4 mesaje RO-ALERT Evacuare de urgență a populației, la Roșia Montană. Barajul lacului piscicol Tăul Mare este fisurat (GALERIE FOTO + VIDEO)

Imagini de la eveniment, foto: ISU Alba
UPDATE 4 

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) anunţă punerea în funcţiune a celei de-a doua motopompe de evacuare a apei, după ce a fost semnalată o avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare.

"A fost poziţionată şi pusă în funcţiune a doua motopompă deoarece albia văii de deversare o permite. Pe măsură ce situaţia se stabilizează, va fi operaţionalizată şi a treia motopompă. Această acţiune se face progresiv pentru a nu inunda valea satului", a transmis IGSU.


UPDATE 3 

A fost poziționată și pusă în funcțiune a doua motopompă deoarece albia văii de deversare o permite. Pe măsură ce situația se stabilizează, va fi operaționalizată și a 3-a motopompă. 

Această acțiune se face progresiv pentru a nu inunda valea satului.

UPDATE 2 

Parțial în prima fază, se lucrează la scăderea lacului cu 5 m pentru un grad de risc acceptabil în conformitate cu expertiza întocmită de personalul de specialitate.

Ulterior vor fi luate măsuri in dinamică., informează ISU Alba. 


UPDATE 1-08.30- Intervenție Baraj Lac de acumulare piscicolă Tăul Mare - Roșia Montană

Pe parcursul nopții, 268 de persoane (aflate în zone cu potențial risc) au fost informate asupra măsurii de evacuare preventivă. Anunțarea acestora a fost făcută prin emiterea a 4 mesaje RO-ALERT, concomitent cu anunțarea fizică de către echipaje mixte formate din pompieri, polițiști, jandarmi și reprezentanți ai administrației locale, care au explicat populației importanta evacuării preventive. 

În urma acestui demers, 70 de persoane s-au autoevacuat la rude în localitățile limitrofe, 14 persoane au fost evavuate cu mijloace și în spații asigurate de catre autoritățile locale (orașele Abrud și Cîmpeni) iar restul persoanelor au refuzat evacuarea.

În aceste momente se lucrează cu utilaje de mare capacitate (buldozere și vole) pentru crearea unui drum de acces necesar autospecialelor de intervenție, având în vedere că drumul este impracticabil până la baraj. 
Imagini de la locul evenimentului, foto: ISU Alba
Au fost dislocate 6 motopompe de mare capacitate, fiecare având posibiliatea de evacuare de 10.000 l/min. Concomitent, un expert care a întocmit documentația ce a stat la baza obținerii autorizației de funcționare a barajului vizat, împreună cu alți specialiști ai SGA, expertizează avaria pentru stabilirea cu exactitate a riscurilor și a metodelor de urmat pentru reducerea acestora.

În total, la această misiune au fost angrenate următoarele forțe și mijloace:

- ISU Alba: 71 militari, 2 camioane cu 2 motopompe, 2 microbuze, 8 autoturisme, 2 autospeciale de interventie;
- Pentru gestionarea situației, ISU Alba a alertat întregul personal operativ;
 - a fost dispusă trimiterea în zona afectată a încă 4 motopompe de mare capacitate de la ISU HD, ISU MS, ISU CJ și ISU BH;
- IJJ: 60 jandarmi cu 15 auto;
- IPJ: 16 polițiști cu 7 auto;

De asemenea, dorim să precizăm că începând cu ora 06:00 domnul secretar de stat Raed Arafat a ajuns la fața locului, având o ședință de lucru cu reprezentanții tuturor instituțiilor și operatorilor economici implicați în această misiune.

Misiunea este în dinamică, revenim cu detalii., mai transmite sursa citată. 



Știrea inițială 


Ca urmare a informării primite prin apel 112 de la primarul comunei Roșia Montană, prin care ni s-a semnalat o avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare, au fost dispuse pana în aceste momente, următoarele măsuri:

-A fost convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență al com. Roșia Montană;
-S-a întrunit Comitetul Județean pentru Situații de Urgență al jud. Alba;
-S-a activat Centrul Județean de Conducere si Coordonare a Intervenției;
-la nivelul ISU Alba a fost alertată grupa operativa iar personalul subunităților de interventie aflat in ture libere a fost chemat la serviciu pentru creșterea capacității de intervenție;
-in zona Lacului Piscicol Tăul Mare au fost dislocate urmatoarele forte si mijloace:
-2 Autocamioane de Intervenție dotate cu motopompe remorcabile de mare capacitate (fiecare 10.000 l/min)
-2 autospeciale 4x4 cu capacitate mărita de trecere;
- 2 microbuse de transport
-3 ofițeri si 40 de subofiteri si soldați aparținând ISU Alba
- buldozer asigurat prin grija administrației locale pentru facilitarea accesului autospecialelor de Intervenție
-personal aparținand IPJ si IJJ pentru asigurarea ordinii publice si a celorlalte măsuri specifice. 

foto: ISU Alba

În cadrul ședintei Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, au participat, în sistem de teleconferință, și Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat și inspectorul general al IGSU, general- locotenent Dan-Paul  Iamandi. 

Totodată, din ordinul inspectorului general al IGSU, a fost suplimentată resursa de intervenție cu alte 4 motopompe de mare capacitate din județele Bihor, Cluj, Hunedoara și Mureș. 

Menționăm că pentru optimizarea misiunii de răspuns, la nevoie forțele si mijloacele de intervenție pot fi suplimentate. , informa ISU Alba, ieri, în jurul orei 23.00. 

foto: ISU Alba

Pentru protecția populației aflată în proximitatea barajului, în cadrul ședinței Comitetului Local pentru Situații de Urgență a fost dispusa măsura evacuarii preventive a localnicilor din avalul Lacului de acumulare Piscicola Taul Mare. 

Relocarea cetățenilor va fi temporară în spațiile puse la dispoziție de autoritățile locale, iar transportul acestora se va realiza cu mijloace proprii sau ale autorităților locale si ale ISU Alba (7 microbuse). La nevoie aceste mijloace vor fi suplimentate cu autoturisme ale operatorilor economici de transport din zona. Spațiile identificate pentru cazarea localnicilor se afla la internate scolare si sali de sport din orasul Abrud si orasul Cîmpeni avand o capacitate de cazare totala de aprox. 400 de persoane. 

Totodată, pentru informarea cetățenilor, ISU Alba a transmis un mesaj prin intermediul sistemului Ro-Alert. 

Populatia de pe raza localitatii Rosia Montana va lua imediat masuri pentru autoevacuare, ca urmare a unei avarii la barajul lacului de acumulare Taul Mare. Persoanele care nu se pot autoevacua, vor fi evacuate cu sprijinul autoritatilor locale. In acest moment NU EXISTA UN RISC IMINENT PENTRU POPULATIA DIN AVALUL ACUMULARII, insa PREVENTIV se impun masuri pentru evacuare. Autoritatile locale si judetene au luat masuri pentru punerea in siguranta a acumularii. Autoritatile vor aduce la cunostinta populatiei daca starea de risc va impune alte masuri.

Reamintim ca masura evacuarii populației a fost luata preventiv în acest moment neexistând un risc iminent pentru populație. , a mai transmis ieri ISU Alba. 




Mai multe imagini puteți vedea în secțiunea „Galerie foto“  a materialului.   

Sursa foto-video: ISU Alba 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.