A solicitat din nou arestarea! DNA despre Nicuşor Constantinescu - „Din probe rezultă suspiciunea rezonabilă că acesta a săvârşit o infracţiune şi a fugit“ (documente)

Procurorii din Constanţa au solicitat din nou arestarea preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu. Oamenii legii vor să se asigure că măsura arestării preventive va fi valabilă de la data punerii acesteia în executare şi cer, în acelaşi timp, dispunerea emiterii de îndată a mandatului de arestare preventivă. Procurorii explică faptul că era necesară o astfel de solicitare întrucât, în caz contrar, Nicuşor Constantinescu nu va putea fi judecat în dosarul trimis spre judecare Tribunalului Constanța.

„În eventualitatea extrădării, legislația prevede că persoana predată ca efect al extrădării nu va fi nici urmărită, nici judecată, nici deținută în vederea executării unei pedepse, nici supusă oricărei alte restricții a libertății sale individuale, pentru orice fapt anterior predării, altul decât cel care a motivat extrădarea. Prin urmare, rezultă că judecarea inculpatului Constantinescu Nicuşor Daniel, în cauza aflată pe rolul Tribunalului Constanța, nu se va putea desfășura decât în condițiile existenței unui mandat de arestare distinct față de cel deja dispus, care să se raporteze la starea de fapt din dosarul trimis Tribunalului Constanța“, susţin procurorii DNA. Menţionăm că propunerea de arestare preventivă a fost înaintată judecătorului de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Constanța.

Tribunalul Constanţa a primit noua cerere pe 25 august

Potrivit unui comunicat remis presei ieri, procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Constanța au solicitat judecătorului de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Constanța, la data de 25 august, luarea măsurii arestării preventive faţă de Nicușor Daniel Constantinescu, pe o durată de 30 de zile de la data punerii în executare a acestei măsuri, și dispunerea emiterii de îndată a mandatului de arestare preventivă.
„Solicitarea a fost formulată în considerarea faptului că inculpatul nu va putea fi judecat în dosarul trimis spre judecare Tribunalului Constanța la data de 25 aprilie 2014, ulterior eventualei sale extrădări (cerute pentru a fi judecat într-o altă cauză aflată pe rolul Tribunalului București), având în vedere dispozițiile articolului 74 din Legea numărul 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală și articolului 17 din Legea numărul 111/2008 pentru ratificarea Tratatului de extrădare dintre România și SUA. Potrivit dispozițiilor menționate, persoana predată ca efect al extrădării nu va fi nici urmărită, nici judecată, nici deținută în vederea executării unei pedepse, nici supusă oricărei alte restricții a libertății sale individuale, pentru orice fapt anterior predării, altul decât cel care a motivat extrădarea.“

Nu ar fi asigurat finanțarea Centrului Militar Zonal Constanța

Prin rechizitoriul procurorilor ce formează obiectul cauzei aflate pe rolul Tribunalului Constanța, în cameră preliminară, s-a reținut că „inculpatul Nicușor Daniel Constantinescu, în perioada 2009 - 27 noiembrie 2013, cu știință, în exercitarea atribuțiilor care decurgeau din calitatea de președinte al Consiliului Județean Constanța, în mai multe rânduri, nu și-a îndeplinit sau și-a îndeplinit în mod defectuos obligațiile potrivit articolului 76 din Legea nr.446/2006. Astfel, în raport de funcția publică deținută, inculpatul nu a asigurat finanțarea Centrului Militar Zonal Constanța, neefectuând reparațiile necesare la sediul acestuia, dispunând rezilierea contractelor pentru furnizarea de utilități și servicii de pază necesare funcționării în condiții normale a Centrului Militar Zonal Constanța și încercând de mai multe ori să evacueze instituția din sediul pe care îl ocupa, fapte care au provocat acestei instituții vătămări ale drepturilor și intereselor legale ale Ministerului Apărării Naționale, precum și pagube“.

Arestat în lipsă pentru infracțiuni de abuz în serviciu

Pe de altă parte, în dosarul aflat pe rolul Tribunalului București, în care inculpatul Nicuşor Daniel Constantinescu a fost trimis în judecată, sub control judiciar, s-a constatat, la data de 12 iunie 2014, că acesta nu se afla în țară (depășind limita teritorială fixată de judecător și nerespectând perioada pentru care a primit încuviințarea de a se afla în afara teritoriului României). Astfel, la solicitarea procurorilor DNA, instanța de judecată a dispus înlocuirea măsurii controlului judiciar față de Constantinescu Nicușor Daniel, cu măsura arestării preventive. În acel dosar în care s-a emis mandat de arestare preventivă, procurorii susţin că inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel fusese trimis în judecată de procurorii Secției de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție, pentru săvârșirea a 3 infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice cu obținerea de foloase necuvenite sub forma complicității și 21 de infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu obținerea de foloase. Comunicatul remis de DNA ]n data de 27 mai poate fi consultat în documentul ataşat.

„La pronunțarea măsurii înlocuirii măsurii controlului judiciar cu măsura arestării preventive, judecătorul de cameră preliminară a reținut că inculpatul se află în situațiile prev. de art. 215 alin. 7 C.p.p., întrucât - pe durata măsurii controlului judiciar - a încălcat, cu rea-credință, obligațiile care îi revin, respectiv prev. de art. 223 alin. 1 lit. a), alin. 2 C.p.p., din probe rezultând suspiciunea rezonabilă că acesta a săvârșit o infracțiune și a fugit, în scopul de a se sustrage de la judecată, iar privarea de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică.
Astfel, judecătorul de cameră preliminară a constatat că, și la acest moment procesual, rezultă din materialul probator administrat în faza de urmărire penală condiția existenței suspiciunii rezonabile că inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel a comis pretinsa activitate infracțională reținută în sarcina sa, fără a se afecta prezumția sa de nevinovăție”, se menţionează în comunicatul DNA.
„Soluția dispusă, și anume cea a arestului preventiv, a rămas definitivă prin respingerea contestației formulate de inculpatul Nicușor Daniel Constantinescu, prin încheierea pronunțată de Curtea de Apel București“, mai arată procurorii.

„În acest context, judecătorul delegat din cadrul Tribunalului București a formulat cerere de arestare provizorie, având în vedere propunerea de extrădare din data de 8 august 2014 emisă în dosarul Tribunalului București, în referire la inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, în vederea punerii în executare a mandatului de arestare preventivă emis de judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul București. Cererea de arestare provizorie s-a întemeiat pe art. 12 din Legea nr. 111/2008 pentru ratificarea Tratatului de extrădare dintre România și Statele Unite ale Americii”, se mai menţionează în comunicat. La secţiunea documente, puteţi vedea textul integral al comunicatului DNA din data de 29.08.2014.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

15 ani în primă instanţă pentru Nicuşor Constantinescu Ei sunt judecătorii care decid finalul. Unul a respins arestarea lui Mazăre (rechizitorii)

22 Oct 2016 3926

Veste proastă pentru Nicuşor Constantinescu! Judecătorii au menţinut mandatul de arestare emis în Bucureşti

13 Jun 2016 2004

UPDATE. Un nou de mandat de arestare. Nicuşor Constantinescu, amendat şi de Luisa Dragomir, din Tribunalul Bucureşti

04 Jun 2016 2890

Totul se decide azi Nicuşor Constantinescu, denunţat de Marian Turbatu! Şeful CJC ar putea fi arestat şi în acest dosar (rechizitorii + transcript)

03 Jun 2016 3652

Înalta Curte a amânat pentru 28 iunie cererea lui Nicuşor Constantinescu de punere în libertate

31 May 2016 2429

Zi decisivă pentru Nicuşor Constantinescu, şeful CJC (rechizitorii)

31 May 2016 2575

Pastilă amară pentru DNA Judecătoarele Dumitriţa Piciarcă şi Liliana Bădescu au fost achitate!

26 May 2016 2800

Nicuşor Constantinescu, săgeţi către judecătorii care l-au arestat, Andreea Ianca şi Dan Iulian Năstase (rechizitorii)

23 May 2016 5077

Oficial de la DNA Propunere arestare Nicușor Daniel Constantinescu. Ar fi sărbătorit 25 de ani de la absolvirea facultății

19 May 2016 3453

UPDATE 6 Jandarmii la casa lui Nicuşor Constantinescu! DNA cere arestarea şefului CJC (galerie foto + video)

19 May 2016 7722

Geanina Terceanu, arestată de Raluca Moroşanu. I-a dat o veste proastă lui Nicuşor Constantinescu (documente)

24 Nov 2015 4402

Judecătorul Dumitru Mirancea a respins cererea DNA de arestare a lui Nicuşor Constantinescu! (rechizitoriu)

07 Nov 2015 3142

Judecătorul Dumitru Mirancea a respins cererea de arestare a lui Nicuşor Constantinescu

06 Nov 2015 2119

UPDATE - Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, nu se întoarce în arest, aşa cum a cerut DNA (rechizitoriu)

06 Nov 2015 2310

Oprescu, pus în libertate de judecătoarea care a respins arestarea lui Nicuşor Constantinescu

30 Oct 2015 2530