Simulările examenelor naționale, realitatea care arată dezinteresul elevilor față de aceste teste

  • Elevii de clasa a VIII-a au susținut în această săptămână probele scrise din cadrul simulărilor la Evaluarea Națională
  • De luni, 27 martie, încep simulările de Bacalaureat pentru elevii de clasa a XII-a și a XIII-a
  • Notele la aceste simulări nu se trec în catalog, excepție făcând dorința expresă a școlarului în acest sens
 
În această perioadă, elevii de clasa a VIII-a au susținut simulările la probele de limba și literatura română, matematică și limba și literatura maternă. Începând cu săptămâna viitoare, prin aceste simulări vor trece și cei aflați în clasa a XII-a, respectiv a XIII-a. Ei au de susținut chiar patru probe. Este vorba, evident, despre cea la limba și literatura română, proba obligatorie a profilului, proba la alegere a specializării și profilului și cea la limba și literatura maternă.
 
Sunt două săptămâni în care viitorii absolvenți de gimnaziu și liceu trec prin stresul și emoțiile (la cote mai mici) celor mai importante examene de până în acest moment al vieții lor. Două săptămâni în care elevii de a VIII-a, a XII-a și a XIII-a își pun mintea la contribuție încercând să sintesizeze materia ce intră în programa examenelor naționale. Sunt perioade în care gândurile lor se îndreaptă doar către simulări și spre obținerea unei note cât mai bune.
 
Totuși, ceea ce am scris e doar pur teoretic, fiind probabil ca părinții și profesorii să simtă mai mult neliniștea și adrenalina din ziua simulării.  
 
Realitatea anilor anteriori a arătat că, atunci când vine vorba despre simulările examenelor, majoritatea elevilor nu au oferit o atenție sporită acestora, stând la adăpostul faptului că notele obținute nu se trec în catalog, excepție făcând dorința expresă a școlarului în acest sens. Știind că rezultatul la simulări nu le poate afecta situația școlară, ei abordează subiectele dintr-o zonă a lipsei de griji și a dezinteresului. Nu ar trebui să fie blamați, fiind de părere că este o reacție normală având în vedere împrejurările.
 
Având doar caracter orientativ, aceste simulări nu pot stimula actul de învățare al elevului și nici nu pot crea emoțiile pe care le trăiesc în ziua adevăratelor examene, când miza este diferită.

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Timpul nu mai are răbdare cu oamenii

27 Mar 2024 316

Editorial Ziua în care Simona Halep s-a bucurat din nou pe terenul de tenis

24 Mar 2024 685

Constanța Scriitoarea Aurelia Lăpușan, despre lansarea volumului „Flori de busuioc” (GALERIE FOTO)

23 Mar 2024 380

Editorial Constanța, orașul sensurilor unice... fără sens

22 Mar 2024 717

LIVE TEXT+VIDEO Eveniment editorial la Biblioteca Județeană Constanța Volumul „Enciclopedie. Centenarul Războiului de Întregire și al Marii Uniri (2014-2020)” (FOTO)

22 Mar 2024 546

LIVE VIDEO+TEXT Romanul „Flori de busuioc” al Aureliei Lăpușan, lansat la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Mar 2024 794

Universitatea Ovidius Constanța Lansarea volumului „Conciones Latinae Muldavo”, editat de acad. Gheorghe Chivu și prof. univ. dr. habil. Florentina Nicolae

20 Mar 2024 429

Cea mai recentă apariție editorială a lui Constantin Cheramidoglu „Arhive dobrogene”, un volum de documente care își propune să aducă la cunoaștere istoria Dobrogei

19 Mar 2024 675

Editorial Cui îi trebuie BAC-ul?!

17 Mar 2024 876

Editorial Rețelele de socializare, terenuri fertile pentru dezinformare și propagandă, în contextul viitoarelor alegeri

15 Mar 2024 607

Editorial Momentul cel mai frumos

13 Mar 2024 575

Editorial Pentru o minte bogată și o inimă deschisă. Importanța delectării în lectură

10 Mar 2024 624

Editorial Femeia, eterna poveste

08 Mar 2024 645

LIVE TEXT Constantin Cheramidoglu își lansează noul volum la Biblioteca Județeană Constanța (FOTO+VIDEO)

07 Mar 2024 602

Editorial. Simona Halep se poate întoarce pe teren „Binele și adevărul înving mereu” - sintagma de basm transpusă în realitate

06 Mar 2024 700