Referendum pe justiţie sau sondaj de opinie pentru măsurarea „muşchilor” dreptei fărâmiţate?

Este de bun simţ ca persoanele condamnate să dispară atât din funcțiile publice cât și din politică. Acesta este unul dintre motivele pentru care am semnat şi am susţinut fără rezerve iniţiativa „Fără penali în funcţii publice”.

Sunt sceptică însă că România este pregătită pentru un referendum pe justiţie, o consultare care să țintească acest subiect, printr-o întrebare simplă şi în acelaşi timp mobilizatoare. Sunt sceptică nu doar pentru că românii sunt comozi, ci pentru că un referendum pe justiţie este greu de făcut. E foarte complicat să rezolvi printr-o singură întrebare problemele justiţiei din România, să acoperi toate temele care se doresc a fi atinse prin această consultare.

De la depolitizare, la modul de numire a magistraţilor la responsabilitate şi transparenţă dacă vorbim despre CCR, etc.
Mi-e teamă că acest referendumul pe justiție este cumva degeaba, că nu va servi interesului public, că în final nu va fi nici măcar, pârghia politică pentru cei buni care se luptă cu balaurul PSD+ALDE.

Nu ştiu dacă mai este timp ca rezultatul acestei referendum să fie concretizat în Parlament şi astfel, persoane condamnate să nu mai poată candida pentru alegerile prezidenţiale sau anul viitor, pentru Parlamentul României .
Pe de altă parte, o discuţie referitoare la justiţie trebuie să includă pe lângă chestiuni clarificatoare legate de legislaţie, inclusiv includerea în legislaţie a prevederilor forurilor internaţionale, chestiuni precum de pildă, imunitatea parlamentară, o problemă rămasă în aer cu largă susţinere din partea tuturor partidelor şi alianţelor politice.

Teoretic, răspunsul la o eventuală întrebare legată de „nu vrem corupţi în funcţii publice”!, e deja cunoscută, prin urmare, dacă Iohannis ne anticipează răspunsul, ce-ar mai vrea să afle de la noi?
Prin urmare adevăratul test din spatele referendumului îmi sună cumva a sondaj de opinie prin care preşedintele şi susţinătorii săi vor să-şi măsoare muşchii. Ca votant de dreapta nu mă deranjează, serios, dar măcar spuneţi-mi adevărul!
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Se teme Chițac de un eventual referendum de demitere? A respins solicitarea pentru amplasarea de corturi în vederea strângerii de semnături!

08 Jun 2021 4709

2012. Referendum pentru demiterea preşedintelui României. Decizia judecătorilor din Constanța

06 Feb 2021 1030

Constănțeni trimiși în judecată după referendumul pentru demiterea fostului președinte Traian Băsescu, din 2012. Azi, prima sentință

05 Feb 2021 822

#alegeriparlamentare2020 Valentin Olivian Trofin (PRO România) - „PNL a sfidat voința românilor și protestele din Piața Victoriei”

20 Nov 2020 756

Inculpați după referendum! Judecătoria Constanța redeschide azi dosarul

27 Oct 2020 563

Constănțeni, trimiși în judecată după referendumul organizat în iulie 2012 pentru demiterea preşedintelui României. S-a dat un nou termen

25 Jul 2020 745

Trei constănțeni, trimiși în judecată de Parchetul General al României. Ce au decis judecătorii

08 Apr 2020 757

Parchetul General al României a trimis în judecată trei constănțeni. Care sunt acuzațiile

01 Jan 2020 1062

Președintele Klaus Iohannis, de Ziua Constituției României „Orice demers de revizuire a Constituției va trebui realizat cu maximă responsabilitate”

08 Dec 2019 970

Premierul Ludovic Orban, mesaj cu prilejul Zilei Constituției României

08 Dec 2019 1007

„Alegerea este totul. Ori eu, ori PSD” Klaus Iohannis, ultimul discurs de campanie electorală

22 Nov 2019 1257

Este nevoie de un guvern urgent care vine şi repară greşelile făcute de PSD în economie. Nu vor exista tăieri de salarii şi pensii!

11 Oct 2019 1076

Sondaj de opinie Cei mai mulți dintre participanţi vor referendum privind înăsprirea pedepselor pentru crimă, viol şi pedofilie. Peste 30% vor revenirea la vechea legislaţie

05 Aug 2019 984

Stelian Ion (USR) - „Cât cinism! Abrogaţi legea recursului compensatoriu prin OUG! Ce referendum visaţi?“

29 Jul 2019 793

Constănţeni deferiţi justiţiei în dosarul referendumului pentru demiterea preşedintelui României. Când va fi primul termen

29 Jul 2019 1060