30 de cetățeni români, reținuți în urma unei operațiuni desfășurate de autoritățile din Franța, Germania și România

Un grup infracțional organizat care implică 30 de cetățeni români a fost reținut în urma unei operațiuni desfășurate de autoritățile de aplicare a legii din Franța, Germania și România, susținute de Europol și Eurojust.

Potrivit unui comunicat al Europol, grupul este suspectat de furturi care vizează zonele de odihnă pentru transportul mărfurilor de-a lungul principalelor rute de transport rutier între România, Franța și Germania.

Grupul a vizat în principal transporturi de mărfuri de alcool și produse electronice mici, furând bunuri în valoare estimată la 2,5 milioane EUR.

„Infractorii erau angajați în activități legitime de transport rutier de marfă, pe care le foloseau ca alibi pentru călătoriile regulate prin Europa. Acest lucru i-a ajutat pe infractorii să evite bănuielile, deoarece au identificat și atacat ținte de-a lungul rutelor rutiere dintre România și Germania. Acțiunea s-a desfășurat sub umbrela mecanismului/cadrului de securitate EMPACT“ - au precizat reprezentanții Europol.


Rezultate din 23 noiembrie

14 arestări (12 în România și 2 în Germania)
57 căutări (46 în România, 11 în Germania)
11 mandate europene de arestare executate de autoritățile române (7 din Franța, 4 din Germania)

Gruparea criminală organizată a funcționat folosind acoperirea unei afaceri legale în transportul de mărfuri. Lucrând ca șoferi de camion, suspecții se întâlneau în zonele de odihnă preselectate de pe autostrăzile franceze și germane, unde apoi își planificau și comite faptele. Se apropiau de vehiculele de marfă din zonele de odihnă și tăiau capacele prelate ale remorcilor, înainte de a fura bunurile din interior. Încasările au fost împărțite între ei, înainte de a fi aduse înapoi în România prin spațiile logistice germane.

Gruparea infracțională a luat mai multe măsuri de precauție pentru a se sustrage de la forțele de ordine. Pe lângă utilizarea activităților de logistică legitime ca acoperire, aceștia și-au verificat în mod regulat vehiculele pentru urmărire și alte mijloace de detectare a criminalității. Ca răspuns, Europol și partenerii săi au desfășurat mijloace de poliție în mai multe jurisdicții. Drone franceze au fost trimise pentru a ajuta la identificarea criminalilor, iar polițiști din Germania și Franța au ajuns în România pentru cercetări. Europol și-a desfășurat agenții și în România. De la sediul său central de la Haga, Europol a oferit sprijin suplimentar în calitate de coordonator al zilelor de acțiune și prin furnizarea de prelucrare a datelor și analiză de informații. Eurojust a asistat autoritățile cu înființarea și finanțarea unei echipe comune de anchetă (JIT) și a permis cooperarea și coordonarea judiciară transfrontalieră.

Sursa foto: Facebook/Europol

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știri Constanța Dosar penal întocmit unui tânăr de 20 de ani. Acesta ar fi comis mai multe infracțiuni

07 May 2024 251

Flagrant delict la festival, în Mamaia Un bărbat a prezentat „oferta” de droguri procurorilor DIICOT (VIDEO)

07 May 2024 345

Surpriză în trafic la Cumpăna! A fost sesizată Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Constanța

07 May 2024 421

La finalul minivacanţei de 1 Mai şi Paşte Sancțiuni și testări pentru alcool și droguri în staţia de taxare de pe Autostrada A2 Bucureşti-Cernavodă

06 May 2024 556

Oficial de la IPJ Constanța Dosar penal pentru șoferul de ambulanță prins beat la volan

06 May 2024 440

În prima zi de Paști Șofer de ambulanță, prins beat la volan în Constanța - Ce alcoolemie avea (GALERIE FOTO+VIDEO)

06 May 2024 1667

Oficial de la IPJ Constanța despre incidentul din stațiunea Mamaia! Un tânăr, transportat la spital (VIDEO)

05 May 2024 816

Oficial de la IPJ Constanța despre accidentul din Portul Tomis!

04 May 2024 1482

Acțiune cu efective mărite a polițiștilor rutieri din Constanța. Iată ce au constatat (FOTO)

03 May 2024 536

IPJ Constanța Acțiune a polițiștilor în stațiunea Mamaia. Peste 200 de persoane legitimate și peste 100 de vehicule verificate (FOTO)

03 May 2024 410

Știri Constanța Bărbat, reținut după ce ar fi produs un accident rutier băut și drogat (VIDEO) – o femeie a fost rănită

03 May 2024 1048

Acțiuni ale polițiștilor din județul Tulcea, pentru combaterea pescuitului ilegal. Iată ce au constatat ​

03 May 2024 408

Acțiuni ale polițiștilor în județul Constanța. Au fost aplicate mai multe amenzi

02 May 2024 493

Șofer beat depistat în trafic pe strada Portului din Mangalia. Ce alcoolemie avea bărbatul

02 May 2024 486

Știri Constanța Șoferiță de 21 de ani, beată și sub influența substanțelor interzise, implicată într-un accident rutier pe Șoseaua Mangaliei

02 May 2024 916