Editorial

Referendum pe justiţie sau sondaj de opinie pentru măsurarea „muşchilor” dreptei fărâmiţate?

Este de bun simţ ca persoanele condamnate să dispară atât din funcțiile publice cât și din politică. Acesta este unul dintre motivele pentru care am semnat şi am susţinut fără rezerve iniţiativa „Fără penali în funcţii publice”.

Sunt sceptică însă că România este pregătită pentru un referendum pe justiţie, o consultare care să țintească acest subiect, printr-o întrebare simplă şi în acelaşi timp mobilizatoare. Sunt sceptică nu doar pentru că românii sunt comozi, ci pentru că un referendum pe justiţie este greu de făcut. E foarte complicat să rezolvi printr-o singură întrebare problemele justiţiei din România, să acoperi toate temele care se doresc a fi atinse prin această consultare.

De la depolitizare, la modul de numire a magistraţilor la responsabilitate şi transparenţă dacă vorbim despre CCR, etc.
Mi-e teamă că acest referendumul pe justiție este cumva degeaba, că nu va servi interesului public, că în final nu va fi nici măcar, pârghia politică pentru cei buni care se luptă cu balaurul PSD+ALDE.

Nu ştiu dacă mai este timp ca rezultatul acestei referendum să fie concretizat în Parlament şi astfel, persoane condamnate să nu mai poată candida pentru alegerile prezidenţiale sau anul viitor, pentru Parlamentul României .
Pe de altă parte, o discuţie referitoare la justiţie trebuie să includă pe lângă chestiuni clarificatoare legate de legislaţie, inclusiv includerea în legislaţie a prevederilor forurilor internaţionale, chestiuni precum de pildă, imunitatea parlamentară, o problemă rămasă în aer cu largă susţinere din partea tuturor partidelor şi alianţelor politice.

Teoretic, răspunsul la o eventuală întrebare legată de „nu vrem corupţi în funcţii publice”!, e deja cunoscută, prin urmare, dacă Iohannis ne anticipează răspunsul, ce-ar mai vrea să afle de la noi?
Prin urmare adevăratul test din spatele referendumului îmi sună cumva a sondaj de opinie prin care preşedintele şi susţinătorii săi vor să-şi măsoare muşchii. Ca votant de dreapta nu mă deranjează, serios, dar măcar spuneţi-mi adevărul!
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE TEXT Constanţa. Alegeri Europarlamentare și Referendum pe justiţie 2019. S-au deschis urnele

26 May 2019 288

Vezi cine sunt președinții secțiilor de votare din județul Constanța și locțiitorii acestora (document)

25 May 2019 1148

Cine are drept de vot, cum și unde se votează la alegerile europarlamentare și pentru referendum?

25 May 2019 475

26 mai. Trei buletine de vot, trei urne. Dar de ce acte avem nevoie pentru a putea vota atât la referendum, cât și la alegerile europarlamentare?

25 May 2019 601

Ce nu ai voie să faci în ziua votului? Infracțiuni electorale prevăzute și sancționate de Codul Penal

25 May 2019 812

Viorica Dăncilă s-a răzgândit - „Nu voi vota la referendum”

24 May 2019 309

MAI oferă ultimele detalii pentru buna desfășurare a alegerilor și a referendumului

23 May 2019 265

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că intenționează să meargă la referendum. Ce a declarat președintele Klaus Iohannis

22 May 2019 264

Președintele Klaus Iohannis „PSD încearcă şi instituţional să boicoteze acest referendum, a dat Dragnea ordin la CNA să ignore referendumul”

22 May 2019 266

Liberalii îi cheamă pe români să voteze şi la referendum Siegfried Mureşan, candidat PNL pentru Parlamentul European, s-a întâlnit cu locuitorii oraşului Năvodari

21 May 2019 499

Zeci de persoane participă la manifestația „Toți pentru Europa” de la Constanța. Manifestanții au pornit în marș (galerie foto+video)

19 May 2019 770

Klaus Iohannis a solicitat CNA să emită decizia privind normele şi regulile de reflectare a campaniei pentru referendum

18 May 2019 417

Președintele Klaus Iohannis îndeamnă românii să voteze la referendumul pe Justiţie din 26 mai (video)

16 May 2019 261

Decizie BEC Secţiile de votare vor fi dotate cu câte trei urne, câte una pentru fiecare tip de buletin de vot, pentru cele două scrutine din 26 mai

14 May 2019 497

Sondaj de opinie 63% dintre respondenți vor participa la referendumul pe justiție din 26 mai

13 May 2019 388