„Relaţiile pur comerciale" ale Barosanului

cecilia_zarea_nou.jpgÎn urmă cu mai bine de o săptămână, întreaga suflare constănţeană se cutremura după ce anchetatorii anunţau destructurarea unei reţele organizate ce se îndeletnicea cu activităţi de cămătărie, dar şi cu sechestrare de persoane, şantaj şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Culmea, reţeaua ar fi fost condusă de un fost colonel de jandarmerie constănţean, ajuns, poate nu întâmplător, „Barosan".

Ceea ce atrage însă atenţia, din punctul meu de vedere, este modalitatea aproape fascinantă în care, în sala de judecată, la momentul analizării recursurilor pentru libertate ale suspecţilor, acuzaţiile s-au transformat prin ochii apărătorilor, devenind relaţii pur comerciale. Fireşte, nu contest nimănui dreptul la apărare. Dar în momentul în care cămătăria devine în sala de judecată „împrumut", potrivit noului Cod civil, iar când grupul infracţional organizat se transformă în „relaţii pur comerciale", încep să cred că este o problemă pe undeva. Şi încep să cred că lucrurile sunt într-atât de ciudate încât mai-mai să dau dreptate ironiei procurorului de şedinţă, care a afirmat că, în lumina pledoariilor susţinute de apărare, i-ar veni să-şi ceară scuze de la suspecţi că au fost formulate propuneri de arestare pe numele lor. Aşa cum menţionam anterior, cred în dreptul fiecăruia la apărare şi sunt de părere cu atât mai mult că fiecare avocat trebuie să-şi apere clientul aşa cum consideră că este mai bine. Dar îmi vine greu de crezut că singurele metode prin care am putea convinge instanţa de nevinovăţia clienţilor noştri ar fi astfel de metode. Nu de alta, dar cum s-or simţi oare victimele actelor de cămătărie şi violenţe ce li se impută suspecţilor auzind că, de fapt, momentele în care erau ameninţaţi că li se incendiază casa dacă nu plătesc au existat doar în imaginaţia lor? Sau că în sala de judecată astfel de fapte au devenit „ameninţare cu un rău legal, respectiv darea în judecată sau executarea silită"? Păi până la executare silită sau dare în judecată oamenii erau hărţuiţi, îngroziţi şi de-a dreptul băgaţi în sperieţi. Şi de către cine? De un fost colonel de jandarmerie. Adică un fost cetăţean care s-ar fi pus în slujba legii, în slujba cetăţenilor. Până când a căzut în extrema cealaltă, desigur. Şi ar fi iniţiat un grup infracţional organizat. Pardon, nişte „relaţii pur comerciale".


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Persoane reţinute pentru cămătărie şi constituire a unui grup infracţional organizat. Ce a reieșit din cercetări

27 Oct 2022 1223

Descinderi la suspecți de furt, cămătărie și șantaj. Unde acționau persoanele cercetate (VIDEO)

09 Jun 2022 1138

Percheziții la persoane bănuite de săvârșirea infracțiunilor de camătă și șantaj (GALERIE FOTO+VIDEO)

27 May 2022 1224

Un fost polițist constănțean achitat definitiv pentru camătă va fi despăgubit de Statul Român. A cerut 1,6 milioane de euro

20 Sep 2021 6279

Urmările celor peste 40 de percheziții domiciliare executate ieri la Mangalia

18 Jun 2021 3060

Tribunalul Constanța, șapte ani de închisoare pentru evaziune fiscală

12 Feb 2021 2449

Cămătărie în Constanţa, Năvodari şi Ovidiu. Procurorii suspectează trei persoane. Ancheta continuă

23 Jun 2020 1984

Percheziții în județul Neamț, într-un dosar de camătă, perceperea unor taxe de protecţie şi şantaj

19 May 2020 1469

Constanța. Interceptări dintr-un dosar de camătă! „Nu mă interesează, să-și vândă un rinichi, să-și vândă ceva“.

16 May 2020 5322

Procurorii DIICOT au dispus reținerea unui grup infracțional organizat pentru camătă și șantaj

06 Sep 2019 1778

Poliţist din Caracal, suspect într-un dosar de proxenetism şi cămătărie

29 Aug 2019 1609

Percheziții domiciliare la persoane bănuite de camătă. Ce au descoperit poliţiştii (galerie foto)

17 Oct 2018 1599

Descinderi la suspecți de cămătărie. Ce au confiscat polițiștii din locuințele suspecților

16 Apr 2018 1609

Constanța. Cei șașe suspecți de cămătărie, arestați preventiv. Ce sume de bani cereau inculpații

16 Mar 2018 4298

Agitație la Palatul de Justiție din Constanța. Suspecți de cămătărie sunt prezentați cu propunere de arestare. Măsuri de securitate au fost luate (galerie foto-video)

16 Mar 2018 4747