Stinge lumina, arată-mi calea!

  • Din cauza crizei enegetice, peste tot în Europa încep să se stingă luminile mai devreme
  • La Constanța autoritățile au decis să aprindă luminile stradale mai târziu cu o oră și să le stingă mai devreme cu o oră
  • Măsura a stârnit nemulțumiri printre părinții ai căror copii învață în schimbul doi și care pleacă pe întuneric de la școală
  • Nu doar lipsa iluminatului public i-a revoltat pe părinți ci și faptul că primăria nu a rezolvat nici până în 2022 problema trecerilor de pietoni, în marea lor majoritate, neiluminate
  • Acestora li se adaugă și șantierele deschise în tot orașul, adevărate capcane pentru pietoni și în miezul zilei, darămite după lăsarea întunericului
  • În ultimele săptămâni, locuitorii din mai multe cartiere au făcut și sesizări la Primăria Constanța
  • Ei susțin că dacă s-ar dori, Primăria ar putea găsi un alt interval orar pentru a se face economie la energie electrică, fără să fie afectată siguranța copiilor
  • În ciuda sesizărilor părinților, a treia cale pare exclusă din ecuație și astfel până la 21 martie 2023, la momentul echinocțiului de primăvăra, Constanța va rămâne în beznă după 18.05


 
Din cauza crizei enegetice, peste tot în Europa încep să se stingă luminile mai devreme.

Totul a debutat cu anunțurile privind reducerea programului de lucru în magazine, iar ulterior, administrațiile locale au decis să facă economii la iluminatul public după ce Comisia Europeană a îndemnat la reducerea consumului de energie. 

Dacă în unele localități, primăriile fie au oprit complet becurile pe timpul nopții sau doar pentru câteva ore, fie au scăzut intensitatea acestora, la Constanța autoritățile au decis să aprindă luminile stradale mai târziu cu o oră și să le stingă mai devreme cu o oră.


În plus, city-managerului municipiului Constanța a anunțat că iluminatul pe timpul nopții pe bulevarde și în zona centrală a fost redus cu o treime, nu însă și pe străduțele secundare, acolo unde iluminatul este menținut la aceeași intensitate.


Deciziile administrației locale nemulțumesc însă mulți dintre constănțenii ai căror copii învață în schimbul doi la școală.
 
Dincolo de inconvenientele cursurilor de după-amiază - merg deja obosiți la școală, prânzul devine cină, iar temele se fac noaptea târziu, părinții contrazic afirmațiile city-managerului și reclamă lipsa iluminatului public pe artere principale, cum sunt de pildă, străzile Eliberării și Dezrobirii sau bulevardul Ferdinand, cu atât mai mult cu cât trecerile de pietoni sunt neiluminate.


Deși infrastructura unei localităţi reprezintă unul dintre criteriile de calitate ale civilizaţiei, iar pentru scăderea accidentelor rutiere este necesară îmbunătăţirea iluminatului la trecerile de pietoni, consultarea de piață pentru realizarea unui sistem de iluminat pentru cel puțin 20 treceri de pietoni aglomerate din municipiu începută în 2019 de municipalitate a rămas în aer o data cu instalarea administrației Chițac.
 

În acest context, nu sunt de neglijat nici șantierele deschise în tot orașul, adevărate capcane pentru pietoni și în miezul zilei, darămite după lăsarea întunericului.

În ultimele săptămâni, locuitorii din mai multe cartiere au făcut și sesizări la Primăria Constanța la care au și primit răspuns.

Răspunsul a fost fără echivoc: pe o perioadă  nedeterminată de timp iluminatul va porni cu o oră mai târziu și se va întrerupe cu o oră mai devreme.

Pentru că nu au găsit niciun fel de înțelegere la autorități și în contextul în care toamna și-a intrat în drepturi și foarte curând se va întuneca mai devreme, părinții au sunat mobilizarea pe rețelele sociale îngrijorați de faptul că copiii vor pleca pe întuneric de la școală.

Ei susțin că dacă s-ar dori, Primăria ar putea găsi un alt interval orar pentru a se face economie la energie electrică, fără să fie afectată siguranța copiilor.

În ciuda protestelor părinților, a treia cale pare exclusă din ecuație și astfel până la 21 martie 2023, la momentul echinocțiului de primăvăra, Constanța va rămâne în beznă după 18.05.

Asta se întâmplă când primarul orașului doarme la Eforie!
 
 
Citește și:

Lista trecerilor de pietoni unde Primăria Constanţa va monta sisteme de iluminat pentru evitarea accidentelor (document+galerie foto)
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Încă o cărămidă pusă în construcția, la Farul Constanța, a mentalității de echipă învingătoare

02 Feb 2023 1217

Editorial Se apropie maratonul iubirii

30 Jan 2023 691

Administrația Chițac, averea Fondului Imobiliar SRL și dublul standard!

28 Jan 2023 1987

Editorial Pleci la alergat ...și nu te mai întorci

26 Jan 2023 1018

24 Ianuarie 1859 – Ziua Unirii Unirea Principatelor, „prima etapă a marilor şi succesivelor realizări istorice ale poporului român” (N. Batzaria)

24 Jan 2023 904

„Dacă mă surprinde ceva este... timiditatea cu care buzele lui rostesc cuvinte atât de îndrăzneţe” 134 de ani de la nașterea lui Victor Eftimiu, scriitorul originar din Albania

24 Jan 2023 685

Se împlinesc 109 ani de la nașterea lui Nicolae Caratană, cel care s-a refugiat în scris în timpul războiului

23 Jan 2023 798

Editorial „Dosar cu șină“ pentru 10 lei sau cum descurajează statul accesarea sprijinului pe care, cu generozitate (!) îl acordă

23 Jan 2023 963

Editorial Cazinoul din Constanța, cu toată viteza înainte spre renaștere!

21 Jan 2023 1729

Editorial Venituri în plus pentru părinți la început de 2023 vs goana după adeverințele pentru deducerea personală

19 Jan 2023 993

Editorial Iubirea față de Farul, fotbal sau sport se cultivă de la vârste mici

16 Jan 2023 1386

Editorial Anul acesta ar trebui să fim mai puțin supărați

14 Jan 2023 731

Editorial Copiii care fug de acasă. Cine este de vină?

12 Jan 2023 697

Pe ce vrea Primăria Constanța să dea banii în 2023?

09 Jan 2023 1335

Editorial Dascălii – doctori!

07 Jan 2023 884