Editorial Uite luna, uite farul, uite primul 1 Mai fără Salvamarul!

„Nu aduce anul ce aduce ceasul“, zice un proverb românesc. Curat adevăr. Vă mai aduceţi aminte ce însemna Întâiul de Mai înainte de ’89? Dacă aruncăm un ochi peste sondaje, vedem că mulţi români cred că în comunism Ziua Muncii se sărbătoarea mai bine decât acum. Dar până în anii 2000? Vă mai aduceţi aminte de acea abundenţă de trupe de muzicanţi şi... „muzicante“ rock/pop/dance/alte variaţiuni pe aceeaşi temă, care, de cum venea luna mai, dădeau năvală în Vama Veche sau în staţiunile de pe litoral, de unde se mai dădeau duşi abia prin septembrie, când multe dintre vedetele de-o vară începeau anul şcolar (sau universitar, în cele mai fericite cazuri)? Ei, dar de 1 Mai de după anul 2000 vă mai aduceţi aminte? Aşa-numita epocă Mazăre, presărată, vara, cu spectacole de samba, carnavaluri, apoi cu o Mamaie în şantier, aşa cum n-a văzut Parisul... de asta cu siguranţă trebuie să vă aduceţi aminte! De 1 Mai, în ţinutul lui „Ştefan cel Mare de Constanţa”, pensionarii - publicul ţintă - erau îmbiaţi cu mici şi bere. Asta se va păstra, după toate datele existente până acum, şi anul acesta. Însă nu va avea nicun haz. Niciun farmec fără EL - primarul adulat de toate mămăiţele, care îl purtau pe braţe şi îl pupau pe obrăjori, ca mam’mare şi mamiţa pe domnu’ Goe. Şi cluburile din Mamaia, care se pregătesc să îşi deschidă larg uşile pentru cei cu buzunare disponibile, îi vor simţi lipsa. Şi fetele? Ah, fetele... care îl însoţeau pretutindeni: şi la votare, şi la club, şi pe care acum fiul său le scoate la cafea... Un lucru este clar: anul acesta, 1 Mai va fi unul atipic, ieşit din comun prin banalitate. Fără care alegorice, fără imnuri, fără costume de salvamar dungate, fără fete şi fără Ponta. Căci anul trecut, primarul Constanţei se lăuda cu proiectele sale premierului Victor Ponta. Premier şi şef de partid care, la rândul său, voia susţinere pentru prezidenţiale, miză pentru care pusese la bătaie acţiunile Portului. Anul acesta, situaţia este complet întoarsă pe dos: primarul nu mai are cui să se laude cu proiectele sale (poate doar colegului de celulă de la „Beciul domnesc”, Marian Vanghelie), municipalitatea nu mai are acţiunile Portului (deloc), Radu Mazăre nu mai are costumaţie, nici „armata de virgine“, şi nici car alegoric. Are însă încă nişte zile de stat în arest. Uite luna, uite farul, uite nu e salvamarul...

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

OMD Mamaia Vibrant și Inegalabil – 1 Mai și Paște pe litoralul românesc

19 Apr 2024 449

Vești bune pentru turiști și constănțeni! Autobuzele etajate vor circula în minivacanța de Paște și 1 Mai

17 Apr 2024 464

Știri Constanța Incendiu în toiul nopții în stațiunea Mamaia! Panică în rândul a zeci de persoane, printre care și copii (FOTO+VIDEO)

15 Apr 2024 1942

Evenimente anunțate în minivacanța de 1 Mai și Paște în Constanța

07 Apr 2024 1590

Românii care şi-au rezervat minivacanţa la mare în 2024 au achitat în medie 1.400 de lei!

07 Apr 2024 471

Imobiliare Constanța Alessia Imobiliare SRL vrea să ridice un turn de 8 etaje în Mamaia, cu ponton și heliport

03 Apr 2024 652

OMD Mamaia Constanța Destinația Mamaia Constanța - polul distracției de pe litoral în mini-vacanța de 1 Mai și Paște (FOTO)

02 Apr 2024 731

Organizația de Management al Destinației Mamaia-Constanța a bătut palma cu firma impresarului Radu Groza!

27 Mar 2024 745

Uzina Mecanică Râmnicu Vâlcea SA deschide punct de lucru în stațiunea Mamaia, județul Constanța

20 Mar 2024 476

Mai multe puncte de lucru din Constanța ale Tomidana Prodcom SRL au fost închise

17 Mar 2024 580

Habitat și Ambient SA Cea mai importantă companie din Dosarul Retrocedărilor din Constanța a intrat în faliment! Averea sigilată (DOCUMENTE)

25 Feb 2024 1429

Exclusiv! Toate cele 5 Secții de Poliție din Constanța au fost desființate și înființate alte 4. Iată competențele teritoriale și noii șefi (FOTO)

26 Jan 2024 3318

Spada Sistem Comunication SRL, cu mai multe contracte publice, a intrat în insolvență! (MINUTĂ)

14 Dec 2023 1065

Primăria Constanța Constanța sărbătorește Ziua Națională a României! Programul festivităților

28 Nov 2023 2044

Afaceristul Zeido Jamal a depus la APM documentația pentru un nou PUZ. Vrea să construiască mai multe imobile în Năvodari (DOCUMENT)

25 Nov 2023 1015