Mediul virtual, o simplă iluzie


Suntem permanent grăbiți, pe fugă în tot ceea ce facem. Însă ne facem permanent timp, în orice împrejurare, să deschidem Facebook-ul.
 
Mulți dintre noi petrec în fiecare zi mult timp pe platformele de socializare. Navigăm pe paginile de Facebook ale prietenilor sau ale persoanelor pe care le admirăm profesional, pentru a fi mereu informați.
 
Deseori însă, după zeci de minute petrecute în mediul online, ni se întâmplă să devenim triști. De ce? Pentru că apăsarea pe like sau love a devenit un comportament automatizat.
 
Dăm like unor postări la care prietenii noștrii au dat like. Din când în când, mai comentăm, pentru a fi și noi prezenți. Postăm fotografii în care zâmbim mereu sau care surprind doar momentele noastre de fericire (veridice sau mai puțin veridice, din păcate).
 
Mediul virtual, pentru mulți dintre noi, este acel loc în care putem fi cine vrem noi să fim. Alegem să purtăm o mască ce ne ajută să nu ne arătăm „imperfecțiunile“ și uităm că oamenii față de care ne simțim cel mai apropiați, nu sunt cei perfecți. Nu sunt cei care zâmbesc mereu. Nicidecum.
 
Nu sunt cei a căror zi e mereu plină de soare și de realizări. Umanul și imperfecțiunea sunt lucrurile care ne atrag cel mai mult la cineva. Însă, din păcate, nu conștientizăm acest lucru.  
 
Ce spun psihologii despre relația noastră cu platformele de socializare? Că, dacă ar fi să alegem un status al relației, am scrie „it’s complicated“.

Studiile de specialitate ne arată faptul că, atunci când nu suntem prezenți în mediul online, simțim că ne scapă ceva. Parcă nu suntem noi. Verificând activitatea prietenilor și ultimele postări de pe grupurile de discuții, ne calmăm această teamă, și dobândim sentimentul de control asupra situației. Parcă totul e ca la început, și ne simțim securizați, ne simțim în zona safe, în zona de confort.

 
Acest comportament de a verifica constant ce se întâmplă pe Facebook, are ca principală funcție, scăderea nivelului de anxietate. Ne simțim liniștiți atunci când suntem la curent cu ce se întâmplă.
 

Navigarea printre statusuri optimiste, poze din vacanțe, momente fericite în familie postate de prietenii sau cunoscuții noștri, ne vor face de cele mai multe ori să ne comparăm cu aceștia.
 
Ce putem noi să facem? În primul rând, putem conștientiza faptul că utilizarea platformelor de socializare ne poate afecta starea de bine. Acest lucru ne va motiva să ne analizăm propriul comportament în mediul online.
 
Studiindu-ne gândurile și emoțiile, putem identifica momentul în care avem nevoie să ne deconectăm. De asemenea, putem evita să ne comparăm cu alții, învățând în schimb să ne comparăm cu noi înșine, cei de ieri, evaluându-ne astfel progresul personal.
 
 
 

 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

La Universitatea „Ovidius” Constanța se va lansa volumul „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”

14 Apr 2024 493

Doliu în lumea literară românească. A murit criticul Dan Cristea

13 Apr 2024 507

Președintele PNL, Nicolae Ciucă „Sunt sigur că, pe 9 iunie, echipa liberală din Constanța va ieși învingătoare“

12 Apr 2024 630

Primarul Vergil Chițac - „Mi-am asumat, am făcut. Investiții în cultura și în sportul din Constanța (GALERIE FOTO)

11 Apr 2024 496

Doliu în lumea artistică din Tulcea. Un important coregraf a decedat

11 Apr 2024 474

Baschet Turneul final la categoria Under-17, Grupa Valorică B, în desfășurare la Constanța

10 Apr 2024 466

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 10 aprilie 2024

10 Apr 2024 278

Salariul minim pe economie crește de la 1 iulie! Anunț de ultimă oră a ministrului muncii

09 Apr 2024 794

Teatrul de Stat Constanța caută colaboratori pentru proiectele derulate pe perioada verii. Unde trimiți CV-ul

09 Apr 2024 450

Primarul Constanței, Vergil Chițac, anunță că a început noi lucrări

08 Apr 2024 5292

Ministrul Alexandru Rafila, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății „Prevenția rămâne cea mai bună strategie în lupta împotriva bolilor”

07 Apr 2024 386

Primarul Vergil Chițac - „Îmi doresc să pot finaliza proiectele începute în Constanța“ (VIDEO)

06 Apr 2024 759

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu -04 aprilie 2024

04 Apr 2024 332

Viitorul stadion de la Constanța Ministrul Adrian - Ioan Veștea - „Am trimis către Guvernul României memorandumul de finanțare“

02 Apr 2024 1640

Primarul municipiului Constanța - „Proiectele noastre, ale constănțenilor, continuă!“ (VIDEO)

02 Apr 2024 738