Pompierii anchetați de procurorii militari și gluma cu micuții care nu mâncau pentru că nu aveau ce


Circulă un banc în perioada sărbătorilor de iarnă, unul plin de umor negru care ar putea să îi ofenseze pe mulți dar care, totodată, este des întâlnit în viața de zi cu zi.

Așa... Anecdota spune că Moș Crăciun se duce într-o săracă țară africană, în perioada Crăciunului. Acolo, îi găsește pe copii plângând și îi întreabă: „Ce se întâmplă, copilași, de ce plângeți?“. Ei îi răspund, printre lacrimi: „Moș Crăciun, știi, noi nu mâncăm!“. Iar Moș Crăciun le spune: „Nu mâncați?! Copiii răi ce sunteți! Nici cadouri nu primiți!“

Ei bine, mie îmi pare foarte asemănătoare, dintr-un anumit punct de vedere, tragedia de la Constanța cu acest banc plin de umor negru, cum spuneam. Mă refer la situația în care o femeie și-a pierdut viața după ce a ieșit pe geamul balconului aflat la etajul al șaselea, pentru a scăpa de flăcările ce îi cuprinseră apartamentul.

Pompierii sosiți la intervenție, cei care își pun efectiv viața în joc cu fiecare misiune, sunt cercetați și „certați“ pentru că nu dispun de dotări, pentru că scara de intervenție la înălțime era stricată, pentru că nu sunt suficient de mulți, pentru că nu sunt suficient de rapizi etc., etc.

Și, personal, nu pot să nu văd asemănarea dintre bancul în care Moș Crăciun îi certa pe copiii care nu mănâncă și nu le mai dădea nici cadouri, ignorând total faptul că cei mici nu mâncau pentru că nu aveau ce.

Așa și cu pompierii noștri: „Nu aveți dotări pentru intervențiile riscante?! Pompieri răi ce sunteți! Primiți și sancțiuni!“.

Aș vrea ca ceea ce descriu în acest editorial să rămână la nivelul de anecdotă și teatrul absurdului să nu fie transpus în realitate.

Din păcate, însă, trăim în România - țara tuturor posibilităților! Și chiar este țara tuturor posibilităților dar, din nefericire, pentru cei mai mulți este vorba despre posibilitățile negative.


Tot din nefericire, trăiesc cu această convingere că noua tragedie de la Constanța (pentru că am mai avut și altele, la Constanța, dar și în țară) nu va schimba absolut nimic.

Pe principiul „câinii latră și caravana trece“, zilele vor trece, oamenii vor uita, presa nu va mai scrie, iar lucrurile vor funcționa în continuare, nestânjenite, pe principiul tipic românesc „las’ că merge și așa!“.

Și oricâte vieți ar pieri din cauza unor lipsuri ce puteau fi prevenite ori depășite, oricâte tragedii felurite s-ar mai produce, am convingerea că absolut nimic nu se va schimba și totul se va repeta la nesfârșit.

Un nou Colectiv, un nou Beirut (Constanța știe...), un alt Institut Matei Balș, un alt Spital Județean Neamț, un alt elicopter SMURD prăbușit, un alt avion pierdut în Munții Apuseni nu ne-au învățat și nu ne vor învăța niciodată nimic.

La nivel birocratic, totul va rămâne mereu exact la fel.


Citește și:

Salvatorii de la ISU Dobrogea, anchetați de Parchetul Militar. Nu este prima dată. Să ne amintim de tragedia din aprilie 2014
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Calin

27 Feb, 2021 22:30

Oamenii astia au nevoie de multa pregatire, ca sa poata interveni la timp si cu echipamentul necesar la ei, inclusiv mediul de stingere din autospeciale. Nu este prima data cand vin nepregatiti la interventie.

Articole asemanatoare

Tragedie fără margini Doi scafandri au murit la Eforie Nord. Ce monitorizau în larg

10 Apr 2021 1275

Surse Cine sunt victimele de la Eforie. Un tânăr profesor din Iași și un scafandru din Mangalia

09 Apr 2021 3046

Intervenție ISU Dobrogea. Un cățel a căzut într-o groapă

09 Apr 2021 404

Autospecialele ISU Dobrogea intră în reparații! Cine se ocupă de lucrări

09 Apr 2021 923

Viorel Costache, fostul șef al ISU Dobrogea, achitat. Procurorii DNA, nemulțumiți. S-a stabilit primul termen în apel

09 Apr 2021 1694

Pompierii de la ISU Dobrogea intervin pe bulevardul Mamaia, în Constanța

06 Apr 2021 852

Proiect de hotărâre de Guvern ISU Dobrogea înființează un detașament special de intervenție. Unde și cu ce scop

06 Apr 2021 1246

UPDATE. Oficial de la IPJ Persoană decedată, descoperită într-o conductă la ieșire din Constanța spre Valu lui Traian

05 Apr 2021 4767

Accident în Siliștea, județul Constanța. O mașină s-a răsturnat!

05 Apr 2021 718

Intervenție de urgență a pompierilor pe DJ 226 Corbu-Mihai Viteazu, în județul Constanța!

05 Apr 2021 513

Misiune delicată pentru pompierii din Constanța! Despre ce este vorba

03 Apr 2021 1088

Județul Constanța. Accident rutier grav. Două auto implicate. O victimă

03 Apr 2021 4590

Intervenție a pompierilor în Constanța pentru salvarea unui câine

02 Apr 2021 546

Constanța Pieton accidentat la intersecția străzilor Dezrobirii și Baba Novac

31 Mar 2021 814

Constanța. Un motostivuitor a luat foc pe bulevardul Aurel Vlaicu

30 Mar 2021 413