A trecut un an de la un incident deosebit de grav petrecut la o unitate militară din Mamaia! Un soldat a fost atacat în post și i-a fost sustrasă arma

În urmă cu exact un an, la data de 19 martie 2022, un tânăr militar din Constanța ar fi fost atacat de o persoană, care i-a sustras arma și muniția de răboi aferentă.
 
Potrivit MApN, militarul aflat în postul de pază a aplicat procedurile legale, a opus rezistență în confruntarea corp-la-corp cu agresorul, dar a fost deposedat de arma din dotare și de un încărcător cu 30 de cartușe.
 

„După ce a intrat în posesia armei și a muniției, agresorul a părăsit perimetrul unității (a sărit gardul), iar militarul agresat i-a anunțat de urgență pe comandantul corpului de gardă și pe comandantul unității. Conform procedurilor legale în vigoare, Parchetul Militar Constanța și organele de poliție au deschis o anchetă pentru cercetarea evenimentului. De asemenea, comandantul Centrului 110 Comunicații și Informatică a numit o comisie administrativă pentru cercetarea împrejurărilor producerii evenimentului“ – au spus atunci oficialii MApN.

 
Dosarul a fost instrumentat de Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București, care a trimis în judecată doi militari: un soldat (cel căruia i-a fost furată arma) și un caporal (comandantul pazei). 
 
Militarul este judecat pentru încălcare de consemn, dar și pentru fals în declarații, pentru că acesta ar fi declarat că a lăsat telefonul mobil la poartă, însă el a luat dispozitivul în obiectiv. 
 
Reamintim că, după aproximativ patru luni de la incident, arma a fost găsită în apropierea unității militare. 

„Arma a fost găsită chiar de militarul căruia i-a fost sustrasă. Se afla la o distanță de aproximativ 200 de metri de unitatea militară, pe marginea drumului ascunsă sub o saltea care era abandonată în zonă, aproape de o porțiune de vegetație. Militarul a fost audiat cu privire la aceste aspecte și a declarat că întâmplător, când se întorcea de la altă unitate la care își desfășura activitatea, a observat salteaua, a dat cu piciorul în ea și a observat o parte a armei, mai exact cureaua. 

Ridicând salteaua din acel strufăriș a observat arma. Ulterior și-a anunțat colegii și superiorii. Au fost anunțate și organele de poliție și într-adevăr au identificat arma care era într-o stare avansată de degradare cu pânze de păianjen, semn că era acolo de o perioadă de timp. 

A fost recuperată în totalitate și muniția care nu a fost folosită și nici nu există riscul să fie folosită pe viitor“ - declara în iulie 2022 Prim Procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, Viorel Teliceanu pentru ZIUA de Constanța. 


PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Incident unic în Armata României! Motivarea definitivă a judecătorilor în dosarul armei furate dintr-o unitate militară din Mamaia!

02 Jan 2024 1899

Exclusiv! Condamnare definitivă în cazul armei furate dintr-o unitate militară din Mamaia (VIDEO)

13 Dec 2023 2934

Armă furată dintr-o unitate militară din Mamaia! Judecata s-a terminat! Când se va da decizia finală

15 Nov 2023 2289

Ce se întâmplă cu dosarul armei furate dintr-o unitate militară din Mamaia. Anunțul judecătorilor din apel

27 Aug 2023 873

Motivarea judecătorilor în dosarul armei furate din Mamaia! „Preocupările religioase nu îl degrevează de obligația de a-și apăra țara!“

24 Jul 2023 2391

VIDEO. Incident unic în Armata României! Primele condamnări în dosarul armei furate dintr-o unitate militară din Mamaia!

16 Jul 2023 3963

Ce au decis judecătorii militari în dosarul armei furate din Mamaia!

10 May 2023 2571

A trecut proba sincerității? Militarul din Mamaia căruia i-a fost furată arma, testat cu detectorul de minciuni! De două ori! Verdictul specialiștilor

30 Jul 2022 6657

Militarul căruia i-a fost furată arma a fost trimis în judecată! Iată care sunt acuzațiile. Modificări importante pentru militari anunțate de ministrul Apărării (VIDEO+FOTO)

15 Jul 2022 17148

Primele imagini cu arma găsită în Mamaia Sat Prim Procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, Viorel Teliceanu, declarații despre dosar (GALERIE FOTO+VIDEO)

14 Jul 2022 9386

Două anchete penale sunt în derulare Procurori militari și civili, mânați de același gând – unde sunt arma și muniția de război furate de la un militar din Constanța

11 Apr 2022 8829

Sondaj de opinie 66% dintre participanți nu sunt mulțumiți de modul în care au acționat autoritățile în cazul pistolului mitralieră și muniției furate de la un militar din Mamaia

28 Mar 2022 3906

Editorial Armata Română și scenariul fantezist, dar bine redactat, al unui film hollywood-ian

24 Mar 2022 4162

ZIUA LIVE Cristian Crăciun, despre cazul militarului în post, rămas fără armă

23 Mar 2022 2654

Armă și muniție de război, sustrase din Mamaia. Căutările au ajuns la Iași

23 Mar 2022 3001