Editorial Sezonul sinuciderilor

Este sezonul sinuciderilor. România nu mai șochează pe nimeni prin poveștile de tip „niște oameni s-au îmbătat și l-au omorât pe unul”. Nu! Trecem la nivelul în care ne răpim propria viață. Totul a început cu doamna care a stat peste 30 de ore pe bloc, după care s-a aruncat în gol când oamenii umflau salteaua de salvare. Au urmat alţi tineri care au renunţat la propriile vieţi prin diverse metode şi alţii care au avertizat că vor face asta.
 
Atitudinea generală cu privire la aceste cazuri a fost blamarea autorităților, acuzate că sunt incapabile să salveze persoanele care iau o astfel de decizie. Mai puţină atenţie s-a îndreptat însă asupra dramei celor care nu mai reuşesc să găsească resursele necesare pentru a supraviețui. Oamenilor le este teamă că societatea îi va abandona într-un moment de vulnerabilitate. De aceea stau cu sufetul la gură până când sinucigașul sare, aterizează pe saltea, se ridică de acolo fericit și strigă în gura mare: „Sunt bine! A fost o scăpare! Mulțumesc, societate!”. De ce? Ca să poată dormi liniștiți. Pentru că niciodată nu vor înțelege sinucigașii. Ei doresc să aibă certitudinea că societatea e o plasă de siguranță care-i apucă de mână și care nu le va da drumul.
 
În cazul tinerilor care se sinucid, apar clasicele ipoteze ale decepțiilor amoroase și consumului de droguri. Cine ar trebui să găsească vinovatul? Autoritățile, normal! Apar întrebările: „Cine e nesimțitul care i-a dat papucii?” sau „Cine e inconștientul care i-a dat droguri?”. În loc să ne gândim că adolescenții sunt fataliști și firavi, că au nevoie de oameni care să îi convingă că problemele lor par mari doar în acest moment și că viața e lungă, iar obstacolele de acum, peste un timp, vor părea glume, noi ne frământăm că nu își fac autoritățile treaba.
 
Oamenii care amenință că se omoară au nevoie de atenție, pentru că încă speră într-o soluţie. Apelează la societate pentru asta. E tipic românesc să amenințe că se omoară dacă nu apar autoritățile sau oricine care, prin magie, să le rezolve problemele. Cei care vociferează mai au o șansă. Vor ajutor! Strigă după ajutor! Viaţa e grea şi complicată, însă moartea nu este răspunsul la impedimentele cu care aceasta e presărată. Amintiți-vă că dragostea nu revine la voi prin aruncarea în apă, creditele nu se achită prin spânzurare, iar viața nu se sfârșește de la prima problemă apărută peste noapte! Cereți și oferiți ajutor!

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Interviu cu psihologul criminalist Liviu Chesnoiu Bărbaţii sunt cei care aleg metode mai dure de a se sinucide

18 Mar 2017 10237

Cea mai cunoscută rețea de socializare va lansa o funcție de prevenire a sinuciderilor

15 Jun 2016 1679

Nouă imagini cu puternic impact emoţional de la „recensământul“ morţilor din Constanţa din primele patru luni ale anului (galerie foto + video)

11 Apr 2016 3697

Când trecem la ora de vară. Ce efecte are asupra psihicului

02 Mar 2016 2629

După Constanța, Timiș De ce se sinucid polițiștii?

20 Jun 2015 1966

Sinucideri în lanţ Încă o tânără a decis să-şi pună capăt zilelor (galerie foto)

08 Jun 2015 2275

Sinuciderile în rândul tinerilor din Constanţa nu contenesc O fată de 22 de ani s-a spânzurat, la Cumpăna

06 Jun 2015 4944

Medic celebru, găsit spânzurat

18 May 2015 2460

Doliu la Hollywood Celebrul actor american Robin Williams a murit. Se pare că s-a sinucis

12 Aug 2014 2975