A fost activat Planul Roșu de Intervenție Un an de la explozia de la Rafinăria Petromidia! Cum a avut loc tragedia

 
  • Explozia a avut loc la data de 02 iulie 2021, la ora 12:16 a izbucnit un incendiu  la Rafinăria Petromidia, din localitatea Năvodari, județul Constanța.
 
  • În aproximativ 8 minute de la primirea apelului, pompierii au ajuns la fața locului și au constatat că incendiul se manifesta cu flacără deschisă și degajări mari de fum.
 
  • Imediat de la primirea apelului, în vederea optimizării misiunii de răspuns, la nivelul  județului a fost activat Planul Roșu de Intervenție care presupune suplimentarea resurselor medicale la fața locului.
 
A trecut un an de la incendiul la Rafinăria Petromidia, din localitatea Năvodari, județul Constanța! Două persoane au decedat după această tragedie.
 
Potrivit datelor oficiale, la data de 02 iulie 2021, la ora 12:16 a izbucnit un incendiu la Rafinăria Petromidia, din localitatea Năvodari, județul Constanța.
 
În aproximativ 8 minute de la primirea apelului, pompierii au ajuns la fața locului și au constatat că incendiul se manifesta cu flacără deschisă și degajări mari de fum.
 
Imediat de la primirea apelului, în vederea optimizării misiunii de răspuns, la nivelul  județului a fost activat Planul Roșu de Intervenție care presupune suplimentarea resurselor medicale la fața locului.
 
Prioritatea echipajelor  de intervenție a reprezentat-o căutarea și salvarea persoanelor surprinse în acest incident.
 
Bilanțul final al victimelor este de 6 persoane, astfel:  2 persoane cu arsuri pe 45%, respectiv 35% din suprafața corpului transportate cu 2 elicoptere SMURD la Spitalul Clinic de Urgență București, 2 persoane cu diverse  traumatisme transportate la spital, 1 persoană cu arsuri minore care a refuzat transportul la o unitate spitalicească. Din nefericire, persoana dispărută  a fost găsită decedată.
 
Incendiul a fost localizat la ora 13:14, iar în urmă cu puțin timp acesta a fost lichidat. La acest moment nu mai există flacără, iar echipajele de intervenție acționează pentru răcirea zonei de ardere, în scopul eliminării posibilității de reaprindere.
 
Pentru gestionarea acestei situații de urgență, aproximativ 120 de pompieri din cadrul mai multor Inspectorate pentru Situații de Urgență Județene au acționat  cu următoarele mijloace de intervenție :
 
14 Autospeciale de stingere cu apa și spumă;
3 Autocamioane de intervenție;
4 motopompe de mică și mare capacitate;
1 autospecială CBRN;
1 autospecială transport victime multiple;
1 ambulanța SMURD Terapie Intensivă Mobilă;
6 ambulanțe SMURD Echipaj de Prim Ajutor;
6 ambulanțe ale SAJ Constanța ( 1 echipaj C2 și 5 echipaje B2);
2 elicoptere SMURD.
Pentru optimizarea acțiunilor de răspuns s-a dispus alocarea de forțe suplimentare din cadrul ISU Călărași, ISU Galați, ISU Vrancea, ISU Ialomița, ISU Tulcea, ISU Brăila.
 
Planul Roșu de Intervenție a fost  dezactivat la ora 16:20.
 
Totodată, în scop preventiv,  pentru informarea promptă a cetățenilor și luarea măsurilor de autoprotecție a fost trimisă o avertizare prin sistemul RO-ALERT.
 
Dată fiind manifestarea incendiului cu degajări mari de fum,  în urma  consultării cu reprezentanții Gărzii de Mediu, reiterăm faptul că în toată această perioadă, siguranța cetățenilor nu a fost pusă nicio clipă în pericol., a transmis ISU Dobrogea.
 
Pe 13 iulie 2021, un al doilea bărbat, rănit în explozia de la Petromidia a decedat. Anunțul a fost făcut de societate, printr-un comunicat de presă. Bărbatul se afla în Germania, după ce a fost transferat alături de un alt coleg de la Spitalul de Arși din Capitală.

Proces la Tribunal

Fiica uneia dintre victimele din explozie a dat în judecată compania! Dosarul 7349/118/2021 a fost înregistrat pe rolul Secţia I civilă din Tribunalul Constanța și are ca obiect „acțiune în răspundere delictuală“.
 
Conform portalului instanțelor de judecată, în dosar părțile sunt:
 
Danila Elena Cristina - reclamant
 
Rompetrol Rafinare SA - pârât
Utekov Yedil - pârât
Stanescu Nicolae Bogdan Codrut - pârât
Golovin Alexey - pârât
Crudu Tesloveanu Felix - pârât
Steriopol Bogdan Catalin        - pârât
Galateanu Ramona Georgiana - pârât
 
Compania de Asigurări Filiala Haly Banck of Kazahs Halik este chemată în garanţie
 
Noul termen a fost stabilit pentru data de 12.10.2022, pentru a se lua cunostință de notele de ședință depuse de reclamant precum și în vederea soluționării litigiului pe cale amiabilă.

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
LIVE
Raed Arafat, Lucian Bode și șeful ISU Dobrogea, despre explozia de la Rompetrol Midia Năvodari

 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Plecăm toți, ne întoarcem toți!“ Cine este pompierul erou care s-a aflat în mijlocul incendiului izbucnit la Rafinăria Petromidia

21 Feb 2022 1216

KMG International Rompetrol Rafinare reîncepe livrările de carburanți, inclusiv pe segmentul diesel

28 Sep 2021 2481

Raed Arafat a făcut anunțul Răniţii de la Petromidia transferaţi în Germania au fost operaţi. Care este starea acestora (video)

08 Jul 2021 2061

Mesajul de după înmormântare al soției tânărului decedat în deflagrația de la Petromidia „Odată cu tine a ars fiecare bucățică a sufletului meu”

08 Jul 2021 13174

FOTO-VIDEO Tânărul care și-a pierdut viața în explozia de la Rafinăria Petromidia, condus astăzi pe ultimul drum

05 Jul 2021 10858

LIVE VIDEO ISU Constanța, noi declarații în urma exploziei de la Petromidia

03 Jul 2021 2496

Explozia de la Petromidia Năvodari surprinsă de o cameră de supraveghere din zonă (video)

02 Jul 2021 20745

Ministerul Sănătății, precizări despre victimele exploziei de la Rafinăria Petromidia Năvodari

02 Jul 2021 1548

Petromidia împlinește astăzi 42 de ani de existență

29 Jun 2021 1990

Accident rutier grav, la Năvodari, în această noapte. O victimă decedată

31 May 2021 5337

Producție în creștere pentru Rompetrol Rafinare

06 May 2021 1453

Sistem de recuperare GPL de ultimă generaţie, implementat de Rompetrol Rafinare la nivelul rafinăriei Petromidia

25 Feb 2020 1651

Activitatea operaţională a Rompetrol Rafinare SA, motorul creşterii vânzărilor de carburanţi

16 Nov 2019 2422

Trei angajaţi ai Rompetrol, declaraţi cetăţeni de onoare ai oraşului Năvodari. Alexandru Nicolcioiu, printre ei (galerie foto)

09 Sep 2019 2010

40 de ani de la pornirea instalațiilor Rafinăria Petromidia, la ceas aniversar. Cum a fost celebrat evenimentul (galerie foto)

06 Sep 2019 1828