Editorial O altă faţă a corupţiei. „Mogulii“ de presă şi manipularea fără scrupule prin mass-media

Odată cu arestarea lui Marian Vanghelie pentru presupusa mită colosală de 500 de milioane de euro, România a mai făcut încă un pas „decisiv“ pentru a se „califica“, definitiv, printre cele mai corupte ţări din lume... Fireşte, acuzaţiile procurorilor trebuie probate temeinic şi confirmate de sistemul de justiţie. Dar numai gândul că o bună parte dintre acuzaţii ar putea fi adevărate pe mine, personal, mă dezgustă şi mai mult...
 
Însă nu despre fenomenul corupţiei care macină societatea românească, precum cancerul trupul unui om, vreau să mă leg acum. Pentru asta există leac, iar acela, singurul testat până acum şi care sper să dea rezultate, este o „procedură“ eficientă, conform ultimelor „teste de laborator“, care bate „chimioterapia şi transplanturile politice“: DNA.
 
DNA a început, şi bine face că perseverează, o vânătoare fără precedent istoric pe plaiuri dâmboviţene a corupţilor. DNA a arestat parlamentari, foşti miniştri, primari, aleşi corupţi, ba până şi pe şefa anti-mafia. DNA a devenit un Corrado Cattani din „La Piovra“, păstrând proporţiile şi diferenţa dintre mafia siciliană şi mafia politică din România. Şi bine face! DNA emite comunicate oficiale cu percheziţii, audieri, reţineri şi propuneri de arestare. Cetăţeanul, contribuabilul, omul simplu TREBUIE să afle cine l-a furat, cine şi-a bătut joc de votul său, cine l-a înşelat cu promisiuni deşarte ori cine profită prin practici josnice de ceea ce a mai rămas din zestrea poporului.
 
DNA dă drumul în presă, însă, cu bună ştiinţă sau involuntar, pe filiere indirecte, unor stenograme din convorbiri telefonice interceptate în dosare, documente care se pot întoarce împotriva scopului de a demasca hoţii în favoarea presupusului infractor şi pot afecta, colateral, organisme ale statului de drept, printre acestea numărându-se şi instituţiile media.
 
Numai că jocul pervers al politicienilor corupţi a atras, de ani buni, o parte a presei în jocurile obscure de „coafare“ a imaginii publice a unor indivizi pătaţi, pe de o parte, dar şi de defăimare a unor persoane publice care au îndrăznit să scoată „gunoiul de sub preş“.
 
Cazul realizatorului TV Rareş Bogdan frapează prin însuşi modul de prezentare şi abordare întâlnit la diverse televiziuni şi publicaţii, după ce clujeanul ar fi apărut în stenogramele DNA ce redau o conversaţie în care Marian Vanghelie s-ar fi folosit de relaţia de amiciţie cu jurnalistul pentru a interveni pe lângă preşedintele Klaus Iohannis.
 
Primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, a afirmat că niciodată nu a dat bani sau alte foloase drept mită, nici el și nici prin intermediari, unui jurnalist sau vreunui alt om de presă, „cu atât mai puțin lui Rareș Bogdan“. La scurt timp după ce echipa de comunicare a lui Marian Vanghelie a postat pe o reţea de socializare acest mesaj, jurnalistul Rareș Bogdan a reacționat, pe aceeaşi rețea de socializare.
 
„În cele din urmă trebuie să ai încredere că adevărul iese la iveală întotdeauna. Nu sunt deloc supărat pe cei care nu au avut încredere în mine, dar le MULȚUMESC din suflet celor care nu au crezut o iotă din făcătura ordinară de la Ghiță TV. Îi anunț pe această cale că acționez în judecată postul lui Ghiță și Ponta cerând exact daune de «350.000 de euro», adică sumainvocată ticălos de Ghiță TV!“, a scris Rareș Bogdan, pe un cont de socializare. 
 

Acum, fiecare poate trage concluziile sale, ancheta în cazul Vanghelie fiind în fază incipientă. Grav este altceva: grupuri de presă controlate de moguli media condamnaţi sau cercetaţi penal au speculat imediat frânturi din stenogramele „scăpate“ de DNA în spaţiul public şi l-au „pus la zid“ pe Rareş Bogdan, afirmând răspicat, nu încercând doar să inducă ideea, că acesta ar fi beneficiat de sume colosale de la suspectul de corupţie Marian Vanghelie...
 
Nu mă erijez în apărătorul lui Rareş Bogdan în mass-media. Îl stimez şi îl apreciez ca jurnalist şi ca om de televiziune. A avut, poate, prin postul de televiziune la care lucrează, o contribuţie însemnată la câştigarea alegerilor de către Klaus Iohannis. Vă reamintesc atât: există două televiziuni de ştiri aservite şi care deservesc interesele social-democraţilor de ani de zile. Cu toate acestea, Victor Ponta a pierdut alegerile, deşi pe canalele amintite i s-au ridicat şi continuă să i se ridice osanale mai ceva ca lui Ceauşescu înainte de 1989. Iohannis a câştigat alegerile cu votul românilor din ţară şi din diaspora şi, ATENŢIE, sprijinit de celelalte două televiziuni de ştiri care NU au avut un parti-pris cu Iohannis, ci nu l-au vrut pe Ponta!

 
Cred că a sosit momentul (sau este pe aproape) când manipulările josnice cu mijloacele mass-media se apropie de sfârşit şi în România. Deplâng situaţia unor jurnalişti, redactori şi reporteri de la trusturile în care li se bagă pumnul în gură şi trebuie să „cânte“ exclusiv cum cântă mogulul. Cunosc personal zeci de jurnalişti de valoare cu care am colaborat de-a lungul anilor sau am fost chiar colegi în instituţii de presă din Constanţa, ziarişti care, acum, pentru un pumn de bani, sunt obligaţi să comită josnicii ca şi cea comandată în cazul amintit.
 
Important este ca DNA să nu se lase manipulată de politicieni, servicii ori oameni de afaceri. Însă şi mai IMPORTANT este ca informaţiile furnizate să nu dea posibilitatea escrocilor, fie că sunt politicieni corupţi, miliardari de carton sau moguli de presă, să le exploateze pentru interese subversive...

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.