierului Coiciu din Constanţa

01 Aug 2019 2661

Primăria Constanţa Se reabilitează un tronson de pe strada Baba Novac! Nu parcați autoturismele în zona în care se lucrează

26 Jun 2019 547

Trombă uriaşă, surprinsă la Marea Neagră (video)

19 Jun 2019 2007

Atenţie constănţeni! Parcările rezidențiale, destinate şoferilor până la ora 17.00

19 Jun 2019 1645

Atenţie unde parcaţi! Continuă ridicarea maşinilor parcate neregulamentar în Constanţa (galerie foto)

29 May 2019 785

Poliţiştii locali din municipiul Constanţa au ridicat 72 de autoturisme parcate neregulamentar

23 May 2019 531

Şoferi, atenţie unde parcaţi! Câte autovehiculele oprite neregulamentar au fost ridicate de Poliţia Locală Constanţa

13 May 2019 387

Atenție unde parcați! Se reabilitează trotuarele pe strada Baba Novac din Constanța

06 May 2019 659

Atenție unde vă parcați mașinile! Continuă lucrările de asfaltare a străzilor din Constanța

03 May 2019 890

Atenție unde vă parcați mașina! Polițiștii locali din Constanța au ridicat mai multe mașini parcate neregulamentar (galerie foto)

24 Apr 2019 548

Atenție unde parcați! Mai mulți șoferi sancționați la Constanța pentru parcarea pe locurile destinate persoanelor cu handicap (galerie foto)

19 Apr 2019 690

Premoniţie? Uluitorul mesaj al judecătoarei Mihaela Şerban, de la Curtea de Apel Constanţa, cu o lună înainte de accident

25 Mar 2019 9870