Stinge lumina, arată-mi calea!

  • Din cauza crizei enegetice, peste tot în Europa încep să se stingă luminile mai devreme
  • La Constanța autoritățile au decis să aprindă luminile stradale mai târziu cu o oră și să le stingă mai devreme cu o oră
  • Măsura a stârnit nemulțumiri printre părinții ai căror copii învață în schimbul doi și care pleacă pe întuneric de la școală
  • Nu doar lipsa iluminatului public i-a revoltat pe părinți ci și faptul că primăria nu a rezolvat nici până în 2022 problema trecerilor de pietoni, în marea lor majoritate, neiluminate
  • Acestora li se adaugă și șantierele deschise în tot orașul, adevărate capcane pentru pietoni și în miezul zilei, darămite după lăsarea întunericului
  • În ultimele săptămâni, locuitorii din mai multe cartiere au făcut și sesizări la Primăria Constanța
  • Ei susțin că dacă s-ar dori, Primăria ar putea găsi un alt interval orar pentru a se face economie la energie electrică, fără să fie afectată siguranța copiilor
  • În ciuda sesizărilor părinților, a treia cale pare exclusă din ecuație și astfel până la 21 martie 2023, la momentul echinocțiului de primăvăra, Constanța va rămâne în beznă după 18.05


 
Din cauza crizei enegetice, peste tot în Europa încep să se stingă luminile mai devreme.

Totul a debutat cu anunțurile privind reducerea programului de lucru în magazine, iar ulterior, administrațiile locale au decis să facă economii la iluminatul public după ce Comisia Europeană a îndemnat la reducerea consumului de energie. 

Dacă în unele localități, primăriile fie au oprit complet becurile pe timpul nopții sau doar pentru câteva ore, fie au scăzut intensitatea acestora, la Constanța autoritățile au decis să aprindă luminile stradale mai târziu cu o oră și să le stingă mai devreme cu o oră.


În plus, city-managerului municipiului Constanța a anunțat că iluminatul pe timpul nopții pe bulevarde și în zona centrală a fost redus cu o treime, nu însă și pe străduțele secundare, acolo unde iluminatul este menținut la aceeași intensitate.


Deciziile administrației locale nemulțumesc însă mulți dintre constănțenii ai căror copii învață în schimbul doi la școală.
 
Dincolo de inconvenientele cursurilor de după-amiază - merg deja obosiți la școală, prânzul devine cină, iar temele se fac noaptea târziu, părinții contrazic afirmațiile city-managerului și reclamă lipsa iluminatului public pe artere principale, cum sunt de pildă, străzile Eliberării și Dezrobirii sau bulevardul Ferdinand, cu atât mai mult cu cât trecerile de pietoni sunt neiluminate.


Deși infrastructura unei localităţi reprezintă unul dintre criteriile de calitate ale civilizaţiei, iar pentru scăderea accidentelor rutiere este necesară îmbunătăţirea iluminatului la trecerile de pietoni, consultarea de piață pentru realizarea unui sistem de iluminat pentru cel puțin 20 treceri de pietoni aglomerate din municipiu începută în 2019 de municipalitate a rămas în aer o data cu instalarea administrației Chițac.
 

În acest context, nu sunt de neglijat nici șantierele deschise în tot orașul, adevărate capcane pentru pietoni și în miezul zilei, darămite după lăsarea întunericului.

În ultimele săptămâni, locuitorii din mai multe cartiere au făcut și sesizări la Primăria Constanța la care au și primit răspuns.

Răspunsul a fost fără echivoc: pe o perioadă  nedeterminată de timp iluminatul va porni cu o oră mai târziu și se va întrerupe cu o oră mai devreme.

Pentru că nu au găsit niciun fel de înțelegere la autorități și în contextul în care toamna și-a intrat în drepturi și foarte curând se va întuneca mai devreme, părinții au sunat mobilizarea pe rețelele sociale îngrijorați de faptul că copiii vor pleca pe întuneric de la școală.

Ei susțin că dacă s-ar dori, Primăria ar putea găsi un alt interval orar pentru a se face economie la energie electrică, fără să fie afectată siguranța copiilor.

În ciuda protestelor părinților, a treia cale pare exclusă din ecuație și astfel până la 21 martie 2023, la momentul echinocțiului de primăvăra, Constanța va rămâne în beznă după 18.05.

Asta se întâmplă când primarul orașului doarme la Eforie!
 
 
Citește și:

Lista trecerilor de pietoni unde Primăria Constanţa va monta sisteme de iluminat pentru evitarea accidentelor (document+galerie foto)
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Timpul nu mai are răbdare cu oamenii

27 Mar 2024 328

Editorial Ziua în care Simona Halep s-a bucurat din nou pe terenul de tenis

24 Mar 2024 696

Constanța Scriitoarea Aurelia Lăpușan, despre lansarea volumului „Flori de busuioc” (GALERIE FOTO)

23 Mar 2024 383

Editorial Constanța, orașul sensurilor unice... fără sens

22 Mar 2024 725

LIVE TEXT+VIDEO Eveniment editorial la Biblioteca Județeană Constanța Volumul „Enciclopedie. Centenarul Războiului de Întregire și al Marii Uniri (2014-2020)” (FOTO)

22 Mar 2024 548

LIVE VIDEO+TEXT Romanul „Flori de busuioc” al Aureliei Lăpușan, lansat la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Mar 2024 796

Universitatea Ovidius Constanța Lansarea volumului „Conciones Latinae Muldavo”, editat de acad. Gheorghe Chivu și prof. univ. dr. habil. Florentina Nicolae

20 Mar 2024 430

Cea mai recentă apariție editorială a lui Constantin Cheramidoglu „Arhive dobrogene”, un volum de documente care își propune să aducă la cunoaștere istoria Dobrogei

19 Mar 2024 676

Editorial Cui îi trebuie BAC-ul?!

17 Mar 2024 879

Editorial Rețelele de socializare, terenuri fertile pentru dezinformare și propagandă, în contextul viitoarelor alegeri

15 Mar 2024 612

Editorial Momentul cel mai frumos

13 Mar 2024 576

Editorial Pentru o minte bogată și o inimă deschisă. Importanța delectării în lectură

10 Mar 2024 625

Editorial Femeia, eterna poveste

08 Mar 2024 647

LIVE TEXT Constantin Cheramidoglu își lansează noul volum la Biblioteca Județeană Constanța (FOTO+VIDEO)

07 Mar 2024 609

Editorial. Simona Halep se poate întoarce pe teren „Binele și adevărul înving mereu” - sintagma de basm transpusă în realitate

06 Mar 2024 708