Editorial Matematică de gen - ecuație incompatibilă

 
Femeile sunt obișnuite să fie numite „sexul slab“ (în cazurile mai fericite – sexul frumos), pentru că nu avem înălţimea şi forţa fizică a bărbaţilor (pe bune?! Am văzut recent o încercare de a-i face pe bărbați să simtă durerile travaliului. Nu am mai râs așa de mult), nu avem rezistenţa lor şi nici capacitățile lor de a citi și interpreta o hartă (ar fi o idee să le dăm exponenților sexului tare o hartă cu raioanele dintr/un supermarket. Să vedem cum se descurcă). Unele dintre noi s-au resemnat să se simtă inferioare şi să înghită în sec de câte ori li se aminteşte că „suntem rupte din coasta bărbatului“ (Oare pe primul bărbat al omenirii l-a durut fractura costală la fel de tare ca pe cei care au simțit pe pielea lor travaliul?).
 
Hai să fim serioşi! De acord, din punct de vedere fizic suntem constituiţi diferit. Care ar mai fi fost atunci famercul? Ne naştem nevinovaţi şi egali, diferenţierea între sexe o face modul în care suntem percepuţi, mai târziu, de societatea care ne obligă la fixarea unor standarde inegale. Ne diferenţiază educaţia, modul în care fetele sunt crescute în idea că „nu pot exista prin ele însele, că bărbatul este mai inteligent“. Bărbaţii au fost, se pare, primii preocupați să dovedească faptul că al femeii creier este mai mic decât al bărbaţilor, dar cum rămâne rezultatul dacă e să raportăm la greutatea totală a corpului?  Dacă greutatea și dimensiunea contează în acest sens, e ca și cum am spune că, elefantul ori cașalotul au creierul mai greu decât al bărbaţilor și deci mai multă inteligență.
 
Inteligenţa nu ţine de sex, indiferent de diferenţele structurale dintre cele două sexe, performanta intelectuală se obţine numai printr-un permanent exerciţiu al creierului, la care, să admitem, ambele sexe au acces. Numai că, prin prisma educaţiei şi a îndoctrinării la care au fost supuse de mici, femeile pierd timp şi energie pentru că rezolva chestiuni mărunte care le îndepărtează de la performanţă. Apropo, v-ați uitat de curiozitate peste manualele școlare ale elevilor din ciclul primar? Ar trebui. Pare că discriminarea de gen e o nouă materie predată.
 
Nu, nu fac parte din mişcare feministă şi nu pretind că femeile ar fi superioare sau inferioare bărbaţilor. Nu pot fi nici măcar egale cu aceştia. Pur şi simplu nu încape comparaţie între cele două sexe. E ca şi cum ai încerca să aduni mere cu pere. Mai bine ar fi acceptăm ca 2+4 este egal și cu 1+5.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Conferința Națională a Experților în Egalitate de Șanse, găzduită de Universitatea Maritimă din Constanța

12 Dec 2023 767

Gică Hagi, concluzii după înfrângerea cu 1-3 în fața lui CFR Cluj - „Trebuie să schimbăm ceva”

01 Nov 2023 901

Un deputat de Constanța de la USR PLUS deschide un cabinet parlamentar la Medgidia

21 Aug 2021 3682

„Vă vedem, vă respectăm, împreună acționăm!“ 8 mai – Ziua egalității de șanse între femei și bărbați. Cum va fi marcată

08 May 2020 1753

NEDISCRIMINAREA ȘI EGALITATEA DE ȘANSE Noțiuni abstracte?

14 Aug 2018 1483

Comunicat de presa - Senat - Comisia pentru egalitate de sanse - 8.04.2016

08 Apr 2016 2663

Arhiepiscopia Tomisului cumpără servicii de formare profesională şi de catering

21 Jul 2015 2025

Violenţa domestică ajunge la... Departamentul Egalităţii de Şanse

19 Jun 2015 1698

Comisia pentru egalitatea de şanse

21 Apr 2015 1274

MAE salută marcarea a Zilei Internaţionale pentru Eliminarea Violenţelor împotriva Femeilor

25 Nov 2014 1907

Dragoş Vasile Pelmuş, numit secretar general al Departamentului pentru Egalitate de Şanse

23 Oct 2014 5982

Primăria Constanţa lansează proiectul „Măsuri integrate pentru egalitate de şanse”

18 Aug 2014 2110

Eveniment important mâine la Univeristatea Spiru Haret din Constanţa

08 Aug 2014 4606