A murit Ion Mihai Pacepa una figurile de legendă ale României

  • Ion Mihai Pacepa, care a fugit din România şi a cerut azil politic în SUA în 1978, a murit de COVID-19, a anunțat juristul și publicistul american Ronald J. Rychlak, preluat de România Tv.

Ion Mihai Pacepa, născut la 28 octombrie 1928, a fost consilierul personal al lui Nicolae Ceauşescu.

Dezertarea sa, în 1978, la 3 luni după ce Nicolae Ceauşescu fusese primit la Washington de către Jimmy Carter, preşedintele SUA, reprezintă una dintre cele mai spectaculoase poveşti din istoria spionajului românesc.

Cronologia fugii lui Pacepa dezvăluie o parte din lumea incredibilă a marilor servicii de spionaj. Pacepa a studiat chimia industrială la Universitatea Politehnică din Bucureşti, dar, înainte de absolvire, a fost recrutat în agenţia de poliţie secretă a Republicii Socialiste România, Securitatea.

A fost iniţial repartizat în departamentul de contrasabotaj al Securităţii. În 1955, a fost transferat la Serviciul de Informaţii Externe. A fost numit şef al staţiei din Frankfurt, Germania de Vest, în 1957.

Doi ani mai târziu, a fost numit şef al noului departament de spionaj industrial al României şi a ocupat această funcţie până când a fugit în vest. Începând din 1972, a fost şi şef adjunct al Serviciilor de Informaţii Externe româneşti, consilier pentru dezvoltare industrială şi tehnologică, precum şi mâna dreaptă a lui Nicolae Ceauşescu.

Ceauşescu a pus un premiu de două milioane USD pe capul lui Pacepa

În 1978, generalul Ion Mihai Pacepa avea 50 de ani şi era consilierul personal pe probleme de Securitate al familiei Ceauşescu.

În luna iulie a acelui an, dictatorul îl trimite pe Pacepa în Germania pentru a organiza un atentat asupra sediului Radio Europa Liberă. Ajuns în Germania, la 26 iulie 1978, Pacepa ia legătura cu autorităţile americane şi cere azil politic în Statele Unite. 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un fost subofiţer SPP s-a stins din viaţă

02 May 2018 3883

Evz.ro Pacepa - Decesul lui Bobu și procesul împotriva lui Voiculescu. Corupţia în România

22 Dec 2014 2096