Editorial

Întoarcerea la școală în pandemia de Covid-19, din buzunarul părinților plătitori de taxe și impozite

  • Începutul de an școlar este una dintre cele mai mari provocări ale părinților și copiilor
  • Așa cum au anunțat foarte târziu reprezentanții ministerelor Sănătății și Educației, criteriul epidemiologic este cel în baza căruia unităţile de învăţământ își vor deschide porțile
  • La nivelul județului Constanța școala va începe în scenariu verde, cu excepția localității Cuza Vodă, unde cursurile vor fi predate, deocamdată, online
  • Decizia a fost luată strict de instituțiile-prelungiri în teritoriu ale ministerelor mai sus menționate, în condițiile în care mulți profesori sau părinți ar fi optat mai degrabă pentru scenariul galben –cel privind un risc mediu
  • Cu mici excepții autoritățile locale pot asigura, din mers necesarul de fonduri pentru achiziția de materiale de protecție, stocul de dezinfectanți
  • Acești bani reprezintă tot contribuția părinților, provenite evident din taxele și impozitele locale plătite
 

Începutul de an școlar este una dintre cele mai mari provocări ale părinților și copiilor.
Anul acesta, pe fondul pandemiei de Coronavirus, care ne-a schimbat rutina de zi cu zi, ne-a pus la încercare capacitatea de a ne adapta, ne-a arătat vulnerabilitățile, provocarea este mult mai mare.
Așa cum au anunțat foarte târziu reprezentanții ministerelor Sănătății și Educației, criteriul epidemiologic în baza căruia unităţile de învăţământ își vor deschide porțile sunt unul dintre cele trei scenarii este rata incidenţei cumulate  - numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.
La nivelul județului Constanța școala va începe în scenariu verde, cu excepția localității Cuza Vodă, unde cursurile vor fi predate, deocamdată, online.
Decizia a fost luată strict de instituțiile-prelungiri în teritoriu ale ministerelor mai sus menționate, în condițiile în care mulți profesori sau părinți ar fi optat mai degrabă pentru scenariul galben –cel privind un risc mediu.
În acest caz, prioritate să meargă la şcoală aveau preşcolarii, elevii din clasele 0-4, dar şi elevii din anii terminali. Restul claselor pot face ore online, însă vor merge şi la şcoală, prin rotaţie.
Și dacă profesorii au suficiente organisme și asociații prin care vocea lor poate fi auzită, în calitatea noastră de părinți suntem responsabili pentru sănătatea, siguranța și bunăstarea copiilor noștri.
Atunci când copiii participă la cursurile organizate în sistemele de învățământ publice sau private, sănătatea și siguranța acestora trebuie garantate. De altfel, dreptul la ocrotirea sănătății și dreptul la viață constituie unele dintre drepturile fundamentale garantate de articolele 32 și 34 din Constituția României și ele presupun adoptarea unor politici coerente care să fie în măsură să confere materialitate acestora. 
Măsurile care se discută a fi implementate pentru începerea anului școlar și care înclină cu preponderență înspre scenariul participării efective a elevilor la cursuri sunt de natură a atenta la dreptul la sănătate și chiar la dreptul la viață al elevilor, profesorilor și tuturor celorlalte persoane cu care aceștia vin în mod evident în contact, în condițiile în care, cu mici excepții autoritățile locale pot asigura, din mers necesarul de fonduri pentru achiziția de materiale de protecție, stocul de dezinfectanți ș.a.m.d. Până vin banii de la Guvern, se va face 2021!
În cazurile fericite, ale municipiilor sau marilor orașe, unde bugetele permit alocări pentru aceste operațiuni, banii reprezintă tot contribuția părinților, provenite evident din taxele și impozitele locale plătite .
De săptămâni întregi, onor Guvernul a analizat și răs-analizat, pentru ca în final, cu mai puțin de o săptămână înaintea redeschiderii efective a anului școlar să arunce în cârca autorităților responsabilitatea.
Nu mai vorbim despre faptul că este total neprincipial să se amestece școala cu procesul electoral, aflat în plină  desfășurare!
Nu i-am văzut pe domnii aflați la guvernare, să se grăbească și să urgenteze achiziția de tablete și laptopuri. Mai mult, au preferat să anuleze licitația și să oblige copiii să revină în bănci. Școala începe pe 14 septembrie iar tabletele vor ajunge la beneficiari abia prin noiembrie, ca idee...
Cine va răspunde în eventualitatea unui nou episod pandemic, de necontrolat? Guvernul? ministrul Sănătății, primarul, inspectorul școlar general sau șeful Direcției de Sănătate Publică? Nu prea cred.

În condițiile în care efectiv, școlile sunt nepopulate încă din luna martie a.c., toți, absolut toți factorii implicați în procesul educațional au avut la dispoziție tot timpul din lume să pregătească cum se cuvine și nu, pe genunchi, redeschiderea cursurilor.
Cu patru zile înainte să sune clopoțelul, în școli, nu există separatoare, destui profesori, viziere, suficiente echipamente IT, există unități neconectate la internet și  care n-au abonamente pentru zoom sau alte aplicații similare iar profesorii nu au fost pregătiți pentru lecțiile online.
Dar cine să se gândească la asta? Evident, doar noi părinții!

 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Unde-i parastas e cu amendă, unde-i întrunire electorală – se poate

19 Oct 2020 2254

Editorial Coronavirus a ajuns și la Moș Crăciun

17 Oct 2020 2656

Editorial Fii prezent în viața ta! Este foarte important

12 Oct 2020 2501

Editorial Când moartea ne ia prin surprindere

10 Oct 2020 3149

Editorial În zi de grație! Când buturuga mică răstoarnă carul mare

05 Oct 2020 2773

Editorial Zâmbetul – un limbaj universal la îndemână!

03 Oct 2020 2674

Editorial Cum s-a schimbat Constanța, după votul politic de duminică?

01 Oct 2020 3625

Editorial Ce-am avut și ce-am pierdut

28 Sep 2020 3584

Editorial Turismul intern, la mare căutare în pandemie

26 Sep 2020 2755

Editorial Lupta, pentru putere, se termină duminică. De luni ce va fi?

24 Sep 2020 2900

Editorial Grija față de propria persoană, un drept psihologic, nu o dovadă de narcisism

21 Sep 2020 2289

Editorial Pentru unii, mumă, pentru alții, ciumă. Masca de protecție și standardele duble ale politicienilor

19 Sep 2020 2506

Editorial Septembrie, Luni.

14 Sep 2020 2309

Editorial Ce vremuri de restriște! Începutul școlii în vreme de pandemie, baubaul familiilor

12 Sep 2020 3142

Editorial Părinții de pe bancă!

07 Sep 2020 2701