A fost modificat Regulamentul onorurilor și ceremoniilor militare. Ce schimbări sunt

  • Regulamentul onorurilor și ceremoniilor militare, aprobat prin Ordinul ministrului apărării naționale.

În Monitorul Oficial al României Partea I numărul 866 din 23 septembrie a fost publicat Ordinul nr. M.172/2020 pentru modificarea Regulamentului onorurilor și ceremoniilor militare, aprobat prin Ordinul ministrului apărării naționale nr. M.63/2013.
 
Astfel, conform actului normativ semnat la 15 septembrie anul acesta de ministrul Apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, numărul M.172, s-a stabilit o nouă formă și dimensiuni ale coroanelor, jerbelor și buchetelor care pot fi depuse de reprezentanții instituției militare în raport cu nivelul de reprezentare al structurii militare, după cum urmează:

1. Coroanele și jerbele de flori se depun la Mormântul Ostașului Necunoscut, la monumentele, cimitirele și mormintele militarilor români sau străini căzuți pe teritoriul României sau pe teritoriul altor state, cu respectarea nivelului de reprezentare al structurii militare.

2. Componența delegației structurii militare participante la ceremoniile de depunere a coroanelor păstrează principiul ierarhiei militare, după cum urmează:
a) nivelul de reprezentare nr. 1: ministrul apărării naționale, secretarii de stat, secretarul general, șeful Statului Major al Apărării, șefii categoriilor de forțe ale armatei și comandanții de garnizoane cu grad de general;
b) nivelul de reprezentare nr. 2: locțiitorii/directorii subordonați celor precizați la nivelul de reprezentare nr. 1, șefii direcțiilor centrale, comandanții comandamentelor de sprijin, comandanții diviziilor/similari și comandanții de garnizoane cu grad de colonel;
c) nivelul de reprezentare nr. 3: comandanții de garnizoane cu grad mai mic de colonel și comandanții de unități militare/similari.
 
3. Dimensiunile coroanelor și jerbelor se stabilesc în funcție de nivelul de reprezentare, astfel:
a) nivelul nr. 1, coroane de flori în format rotund, cu dimensiunile cuprinse între 90 și 100 cm înălțime, diametrul spațiului interior aproximativ 50 cm și un număr de 100-120 de fire de flori;
b) nivelul nr. 2, coroane de flori în format rotund, cu dimensiunile cuprinse între 80 și 90 cm înălțime și un număr de 80-100 de fire de flori;
c) nivelul nr. 3, coroane de flori în format rotund, cu dimensiunile cuprinse între 70 și 80 cm înălțime și un număr de 60-80 de fire de flori;

d) înălțimea jerbelor de flori, indiferent de nivelul de reprezentare, nu va depăși 70 cm și un număr de 60-70 de fire de flori.

Se evită, pe cât posibil, amestecul de culori și/sau specii de flori.

Se interzice folosirea de flori artificiale la coroanele și jerbele ce se depun la mormintele și operele comemorative de război.
Coroanele multicolore - roșu, galben și albastru sunt recomandate, de regulă, pentru a fi depuse de Ziua Națională a României și Ziua Armatei de către reprezentanții nivelului de reprezentare nr. 1 sau la monumentele militarilor străini căzuți pe teritoriul României.

Specia de flori are ca etalon garoafele.
Lentele coroanelor și jerbelor de flori sunt confecționate pe suport textil sau hârtie/similar și reproduc culorile roșu, galben și albastru.
Lungimea lentei este corespunzătoare diametrului coroanei, panglica lentei trebuie să fie cu maximum 10 cm mai lungă decât diametrul coroanei, iar lățimea acesteia este de 0,15-0,20 m.
 
Textul care se înscrie pe lentă este următorul:
 
I. pentru militarii români:
a) în țară:
- lenta din stânga - Recunoștință eternă eroilor neamului;
- lenta din dreapta - denumirea structurii militare/indicativ;
b) pentru străinătate:
- lenta din stânga - DULCE ET DECORUM EST PRO PATRIA MORI;
- lenta din dreapta - Ministerul Apărării Naționale din România;
II. pentru militarii străini:
- lenta din stânga - In memoriam;
- lenta din dreapta - denumirea structurii militare/indicativ.

Fondurile necesare pentru comanda și execuția coroanelor, jerbelor și buchetelor de flori sunt alocate prin bugetul fiecărei structuri, luându-se în calcul numărul activităților anuale de acest gen și prețul mediu ponderat.

Prevederile conținute în prezenta anexă sunt aplicabile atât pe teritoriul României, cât și pentru misiunile militare din străinătate.

La ceremoniile de depuneri de coroane de flori în străinătate se aplică procedurile statului respectiv sau prevederile conținute în prezenta anexă. Nivelul de reprezentare este cel stabilit la pct. 3 lit. a) și obligatoriu lenta este tricoloră.
 
Sursa foto: Arhivă ZIUA de Constanta
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Forțele Navale Române Ceremonii de 1 Decembrie, în Constanța și Tulcea

27 Nov 2020 425

Ziua Veteranilor, comemorată astăzi la București, fără public

11 Nov 2020 412

Ziua Veteranilor, marcată mâine în București și în garnizoanele din țară

10 Nov 2020 518

Jurământ militar la Academia Navală Mircea cel Bătrân. Comandorul Toma Alecu a preluat comanda instituției

24 Oct 2020 1619

Festivitățile de absolvire ale promoţiilor 2020 „General Ioan Emanoil Florescu”. Ceremonii se vor desfășura și la Constanța

30 Jul 2020 669

Ceremonie de predare-primire a conducerii Regimentului 307 Infanterie Marină

30 Jul 2020 649

Cum a fost marcată Ziua Drapelului Național de marinarii militari, în Dobrogea

26 Jun 2020 716

Ceremonii în unitățile militare din Constanța de Ziua Eroilor (galerie foto)

29 May 2020 1229

Șef nou la Direcția Operații din Statul Major al Apărării

24 Feb 2020 1299

Unirea Principatelor Române. Programul ceremoniilor din judeţele Constanţa şi Tulcea

24 Jan 2020 2072

MApN Manifestări în țară, cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române

23 Jan 2020 1525

Ceremonia de luare în primire a Grupării Navale Permanente NATO de Luptă Contra Minelor SNMCMG-2, la Constanța (video)

16 Jan 2020 772

Ziua militarilor veterani din Teatrele de operaţii

11 Nov 2019 1396

Editorial Să nu-i uităm pe cei căzuţi la datorie! Ziua Veteranilor - despre sacrificiul şi eroismul militarilor români

09 Nov 2019 2644

Ceremonii militare și religioase vor fi organizate cu ocazia Zilei Veteranilor

08 Nov 2019 720