20 de loje din Constanţa, în sărbătoare. Mesajul Marelui Maestru „Mulţi sunt cei care au intrat în masonerie, dar puţini sunt cei în care masoneria a şi intrat"

masoni_simbol_masonic_1.jpg20 de organizaţii masonice constănţene au serbat zilele trecute 20 de ani de masonerie fără graniţe în România. La doar patru ani după căderea comunismului, în 1993, masoneria se „redeştepta", potrivit avizaţilor, pe teritoriul ţării. În prezent, potrivit datelor oficiale, Constanţa ar fi pe locul doi în ţară în ceea ce priveşte cifra lojelor masonice înregistrate şi recunoscute oficial. În acest context, este de precizat că, în urmă cu doar câteva zile, Viorel Danacu, intitulat „Suveran Mare Comandor, Mare Maestru" al Marii Loje Naţionale a României - Loja de Ritualistică Comparată şi Cercetări Masonice, Preşedinte al Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris Bucureşti, le-a transmis fraţilor întru credinţă un „cuvânt aniversar", cu ocazia serbării a 20 de ani de la Redeşteptarea Masoneriei Române.

Revenind la judeţul Constanţa, aşa cum arătam în ediţiile precedente, acesta se mândreşte cu 20 de organizaţii oficiale de tip masonic, fiind astfel ocupantul primului loc la nivelul Regiunii Sud-Est a României. Lista lojelor masonice constănţene este deschisă de Sfânul Andrei şi continuată de Steaua, Cavalerii Dobrogei, Ovidius, Farul Ospitalier, Steaua Sudului, Marea Neagră, Minerva, Anghel Saligny, Pitagora, Maeştrii Tomitani, Tomis, Adonai, Colosseum, Glykon, Demnitatea Pontică, Uzun Hasan, Adoniram, Cavalerii de Mangalia şi Cavalerii lui Mircea. La nivelul judeţului Galaţi sunt înregistrate patru organizaţii masonice, două în Tulcea şi în Vrancea, şase în Argeş, două în Călăraşi, câte una în Dâmboviţa şi Giurgiu, două în Ialomiţa, cinci în Prahova şi una în Teleorman. Potrivit datelor noastre, în judeţul Dolj sunt patru organizaţii masonice, una în Gorj, patru în Mehedinţi, cinci în Olt, patru în Vâlcea, două în Arad, trei în Caraş Severin, patru în Hunedoara şi 14 în Timiş. Tuturor acestor fraţi masonici constănţeni, dar şi celorlalţi din ţară, Marele Maestru Viorel Danacu le-a amintit despre redeşteptarea masoneriei în România, căci „timp de 45 de ani de Comunism, masoneria s-a aflat în adormire, fiind oprimată şi destrămată cu bună ştire". Facem precizarea că, în ediţia online a cotidianului nostru, puteţi accesa, la adresa http://stirimasonice.wordpress.com/2013/01/23/comunicat-de-presa-24-ianuarie-2013-bucuresti/ , textul integral al Cuvântului fratelui Viorel Danacu.

Începutul

Iată (re)începuturile masoneriei în România, potrivit marelui maestru: „La 24 ianuarie 1993 s-a înregistrat juridic, oficial, masoneria română, într-o ceremonie rituală extraordinară, care a avut loc în Bucureşti, la Casa Vemescu, Sala Oglinzilor, unde Marele Maestru al Marelui Orient al Italiei, Il. Fr. Giuliano di Bernardo, l-a învestit, instalat şi consacrat cu toate puterile masonice, ca Prim Mare Maestru al Marii Loji Naţionale din România, pe Il. Fr. Nicu Filip, continuând lucrarea masonică, menţinând verticalitatea coloanelor pe întreg teritoriul ţării noastre, astfel că lumina nu s-a stins niciodată, indiferent de vremurile istorice prin care România a trecut".

Paşi importanţi pentru dezvoltare

Ulterior, spune marele maestru, „masoneria constituită pe teritoriul României a găsit un fond fertil, arhaic, precreştin, de unde şi caracterul profund religios, înclinaţia spre meditaţie şi tradiţionalism a poporului român". Mai mult, „în toţi aceşti 20 de ani care au trecut, frăţia a făcut paşi importanţi şi nu deloc uşor, astfel încât a reuşit să-şi ocupe un loc legitim atât în ţară, cât şi peste hotare, fiind recunoscut de întreaga francmasonerie universală". Istoria masoneriei române după comunism a fost una mai degrabă dinamică: „s-au înfiinţat Mari Loji, masculine, feminine şi mixte, loji vorbitoare de limba română, franceză, engleză, ebraică, germană, turcă, rusă, spaniolă, maghiară (...)". Totuşi, marele maestru atrage atenţia asupra unui lucru: „mulţi sunt cei care au intrat în masonerie, dar puţini sunt cei în care masoneria a şi intrat, dar cu toţii vom continua şlefuirea pietrei brute, devenind din oameni buni oameni şi mai buni". „Fie ca următorii 20 de ani de acum înainte să fie mai buni, mai operativi, frăţia să crească spiritual, devenind o Elită Spirituală şi o Europă Spirituală", le urează marele maestru fraţilor săi întru credinţă.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAE lansează campania „Born in NATO” la Colegiul Național „Sfântul Sava“ din București

28 Mar 2024 382

Volei. CSM Constanța Cristian Imhoff - „Suntem cam dezamăgiți că nu am acces în semifinale, dar continuăm lupta“ (GALERIE FOTO)

28 Mar 2024 588

UPDATE. Autostrada A2, blocată! Sunt coloane de mașini. Iată motivul (FOTO+VIDEO)

28 Mar 2024 1649

Handbal CS Medgidia, învinsă în Cupa României de CSM București (GALERIE FOTO)

28 Mar 2024 452

Volei CSM Constanța a cedat și în a doua dispută cu Rapid București, nu a putut produce surpriza (GALERIE FOTO)

27 Mar 2024 559

Volei. Miercuri, 27 martie 2024 Intrare liberă la meciul CSM Constanța - Rapid București

27 Mar 2024 428

Doliu în sportul din România. S-a stins din viață o mare sportivă

26 Mar 2024 1702

Marian Vanghelie candidează pentru Primăria Sectorului 5

24 Mar 2024 609

UPDATE. Accident rutier pe A2, sensul de mers București-Constanța! Primele informații

24 Mar 2024 1250

Volei CSM Constanța a cedat greu cu Rapid București, după ce a câștigat primul set (GALERIE FOTO)

23 Mar 2024 527

Fotbal România a remizat cu Irlanda de Nord în amicalul de la București

23 Mar 2024 811

CNIAR Atenție, șoferi! O porțiune din Autostrada A2 Constanța - București se închide de luni, 25 martie 2024

22 Mar 2024 762

Exclusiv! Șeful procurorilor din Mangalia, primele declarații după cererea de strămutare a dosarului privind tragedia de la 2 Mai

21 Mar 2024 1280

Motivare Anularea autorizației de construire pentru construcțiile de pe plaja Corbu, județul Constanța, explicată (DOCUMENT)

21 Mar 2024 1654

Baschet CSM Constanța a pierdut meciul cu Rapid București, dar are avantajul rezultatelor directe în Top 10 (GALERIE FOTO)

20 Mar 2024 651