Eveniment

Accidente rutiere în care au fost implicate autoturisme cu volanul pe partea dreaptă

  • Accidente rutiere în care au fost implicate autoturisme cu volanul pe partea dreaptă
  • De cele mai multe ori, accidentele rutiere în care sunt implicate autovehicule cu postul de conducere pe partea dreaptă sunt produse din vina șoferilor acestora, pe fondul unei depășiri neregulamentare
În 24 din cele 25 de accidente rutiere, produse în prima jumătate a acestui an, în care au fost implicate autoturisme cu volanul pe partea dreaptă, vina a aparținut conducătorilor acestor vehicule. Acest tip de autovehicul asigură o vizibilitate redusă în cazul depășirilor, șoferul trebuind să pătrundă pe contrasens mai mult decât ar fi nevoie în cazul autovehiculelor cu volanul pe partea stângă.  
 
De cele mai multe ori, accidentele rutiere în care sunt implicate autovehicule cu postul de conducere pe partea dreaptă sunt produse din vina șoferilor acestora, pe fondul unei depășiri neregulamentare.
 
Acest tip de autovehicul asigură o vizibilitate redusă față de traficul din sens opus, motiv pentru care conducătorul auto, pentru a depăși sau a efectua o altă manevră prin care își schimbă direcția de deplasare, este nevoit să pătrundă pe celălalt sens de deplasare, mai mult decât ar fi nevoie ca în cazul autovehiculelor cu postul de conducere pe partea stângă.
 
Totodată, situația devine și mai riscantă pe timp de noapte sau în condiții meteo nefavorabile (ceață, ploaie, ninsoare). 
 
În primele 6 luni ale acestui an s-au produs 25 de accidente rutiere grave cu implicarea autovehiculelor cu post de conducere pe partea dreaptă, soldate cu decesul a 16 persoane și rănirea gravă a altor 24. În 24 dintre cele 25 de accidente, vina a aparținut șoferilor acestor autovehicule.
 
Anul trecut, conducătorii de autovehicule cu post de conducere pe partea dreaptă au fost implicați în 90 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 35 de persoane și 88 rănite grav. În cazul a 77 de accidente, vina a aparținut conducătorilor acestor autovehicule, evenimente în urma cărora 32 de persoane și-au pierdut viața și 77 au suferit leziuni grave. 
 
În anul 2018, conducătorii de autovehicule cu post de conducere pe partea dreaptă au fost implicați în 102 accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 28 de persoane și 106 rănite grav.
 
Poliția Română, prin Direcția Rutieră, a transmis o solicitare Regiei Autonome – Registrul Auto Român, prin care s-a propus ca aceste autovehicule să fie omologate numai după mutarea postului de conducere pe partea stângă și asigurarea celorlalte norme tehnice de admitere în circulație, care ar decurge în urma modificărilor.
 
La rândul său, Registrul Auto Român a precizat că în conformitate cu prevederile directivei 2007/46/CE referitoare la omologarea vehiculelor rutiere și a  principiilor privind libera circulație a mărfurilor în cadrul Uniunii Europene, statele membre nu pot interzice înmatricularea vehiculelor care au fost omologate comunitar de un alt stat membru.
 
La nivelul R.A.R, normele tehnice specifice impuse pentru aceste autovehicule se referă numai la echiparea cu faruri care emit un fascicul luminos asimetric, orientat spre partea dreaptă a drumului și în cazul în care aceste autovehicule sunt echipate cu o singură lampă de ceață spate, la amplasarea lămpii respective pe partea stângă a autovehiculului.
 
Vă recomandăm să conduceți fără bruscarea comenzilor vehiculelor și să efectuați fiecare manevră doar după o temeinică asigurare.
 
Evitați efectuarea depăşirilor care, în condiţiile unui trafic rutier aglomerat, pot fi extrem de periculoase.
 
Circulați cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic, în special când se circulă în coloană. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule.
 
În condiţiile unui trafic aglomerat sau a apariţiei blocajelor rutiere, păstraţi-vă calmul, nu blocaţi intersecţiile şi nu vă angajaţi în depăşirea unei coloane de autovehicule.
 
Dată fiind experiența redusă, recomandăm conducătorilor auto începători să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distanţe mari.
 
Toţi ocupanţii autovehiculelor trebuie să utilizeze centura de siguranţă!
 
Pietonilor le recomandăm să traverseze numai prin locurile marcate corespunzător, după o temeinică asigurare și să evite deplasarea pe partea carosabilă.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Pieton accidentat, în zona Poarta 2, din municipiul Constanța

06 Aug 2020 299

Circulație întreruptă pe Autostrada A2 - București-Constanța. Un accident rutier neobișnuit

06 Aug 2020 606

UPDATE. Județul Constanța Accident rutier la intrare în Hârșova. Victimele sunt încarcerate

06 Aug 2020 532

A sustras cheile unui autoturism și a provocat un accident rutier Minor urmărit național, depistat de polițiștii tulceni

06 Aug 2020 336

Accident rutier la intrare în Eforie Sud. Patru autoturisme implicate. Trei victime

06 Aug 2020 949

UPDATE Oficial de la IPJ Constanța. Accident rutier, în Tuzla, lângă sediul Poliției. Pieton în stare gravă

06 Aug 2020 1115

Accident rutier cu o victimă, în Constanța, în zona CET

05 Aug 2020 593

UPDATE Oficial de la IPJ. Pieton accidentat în Constanța. Victima, inconștientă

05 Aug 2020 708

Șofer din Constanța implicat într-un accident rutier la Murighiol. O persoană a fost rănită

05 Aug 2020 490

Accident rutier la intrarea în localitatea Lanurile

05 Aug 2020 340

Accident rutier, în municipiul Constanța. Mai multe mașini, implicate

05 Aug 2020 752

Pericol de explozie în Constanța. Țeavă de gaz fisurată în urma unui accident rutier

05 Aug 2020 1811

Oficial de la IPJ Constanța Pieton accidentat în Murfatlar. Cum s-a petrecut evenimentul rutier

04 Aug 2020 1098

Accident cu microbuz și un autoturism, în Satu Mare. S-a activat Planul Roșu de Intervenție

04 Aug 2020 376

Oficial de la IPJ Accident rutier în Constanța. Două mașini implicate, o victimă

04 Aug 2020 754