Plajele sunt pregatite sa-si intampine turistii

Se deschide sezonul

Pentru ca amenajarile sa fie finalizate la timp, s-a lucrat chiar si peste program * Numarul fortelor de ordine ar putea fi egal cu cel al turistilor * S-a apelat la unele forte de Politie de Frontiera si jandarmi pentru a mentine ordinea pe plaje * Fortele de ordine vor supraveghea plajele si vor interzice camparea in afara zonelor special amenajate

Dupa mini-vacanta de Paste, care tocmai s-a incheiat, urmeaza mini-vacanta de 1 Mai. Si in aceasta perioada, statiunile litoralului romanesc sunt luate cu asalt de mii de turisti dornici de distractie la malul marii. Cu o saptamana inainte, autoritatile au fost cuprinse de febra pregatirilor, mai ales ca de 1 Mai, de cativa ani, se deschide oficial si sezonul estival. Din experienta anilor precedenti, majoritatea institutiilor si-au pus ordine in propria ograda la timp. Asa s-a intamplat si in cazul Directiei Apelor "Dobrogea-Litoral", cea care are in administrare plajele de pe intreg litoralul romanesc. "In momentul de fata, beneficiem de experienta ultimilor ani privind pregatirea plajelor pentru sezonul estival. Ne-am mobilizat cu forte destul de mari atat mecanizate, utilaje terasiere de diverse tipuri, precum si specializate pentru igienizarea plajelor in profunzime, cat si forta de munca, astfel incat sa cream toate conditiile pentru deschiderea oficiala a sezonului estival la 1 Mai. Pot spune ca lucrarile au decurs bine, cu toate ca vremea a fost nefavorabila si din aceasta cauza pregatirile au fost intarziate. Prin intensificarea lucrarilor am reusit sa recuperam ramanerile in urma si, practic, lucrarile se vor finaliza la timp", a declarat Andrei Antohi, director tehnic in cadrul Directiei Apelor "Dobrogea-Litoral". Pentru ca pregatirile sa fie finalizate la timp, angajatii directiei au lucrat chiar si peste program. Si asta in special din cauza furtunii recente care a imprastiat destul de mult nisip pe plaja, indeosebi pe aleea de promenada din statiunea Mamaia, fapt care a determinat luarea de masuri suplimentare si prelungirea programului de lucru. Ca urmare a masurilor luate, de 1 Mai plajele sunt pregatite sa-si primeasca turistii. "Noi am pregatit toate plajele, atat Mamaia, cat si cele din sudul litoralului pentru aceasta perioada. Lucrarile vor continua si dupa 1 Mai, pentru a se finisa toate suprafetele de plaja in continuare si a se mentine curate. Pasul urmator este predarea lor curate catre agentii economici din turism, care le vor prelua pe baza contractelor incheiate cu noi si vor continua sa le mentina intr-o stare corespunzatoare pentru activitati turistice si de agrement", a adaugat Andrei Antohi.

Jandarmii, politistii si trupele DIAS se afla in misiune continua

Pentru Directia Apelor "Dobrogea-Litoral" perioada de 1 Mai nu inseamna numai plaje curate, ci si plaje sigure si lipsite de evenimente nedorite. "Cat priveste perioada de 1 Mai, noi o sa incercam si in acest an sa colaboram la fel de bine cu autoritatile de ordine publica, respectiv Inspectoratul Judetean de Politie si, asa cum a fost si anul trecut, acea Politie a plajelor. Chiar s-a apelat la unele forte de Politie de Frontiera si jandarmi pentru a mentine ordinea pe plaje, astfel incat turistii sa se campeze doar in locuri corespunzatoare si, in general, pentru a mentine o atmosfera placuta pentru aceasta zona turistica. Asadar, si in aceste zile vor fi concentrate forte de ordine in asa fel incat turistii sa se bucure de ambianta si sa nu existe evenimente nedorite", a conchis directorul tehnic al DADL. De ieri, peste o mie de angajati ai Inspectoratului Politiei Judetului Constanta si jandarmi au fost dispersati in toate statiunile. Potrivit declaratiei chestorului Traian Jipa, seful institutiei, "toti lucratorii se afla in serviciu permanent 24 de ore din 24, actionand cu intreg personalul la mentinerea ordinii publice, alaturi de jandarmi". Trupele DIAS patruleaza prin toate statiunile, iar echipajele mobile ale Politiei si Jandarmeriei actioneaza pentru descurajarea celor care urmeaza sa se intalneasca la mare pentru reglarea unor conturi, asa cum s-a intamplat in anii trecuti. Si Politia Rutiera a intrat in dispozitiv, pentru fluidizarea circulatiei fiind ajutata - asa cum ne-a declarat comisarul sef Romeo Tecau, comandantul institutiei - de vecinii institutiilor similare din judetele Ialomita si Calarasi. Cele doua politii rutiere judetene au trimis pe litoral radare, motociclisti, dar si echipaje mobile pentru mentinerea coerentei traficului, in special in zonele cunoscute unde se pot crea ambuteiaje si blocari de circulatie. Peste cinci sute de militari ai institutiei vor fi dispersati prin toate statiunile litoralului, asigurand ordinea alaturi de politisti, acesta fiind primul an in care nu vor mai primi si ajutoare din tara, asa cum se intampla in alti ani. Zilnic, jandarmii vor participa, cu aproximativ doua sute de oameni, la actiuni de mentinere a ordinii publice si a linistii, patruland cu echipaje proprii si cu militari care vor supraveghea zone fixe din Mamaia, Costinesti, Neptun, Olimp, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Vama Veche si 2 Mai. Intreaga actiune va fi mentinuta pana in data de 5 mai, cand se considera ca turistii se vor retrage in zonele de domiciliu.

Sanctiuni pentru turistii neascultatori

Accentul se pune in mod deosebit pe ilegalitatea amplasarii corturilor pe plaja. Din acest punct de vedere, cele mai multe probleme apar pe plaja de la Vama Veche, unde camparea este deja o traditie a zonei. Reprezentantii Directiei Apelor "Dobrogea-Litoral" vor lua toate masurile ca turistii care prefera sa petreaca, in aceasta perioada, cateva zile aici sa gaseasca alte amplasamente. Cat priveste sanctiunile concrete care se vor aplica celor care nu se supun deciziei DADL, acestea nu s-au stabilit inca, insa se vor cauta cele mai bune solutii in acest sens. Fortele de ordine vor supraveghea plajele si vor interzice camparea in afara zonelor special amenajate.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE Accident rutier în parcarea Kaufland, municipiul Constanța. Ambulanța a intervenit

16 Mar 2024 1204

Licitații publice O firmă înființată anul trecut va executa pentru Primăria Constanța, documentația de reabilitare urbană a terenului din zona ICIL din Constanța (DOCUMENT)

12 Mar 2024 745

Știri Constanța azi Trafic îngreunat în zona ICIL, direcția Casa de Cultură spre gară (FOTO+VIDEO)

12 Mar 2024 1452

Știri Constanța Camere de supraveghere în zonele școlare. Poliția Locală monitorizează zonele. Atenție unde parcați! (FOTO+VIDEO)

07 Mar 2024 733

Sondaj de opinie Majoritatea respondenților ar fi de acord cu o trecere de pietoni între intersecția de la ICIL și strada București din Constanța

25 Feb 2024 803

Sondaj de opinie Ar fi utilă o trecere de pietoni între intersecția de la ICIL și strada București din Constanța?

18 Feb 2024 856

Colindătorii au luat la pas străzile din municipiul Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Dec 2023 2474

Primăria Constanța Încep lucrările de reabilitare în zona Dacia și Trocadero

20 Dec 2023 982

Pe străzile din Constanța şi-au făcut apariţia primii vestitori ai Crăciunului! (GALERIE FOTO+VIDEO)

09 Dec 2023 3676

Constanța Atenție șoferi! Circulație restricționată în intersecția de la ICIL pentru desfășurarea lucrărilor de asfaltare

16 Nov 2023 825

Știri Constanța Lucrările de modernizare și reabilitare a bulevardului 1 Decembrie 1918 continuă în zona ICIL! Restricții de trafic

15 Nov 2023 1677

Știri Constanța Se lucrează zilele acestea în zona ICIL

10 Nov 2023 708

Incendiu parcare LIDL Constanța Inspirând prin acțiune. Patricia, voluntara de 17 ani, impresionează în prima ei intervenție (FOTO+VIDEO)

01 Nov 2023 2275

Incendiu parcare LIDL Constanța Căruciorul unui bebeluș scos de pompieri dintr-o mașină în flăcări (FOTO+VIDEO)

29 Oct 2023 2604

Știri Constanța azi UPDATE. Incendiu auto în parcarea Lidl din zona ICIL! (FOTO+VIDEO)

29 Oct 2023 3057